Η πολυθρόνα του κουρέα

Η πολυθρόνα του κουρέα

Στο κέντρο της σημερινής κουβέντας μας – που καταγράφεται εδώ- είναι το εμβληματικό σύμβολο ενός παραδοσιακού κουρείου, η δερμάτινη πολυθρόνα και ο μύθος που την συνοδεύει…

chair
Οι κουβέντες μας με τον Άγγελο Αντωνόπουλο θα μπορούσαν με πολύ μικρή επεξεργασία και επιμέλεια να αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός εγχειριδίου για τις συνήθειες και τα γούστα των ανδρών ως προς την περιποίηση και την φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής τους και όχι μόνο. Σήμερα, πιάνουμε την κουβέντα γύρα από την πολυθρόνα του κουρέα… Πληροφορίες, ιστορίες από τα παλιά αλλά και μικρές υποδείξεις και επισημάνσεις για την πολυθρόνα και τους χρήστες της.

Πόσο κοστίζει σήμερα έστω και από δεύτερο χέρι μια vintage barber chair,δερμάτινη καλοδιατηρημένη με όλα τα εξαρτήματα της;
Εάν κάποιος επιθυμεί να δημιουργήσει έναν χώρο ανδρικό, ενταγμένο στο σήμερα αλλά με αναφορές του παρελθόντος, απαραίτητο συστατικό για αυτό αποτελεί εάν μη τι άλλο η παραδοσιακή καρέκλα του κουρέματος. Ο ρόλος της πολλαπλός! Αισθητικός ,λειτουργικός κατά την διάρκεια του ξυρίσματος και του λουσίματος αλλά και ένα αναπαυτικό εξομολογητήριο ανησυχιών και προβληματισμών.

Σημαντικό είναι κάποιος να επενδύσει σε μια καλή καρέκλα έστω και εάν είναι μεταχειρισμένη , εάν θέλει να προσφέρει στον πελάτη του μια μοναδική εμπειρία- ιεροτελεστία. Σχετικά με την τιμή της , εάν μιλάμε για μια replica η τιμή ξεκινάει περίπου στα 1000 ευρώ. Τώρα εάν κάποιος μπορέσει να βρει μια αυθεντική barber chair η τιμή της διαφοροποιείται αισθητά με το ποσό να κυμαίνεται κοντά στις 5000 ευρώ.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχειά που έχουν καταστήσει αυτή την vintage barber chair εμβληματικό εξάρτημα στην συνείδηση των ανδρών που εξακολουθούν να δίνουν σημασία στις λεπτομέρειες της προσωπικής τους φροντίδας;
Από το 1850 έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται η καρέκλα του μπαρμπέρη και σταδιακά πέτυχε να καθιερωθεί παγκοσμίως στην συνείδηση των ανδρών ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της περιποίησης τους. Η μαρμάρινη κυρίως βάση της, το σκαλιστό υποπόδιο από σίδερο , το δερμάτινο κάθισμα και προσκέφαλο έρχονται να προσθέσουν μια αίσθηση πολυτελείας και άνεσης στον άνδρα που δεν αποζητά απλά μια καλή τεχνικά υπηρεσία αλλά πρωτίστως μια εμπειρία χαλάρωσης και αποφόρτισης από την έντονη καθημερινότητα του. Είναι βασικό να μπορεί ο πελάτης να αισθανθεί άνετα και οικεία για να χαλαρώσει και να μπορέσει ακόμα περισσότερο να απολαύσει ξαπλωμένος το ξύρισμα του ή ένα μασάζ στον λουτήρα που θα του μετριάσει την ένταση και το στρες.

Γνωρίζουμε την ιστορία της; Ποτέ πάνω κάτω καθιερώνεται;
Κλείσιμο
Η πρώτη barber chair χρονολογείται ότι κατασκευάστηκε γύρω στο 1850 από την Αrcher Company στο Μιζούρη της Αμερικής. Και άλλες εταιρείες μετέπειτα ασχολήθηκαν με την κατασκευή της και την εξέλιξαν προσθέτοντας επιπλέον στοιχειά όπως για παράδειγμα το 1900 ο Ernest Koken ενσωμάτωσε έναν μοχλό στα δεξιά της καρέκλας που της επιτρέπει να αποκτά υδραυλική λειτουργιά και να μπορεί να φέρνει τον πελάτη σχεδόν σε ξαπλωτή στάση. Το 1950 στην Αμερική πουλήθηκαν κοντά στις 10.000 καρέκλες. Κάπως έτσι η επιρροή της καθώς και το ότι ήταν ταυτισμένη με έναν αμιγώς ανδρικό χώρο περιποίησης ήρθαν να την καθιερώσουν παγκοσμίως ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του κουρείου.

Τι είναι εκείνο που την συνδέει με την επιστροφή του ανδρικού κοινού στα παραδοσιακά κουρεία;
Είναι αλήθεια πως τα κουρεία του σήμερα έχουν πολλά στοιχειά από την λογική του παλαιού παραδοσιακού μπαρμπέρικου αλλά ταυτόχρονα έχουν ενσωματώσει και υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Ένα από τα στοιχειά που έρχεται να αποτελέσει την γέφυρα του χθες με το σήμερα είναι η barber chair όπου όλοι μας είτε μέσα από βιωματικές εμπειρίες όπως οι πελάτες μια μεγαλύτερης ηλικίας , είτε οι νεώτεροι μέσα από τις ταινίες και τα βιβλία έχουμε ταυτίσει αυτό το ιδιαίτερο κάθισμα με μια στιγμή περιποίησης και χαλάρωσης, αποκλειστικά για τον άνδρα. Το κουρείο είναι ένας ανδρικός ναός και το κάθισμα είναι το εφαλτήριο για να μπορέσει ο πελάτης να χαλαρώσει και να επικοινωνήσει με τον κουρέα του καθώς και με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους εκφράζοντας άφοβα τις σκέψεις και τις επιθυμίες του.

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος είναι ο ιδιοκτήτης του παραδοσιακού κουρείου Sir Barber στη Στοά Μπολάνη επί της Οδού Βουλής 7.
Ακολουθήστε το Sir Barber στο Facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης