Η Ειρήνη πάει …Πανεπιστήμιο

Η Ειρήνη πάει …Πανεπιστήμιο

Η συγγραφέας Αγγέλα Καστρινάκη – καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης- ετοίμασε την συνέχεια στη διαδρομή που ακολουθεί η ηρωϊδα της από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης στα χρόνια της Αλλαγής…

change_ar
Πριν λίγες μόλις ημέρες η φίλη Αγγέλα Καστρινάκη υποδέχθηκε το εξώφυλλο του νέου της βιβλίου με μια ανάρτηση της στο fb. Το πρώτο που μάθαμε για το βιβλίο της ήταν ο τίτλος του: «…Κάτι ν’ αλλάξει! Μα πώς;». Το βιβλίο της – που κυκλοφορεί εντός των επομένων ημερών από τις Εκδόσεις Κίχλη- είναι η συνέχεια της διαδρομής της κεντρικής ηρωϊδας της, της Ειρήνης από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης στα χρόνια της Αλλαγής. Η Ειρήνη στο «…Κάτι ν’ αλλάξει! Μα πώς;» έχει μεγαλώσει και ωριμάσει για να μην έχει πλέον τις βεβαιότητες που κουβαλούσε μαζί της στο πρώτο βιβλίο, το «Και βέβαια αλλάζει!».

Αλλά, για να πάμε να διαβάσουμε μαζί την ανάρτηση της Αγγέλας: «Κατακόκκινο απέξω, όχι και τόσο από μέσα… Η Ειρήνη ζει φοιτήτρια την Αλλαγή-που-δεν έγινε αλλά και λίγο έγινε. Θεσσαλονίκη 1979-1984. Καταλήψεις, μαθήματα, αντιμαθήματα, πολιτικός αγώνας, φλερτάκια, έρωτες… Δεξιοί κι αριστεροί, Καθηγητές και «βοηθοί», το απαίσιο βάσανο των εξετάσεων, αλλά και η χαρά της μάθησης. Η εκπαίδευση τότε και τώρα. Οι πολιτικές προσδοκίες τότε, οι πολιτικές αγωνίες σήμερα. Μπορεί άραγε κάτι να αλλάξει σ’ αυτόν τον τόπο;

Σε μερικές μέρες θα έχετε την ευκαιρία να προβληματιστείτε και να διασκεδάσετε –ελπίζω– μαζί με την Ειρήνη. (Αν θυμάστε το «Και βέβαια αλλάζει!», αυτό εδώ είναι η κάπως λιγότερο αισιόδοξη συνέχειά του)».
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρηκα ένα βιογραφικό που μπορεί να ενδιαφέρει όλους όσοι δεν την γνωρίζετε την συγγραφέα: «Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1961. Τελείωσα το Λύκειο το 1979. Φοίτησα στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., 1979-1984, στον τομέα της κλασικής φιλολογίας. Κατά το χειμερινό εξάμηνο του 1984 παρακολούθησα μαθήματα (κυρίως θεωρία της λογοτεχνίας) στα πανεπιστήμια του Βερολίνου και του Würzburg.

Τον Δεκέμβριο του 1994 υποστήριξα στο Α.Π.Θ. τη διδακτορική διατριβή μου με θέμα: Οι περιπέτειες της νεότητας. Η αντίθεση των γενεών στην ελληνική πεζογραφία (1890-1945). Βαθμός: άριστα (παμψηφεί).
Από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 1995-96, δίδαξα ως συμβασιούχος με το ΠΔ 407/1980 στο Φιλολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τον Φεβρουάριο του 2000 εκλέχτηκα στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή στο ίδιο τμήμα, όπου διορίστηκα στις 5.10.2000. Η εκλογή για τη μονιμοποίησή μου έγινε τον Δεκέμβριο του 2004 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 172 /27.7.2004.

Τον Οκτώβριο του 2005 εκλέχτηκα στη βαθμίδα του Αναπληρωτή καθηγητή και διορίστηκα στις 21 Αυγούστου του 2006 (ΦΕΚ 233 / 8.8.2006). Το2010 εκλέχτηκα στη βαθμίδα του Καθηγητή Α΄ Βαθμίδας και διορίστηκα στις 14.2.2011».

Από το βιογραφικό της κράτησα μόνο το κομμάτι των (λογοτεχνικών) βιβλίων της : Φιλοξενούμενη, αφηγήματα, Αθήνα (εκδ. Εστία) 1990. Εκδρομές με φίλες, διηγήματα, Αθήνα (εκδ. Εστία) 1993. Τα όρια της ζεστασιάς, διηγήματα, Αθήνα (εκδ. Πόλις) 1999. Εκδοχές της Πηνελόπης, διηγήματα Αθήνα (εκδ. Πόλις) 2002. Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας, μυθιστόρημα, Αθήνα (εκδ. Ελληνικά Γράμματα)2008. Και βέβαια αλλάζει! Αφήγημα για τη Μεταπολίτευση, Αθήνα (εκδ. Κίχλη) 2014.

Κλείσιμο
Περιμένω το βιβλίο της Αγγέλας να φθάσει με το καλό στα ράφια και τις προθήκες των βιβλιοπωλείων για να γράψω … Έχω την …ελαφρά υποψία ότι το βιβλίο μιλάει για τις δικές μας ζωές, τη δική μας πρώτη νιότη… Θα επανέλθω!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης