«Ζορμπάς» με διορθώσεις του ίδιου του Καζαντζάκη

«Ζορμπάς» με διορθώσεις του ίδιου του Καζαντζάκη

Ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου «Βίος καί πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1946, βγαίνει σε δημοπρασία έναντι 2.500-3.500 ευρώ αρχική εκτίμηση

«Ζορμπάς» με διορθώσεις  του ίδιου του Καζαντζάκη

Ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου «Βίος καί πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1946, βγαίνει σε δημοπρασία έναντι 2.500-3.500 ευρώ αρχική εκτίμηση


Ένα ιδιαίτερο εκδοτικό τεκμήριο, ένα βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη ξεχωρίζει ανάμεσα στους λαχνούς της δημοπρασίας με σπάνια βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά που οργανώνει για τις 23 Ιουνίου 2016 ο οίκος «Βέργος». Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του βιβλίου «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Το βιβλίο εκδόθηκε στην Αθήνα το 1946 από τον γνωστό εκδοτικό οίκο της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, τις εκδόσεις Δ. Δημητράκος.

Αλλά, πού βρίσκεται η ιδιαιτερότητα αυτού του βιβλίου που αποκτά ιδιότητες σημαντικού τεκμηρίου; Το συγκεκριμένο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «Ζορμπά» το 1946, όπως μαθαίνουμε από τον οίκο δημοπρασιών, χρησίμευσε για τη στοιχειοθεσία της δεύτερης έκδοσης που έγινε το 1954. Σύμφωνα με στοιχεία του οίκου το αντίτυπο «περιέχει πλήθος αυτόγραφες διορθώσεις, συμπληρώσεις και βελτιώσεις, ενώ σημειώνεται η νέα διευθέτηση του κειμένου σε 25 τυπογραφικά (έναντι 22 της πρώτης έκδοσης). Ο οίκος έχει προσδιορίσει ως εύρος τιμών με μια αρχική εκτίμηση ανάμεσα στα 2.500 και τα 3.500 ευρώ.

Στην ίδια δημοπρασία ξεχωρίζει επίσης η επιστολή στα γερμανικά με την υπογραφή του Αδόλφου Χίτλερ προς τον βασιλιά Γεώργιο Β´, με την οποία εκφράζει τα συγχαρητήριά του για τη γέννηση της πριγκίπισσας Σοφίας, μετέπειτα βασίλισσας της Ισπανίας. Η επιστολή φέρει, πέραν της υπογραφής, και τόπο και ημερομηνία: Βερολίνο, 22 Μαΐου 1939. Η επιστολή είναι 2 σελίδες, 297 x 210 mm. Με έντυπη επικεφαλίδα («Adolf Hitler / Deutscher Reichskanzler»), την οποία προσυπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών J. von Ribbentrop, μαζί και ο φάκελος (με ανάγλυφη επικολλημένη σφραγίδα). Για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την επιστολή του Χίτλερ ας κάνουν τα κουμάντα τους με βάση την τιμή εκτίμησης που έχει καθορισθεί σε 4.000-6.000 ευρώ.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης