Κάτω από τα αστέρια και δίπλα από το κύμα με την Όλγα Βενέτη

Κάτω από τα αστέρια και δίπλα από το κύμα με την Όλγα Βενέτη

Η γνωστή ερμηνεύτρια θα εμφανιστεί αύριο στις 20:30 σε διαδικτυακή συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό

veneti
Λίγο πριν την είσοδο του καλοκαιριού και με σκοπό την αλλαγή της διάθεσης και με φιλανθρωπικό μήνυμα η Όλγα Βενέτη εμφανίζεται μπροστά στο κοινό με έναν διαφορετικό τρόπο: «Δίπλα στο Κύμα», όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος της διαδικτυακής φιλανθρωπικής συναυλίας που θα λάβει χώρα αύριο με την αιγίδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Η διαμαντένια, βελούδινη φωνή της Βενέτη που μας έχει εκπλήξει με τις εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής, στον Σύλλογο Παρνασσός, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο θα ακουστεί και πάλι δίνοντας ένα μήνυμα χαράς και ελπίδας. Την τελευταία φορά, λίγο πριν την καραντίνα, την είδαμε στο Half Note, μια sold out βραδιά που θα τη θυμόμαστε για καιρό.

man0157



Στην αυριανή συναυλία, της 22ας Μαίου που θα λάβει χώρα στις 20:30, η Βενέτη θα συνοδεύεται από τον εξαιρετικό Βενιαμίν Χατζηκουμπαρόγλου στο πιάνο και με τη φιλική συμμετοχή του σπουδαίου τρομπετίστα Διονύση Αγαλιανού, μαζί με τους οποίους θα ταξιδέψει τον κόσμο με λατρεμένες μελωδίες ελληνικές και ξένες, αγγίζοντας τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής όλων.

Η μετάδοση θα γίνει μέσω διαδικτυακής τηλεόρασης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, (στο www.vvv.gov.gr/webtv και στο dimosvvv) δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να απολαύσουν από το σπίτι τους μια βραδιά με ποιοτική μουσική του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Όσοι συνδεθούν ζωντανά αλλά και σε μεταγενέστερο χρόνο, θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν οικονομικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών εξυπηρέτησης του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, για την ενίσχυση του σκοπού, η Όλγα Βενέτη και οι συνεργάτες της με δική τους πρωτοβουλία πρότειναν τη διεξαγωγή της συναυλίας αφιλοκερδώς.

Το «Πρώτο Θέμα» εντόπισε τη γνωστή ερμηνεύτρια και είχε συζήτηση μαζί της.

Πως είναι αλήθεια για έναν καλλιτέχνη να ζει για κάποιο διάστημα χωρίς την τέχνη του; Πώς μπορεί να είναι μακριά από το αίσθημα που γεννάει μια συναυλία, η επαφή με το κοινό;

Αγαπητή μου Τίνα πάντα θα λέω ότι το τραγούδι είναι το οξυγόνο μου, η ανάγκη ύπαρξης, το βαθύτερο ένστικτο που με κάνει να ζω και να εμπνέομαι. Είναι κυριολεκτικά για μένα όχι μόνο τρόπος ζωής αλλά η ίδια η ζωή στην καλύτερη της όψη. Μια φορά μάλιστα είχα βάλει τίτλο συναυλίας “Ζω για να τραγουδώ” και δεν θα μπορούσα να βρω άλλη φράση που να με εκφράζει καλύτερα με τον πιο ιδιοσυστασιακό τρόπο, να περιγράφει το βαθύτερο μου Είναι. Αυτό που μου συμβαίνει όταν τραγουδώ είναι σαν να καταθέτω την ψυχή μου και να συντονίζομαι απόλυτα με το κοινό με το οποίο νιώθω κυριολεκτικά ότι έχω σχέση συν-ουσίας. Τους αγαπώ και με αγαπούν πολύ και αντλώ τεράστια ενέργεια από τη δύναμη που μου δίνουν. Είναι επομένως φυσικό όταν δεν τραγουδούσα αυτή η ενέργεια να μου λείπει πολύ, κάτι σαν στέρηση. Όμως ανασυντάχθηκα και κοιτώντας παλιά live ένιωσα τόσο έντονη αυτή την αγάπη που ήταν σαν την ξαναζούσα, όπως εκείνη τη στιγμή. Αυτές οι στιγμές, η επαφή με το κοινό είναι μοναδική και δεν μπαίνουν εύκολα σε λόγια.

Πως βίωσες την καραντίνα-τι σήμαινε αυτό για σένα;

Κλείσιμο
Στην αρχή η αλήθεια είναι ότι πανικοβλήθηκα. Στη συνέχεια ένιωσα τόσο μικρή και τόσο λίγη μπροστά στον πόνο των ανθρώπων, τους θανάτους και αυτό που βίωναν οι ασθενείς και να μην μπορώ να πράξω παρά το ελάχιστο προσπαθώντας να ακολουθώ κατά γράμμα τις εντολές τηςς πολιτείας αλλά και αυτό που έλεγε η συνείδησή μου ώστε να μην είμαι εγώ η αιτία για άλλο ένα κρούσμα-ή να νοσήσω εγω η ίδια. Δεν είναι μαγκιά η ασυνειδησία και η α-νοησία. Ειδικά όταν άκουγα κάποιους να διατείνονται ότι “ο ιός είναι ευλογία” ή ότι “είχε τα καλά του”, ήθελα απλώς να τους προτρέψω να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο για να δουν τι γίνεται και να μην ξεστομίζουν απερίσκεπτα τέτοιες κουβέντες. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά πως μπορεί κάποιοι να έχουν τέτοια έλλειψη ενσυναίσθησης: πρέπει να πάθουν κάτι οι ίδιοι για να μην λένε τέτοιες ανοησίες; Παρ'όλα αυτά εγω φρόντισα να μείνω σπίτι σκεπτόμενη όπως μπορώ πάνω σε αυτό που συμβαίνει: αφουγκράστηκα τη σιωπή μου, ανασυγκροτήθηκα μέσα από τα κομμάτια μου με κλάμα, με απελπισία-αλλά και με αισιοδοξία και με χαμόγελο. Πήρα όμως τη δύναμη να βγω πάλι έξω και να δω πως μπορώ να βοηθήσω τους δικούς μου και τους συνανθρώπους μου.

Είναι γνωστό ότι οι καλλιτέχνες περνούν δύσκολα αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας, της οικονομικής δυστοκίας-τι μήνυμα θέλεις να τους στείλεις;

Η προσφορά του πολιτισμού είναι η ίδια μας η ταυτότητα γιατί ο πολιτισμός σημαίνει παιδεία, υγεία και πάνω από όλα Ελευθερία. Είναι άμεσα συνυφασμένος με το ίδιο το υπάρχειν. Δυστυχώς όμως οι καλλιτέχνες, που είναι υπηρέτες αυτού του πανμέγιστου αγαθού, πλήττονται σοβαρά- και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλλιτέχνες. Είναι τεράστια πληγή αυτή από κάθε άποψη και σε κάθε επίπεδο: οικονομικό με την ανυπαρξία χρημάτων και την οικονομική ανασφάλεια αλλά και σε επίπεδο ψυχικής ανάτασης και υγείας: όνειρα, σχέδια και οράματα που χάσκουν ανεκπλήρωτα. Θα έπρεπε λοιπόν οι κυβερνήσεις και η Πολιτεία να πάρουν άμεσα μέτρα, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά γιατί αυτό το κομμάτι είναι που δίνει η ζωή ώστε να διορθώσουν μια ζημιά οικονομική και ψυχική προτού αυτή γίνει ανεπανόρθωτη.

Αποφάσισες να κάνεις μια συναυλία για φιλανθρωπικούς σκοπούς και κόντρα στις δύσκολες συνθήκες-πώς πήρες αυτή την απόφαση και τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στον κόσμο;

Ο φιλανθρωπικός σκοπός είναι το έναυσμα για να βοηθήσουμε τον κόσμο που πλήττεται σε πολλαπλά επίπεδα, να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, να δείξουμε ότι η ζωή είναι εδώ και η μουσική μπορεί να τη μεταμορφώσει, να την κάνει καλύτερη. Είμαι τυχερή που στην πρόταση αυτή βρήκα ως ιδανικούς συνεργούς ανθρώπους με ευαισθησία όπως τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλλο και τους άξιους συνεργάτες που συνέπραξαν και αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία. Τους ευχαριστώ ειλικρινά από την ψυχή μου που θα γίνουν η αφορμή ώστε να ξεδιπλωθεί ο μοναδικός μουσικός μίτος που ενώνει τις ψυχές. Και πάντα με ιδανικό φόντο τη θάλασσα.

Ποια ειναι τα επόμενα σχέδια-τι έχουμε να περιμένουμε από την Όλγα Βενέτη;

Η Ολγα Βενέτη θέλει να τραγουδά γιατί μονο ετσι ζει και αναπνέει! Τίνα μου καλή θέλω να τραγουδώ με κάθε αφορμή και να επικοινωνώ με το κοινό μου, να ξεδιπλώνω την ψυχή μου με όποιο τρόπο μπορώ. Η μουσική και τα τραγούδια ποτίζουν το μυαλό και την ψυχή μου και αυτό είναι το πράγμα που ονειρεύομαι: ότι τραγουδώ. Όσο για τα σχέδια μου αυτό τον καιρό θα ασχοληθώ με τραγούδια για τον πρώτο δίσκο που έχω στα σκαριά-μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία του τραγουδιού μου “Για σένα”-τα οποία έχω τη χαρά και την τιμή να τα υπογράφει ένας εξαιρετικός τραγουδοποιός, συνθέτης και στιχουργός: ο Στέφανος Βαρελάς. Οι συναυλίες είναι απαραίτητα στο πρόγραμμα αφού αυτές είναι που σε φέρνουν κοντά στον κόσμο και σου δίνουν ζωή και αυτές είναι που μας κάνουν να αντέχουμε και να ονειρευόμαστε. Χωρίς τη μουσική, τον πολιτισμό και το τραγούδι δεν ζούμε είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας και της ζωής μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης