«Μία χώρα δύο αιώνες μετά»: Μια παράσταση για την σχέση του Έλληνα με την ιστορία του

«Μία χώρα δύο αιώνες μετά»: Μια παράσταση για την σχέση του Έλληνα με την ιστορία του

Το νέο έργο του Ανδρέα Φλουράκη θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα του στις 28 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Mia-Chora-dio-aiones-meta
Ποιοι είναι οι ήρωες του χθες και ποιοι του σήμερα; Τι πιστεύουν οι σημερινοί νέοι ότι είναι; Τι είναι η Xάρτα του Ρήγα; Γιατί δεν ζωγράφισε την Σφαγή της Χίου ένας Έλληνας ζωγράφος; Υπάρχουν πολλοί Θούριοι; Ποιος σχεδίασε την ελληνική σημαία; Τι άκουγε ο Σολωμός από τον βράχο της Ζακύνθου εκτός από τους κανονιοβολισμούς του Μεσολογγίου; Μήπως ο Βύρωνας ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό; Εκτός από την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ υπήρχαν άλλες επαναστάτριες; Γιατί κρυβόταν ο Κάλβος; Τι γλώσσες μιλούσαν οι Έλληνες τότε και τι τώρα; Τι έχει γίνει σε αυτή τη χώρα τα τελευταία διακόσια χρόνια;

Απαντήσεις σχετικές με το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους αλλά και με το πώς την δημιουργούν επιχειρεί να δώσει, χρησιμοιώντας το μαύρο χιούμορ,το καινούργιο έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Μία χώρα δύο αιώνες μετά». Πρόκειται για παραγωγή του Φεστιβάλ Δωδώνης σε συνεργασία με το το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και την ομάδα Anima που θα κάνει επίσημη πρεμιέρα στις 28 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης και θα περιοδεύσει στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.

Όταν η εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση  ακυρώνεται, μια ομάδα θεατών ανεβαίνουν στη σκηνή να διαμαρτυρηθούν και δεν λένε να φύγουν. Τσακώνονται, τα βρίσκουν, τραγουδούν, παίζουν παιχνίδια, εξομολογούνται, χορεύουν… Στο τέλος αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί μια γιορτή, γιατί, ότι κι αν πιστεύουμε, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, κάποια γεγονότα έχει σημασία να τα μοιραζόμαστε.

«Στην προσπάθεια να καταλάβουμε τι σημαίνουν αυτά τα 200 χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους, θα χρησιμοποιήσουμε υλικά αυτής της διαδρομής: θα σχολιάσουμε περιστατικά, θα διανύσουμε εποχές, θα μνημονεύσουμε πρόσωπα και στιγμές, θα συλλογιστούμε το σήμερα και θα οραματιστούμε το αύριο. Με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων θα πειραματιστούμε σε μια ανοιχτή σκηνική σύνθεση, η οποία κινησιολογικά, μουσικά και υποκριτικά θα έχει αφετηρία της, το από τότε μέχρι σήμερα, την σύζευξη του παραδοσιακού με το σύγχρονο, την ‘μετάλλαξη’ του παλιού σε επίκαιρο» σημειώνει η σκηνοθέτιδα της παράστασης Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και προσθέτει: «Η γιορτή των 200 χρόνων της ίδρυσης του ελληνικού κράτους παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, αντιφάσεις, αντιθέσεις. Περιέχει αλήθειες αλλά και αστικούς μύθους ή ζωτικά ψεύδη, απαραίτητα για την ισχυροποίηση των δεσμών ενός έθνους. Όταν αυτά μεταξύ τους ισορροπήσουν μέσω μιας ώριμης αυτοκριτικής, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια "ενήλικη" χώρα. Σε κάθε περίπτωση η επέτειος είναι εδώ και αποζητά την προσοχή μας. Για αυτό το λόγο η παράσταση θα έχει τον χαρακτήρα μιας αληθινής γιορτής, στην οποία όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές, θα μοιραστούν αυτές τις στιγμές.»

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί αλφαβητικά: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άρης Μπαταγιάννης, Αμαλία Νίνου, Ράνια Σχίζα και Μαρία Χάνου.

Σταθμοί Περιοδείας

23 Ιουλίου Πολυχώρος Λιπασμάτων Κερατσίνι

28 Ιουλίου (επίσημη πρεμιέρα) Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

30 Ιουλίου Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης

1 Αυγούστου Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

Κλείσιμο
2 Αυγούστου θέατρο Γιάννης Ρίτσος Πρέβεζα

4 Αυγούστου Θέατρο Αγίου Γεωργίου, Τρίπολη

7 Αυγούστου Ανοιχτό θέατρο Κορίνθου

9 Αυγούστου Τήνος, χωριό Βόλαξ (θεατράκι)

22 Αυγούστου Ανοιχτό θέατρο Μυτιλήνης

29 Αυγούστου Ανοιχτό θέατρο Συκεών Θεσσαλονίκη

30 Αυγούστου Θέατρο Παπάγου

8 Σεπτεμβρίου Κηποθέατρο Λάρισας

12 Σεπτεμβρίου Δημοτικό θέατρο Πεύκης

15 Σεπτεμβρίου θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης