Εθνικό Θέατρο: Προκηρύχθηκε η θέση του νέου καλλιτεχνικού του διευθυντή - Υπό εξέταση και η δεοντολογική συμπεριφορά

Εθνικό Θέατρο: Προκηρύχθηκε η θέση του νέου καλλιτεχνικού του διευθυντή - Υπό εξέταση και η δεοντολογική συμπεριφορά

Με την δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπαίνει τέλος στους απευθείας διορισμούς και ολοκληρώνεται, και τυπικά πλέον, η ταραγμένη εποχή Λιγνάδη - Αποκλείονται από την διαδικασία οι καταδικασμένοι αλλά και οι υπόδικοι για αξιόποινες πράξεις μεταξύ των οποίων και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Ethniko_Theatro
Ξεκινά σήμερα η κούρσα για την αναζήτηση του νέου καλλιτεχνικού διεθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέδωσε την πολυαναμενόμενη προκήρυξη της θέσης μέσω δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν όσοι  διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και δεν έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα μεταξύ των οποίων και η προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται πλέον και τυπικά η εποχή Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος απομακρύνθηκε άρον άρον από την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου έχοντας προαλέσει ήδη ισχυρούς τριγμούς στους κόλπους τους, τους οποίους όμως οι άνθρωποί του κατάφεραν να διαχειριστούν με επάρκεια.

Να θυμίσουμε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος βρίσκεται σήμερα προφυλακιστέος με την κατηγορία του βιασμού ανηλίκου κατά συρροή, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση στις αρχές Φεβρουαρίου όταν άρχισαν να γίνονται οι σοβαρές καταγγελίες εναντίον. Τον αντικατέστηκε, προσωρινά και με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού η θεατρολόγος Έρι Κύργια, η οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της μεταβατικής αυτής περιόδου η οποία εξελίχθηκε όχι μόνον υπό το σκάνδαλο Λιγνάδη αλλά και υπό τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Παρόλα αυτά όλα κύλησαν ομαλά. Τόσο οι χειμερινές όσο και οι καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, που θα αρχίσουν να παρουσιάζονται σε λίγες ημέρες, οργανώθηκαν αποτελεσματικά ενώ είναι ήδη έτοιμο και το πρόγραμμα για το πρώτο χειμερινό εξάμηνο. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αρκετοί άνθρωποι του Εθνικού προτρέπουν την κ. Κύργια να συμμετάσχει στον διαγωνισμό παρότι η ίδια είχε δηλώσει πρόσφατα πως η συγκεκριμένη θέση δεν ήταν μέσα στα σχέδιά της.

Να υπογραμμίσουμε επίσης πως για πρώτη φορά η επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας θα γίνει μέσα από δημόσιο πρόσκληση ενδιαφέροντος και όχι με απευθείας διορισμό. Η ίδια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είχε δηλώσει από τον Αύγουστο του 2019 πως είναι μέσα στις προθέσεις της να μην γίνονται πλέον απευθείας διορισμοί όσον αφορά στα άτομα που θα αναλαμβάνουν το τιμόνι τόσο του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου όσο και του Ελληνικού Φεστιβάλ. Για την αλλαγή αυτή θεσμικού πλαισίου μάλιστα έγινε σχετική διάταξη νόμου 

Όσον αφορά στα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η διακεκριμένη ενασχόληση στο χώρο του θεάτριυ µε µια από τις ιδιότητες του ηθοποιού, σκηνοθέτη, θεατρικού συγγραφέα, µεταφραστή έργων, θεατρολόγου, κριτικού θεάτρου, σκηνογράφου ή η πενταετής επαγγελαμτική εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών ή η εµπειρία στην οργάνωση και λειτουργία δραµατικής σχολής ή στη διδασκαλία της υποκριτικής τέχνης. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλους τους υποψήφιους είναι να ομιλούν την ελληνική γλώσσα ενώ αποκλείονται από την διαδικασία οι καταδικασμένοι αλλά και οι υπόδικοι όχι μόνον για κακούργημα αλλά και για άλλες αξιόποινες πράξεις μεταξύ των οποίων τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αυτά της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Να σημειωθεί πως η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής θα έχει το δικαίωμα να ζητά κάθε στοιχείο σχετικά µε την επαγγελµατική δεοντολογική συµπεριφορά των υποψηφίων.

Η προθεσμία κατάθεσης των φακέλων υποψηφιότητας θα λήξει στις 16 Ιουλίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλία: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, προανήγγειλε ο Καστέξ

Ξεκίνησε το τετ-α-τετ Μπάιντεν - Πούτιν: «Ελπίζουμε σε παραγωγικές συζητήσεις»

Επίδειξη Dior στο Καλλιμάρμαρο: «Kallos» και «Phos» live από την Αθήνα σε όλο τον κόσμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης