Στον Έβρο χτυπά η καρδιά όλης της Ελλάδας
lekkas

Θεοδόσης Λέκκας

Στον Έβρο χτυπά η καρδιά όλης της Ελλάδας

Την περασμένη Παρασκευή η χώρα μας βρέθηκε(και συνεχίζει να βρίσκεται) αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή υποκινούμενη μεταναστευτική κρίση από την Τουρκία. Μετά το πλήγμα που υπέστη ο Ερντογάν στο Ιντλίμπ της Συρίας, αποφάσισε να ενεργοποιήσει το εδώ και καιρό καλά προετοιμασμένο σχέδιό του, για άνοιγμα των συνόρων με σκοπό την δημιουργία μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα καταρχήν και μετέπειτα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με απώτερο στόχο του να πιέσει την τελευταία, ώστε να τον βοηθήσει στο μέτωπο της Συρίας.


Ουσιαστικά, αθετώντας την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, προχώρησε σε έναν ωμό εκβιασμό χρησιμοποιώντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, δηλώνοντας πως εάν δεν λάβει τη βοήθεια που επιθυμεί από την ΕΕ θα «πλημυρίσει» μετανάστες όλη η Ευρώπη. Οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ και αυτό έχει τη σημασία του καθώς έτσι καταλαβαίνουμε όλοι, ότι επρόκειτο για ένα καλοστημένο σχέδιο που απλώς ενεργοποιήθηκε τώρα. Ο Ερντογάν λοιπόν, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό και ανέμενε πλέον την αντίδραση της ΕΕ, πιστεύοντας ότι θα υποχωρήσει. Δεν υπολόγισε όμως στον παράγοντα Ελλάδα, που αν θέλετε σχεδόν την υποτίμησε, θεωρώντας πως δεν θα μπορέσει να προβάλλει καμία αντίσταση.

Η Ελλάδα, όμως,-και πολύ σωστά έπραξε- αντέδρασε άμεσα και με τρόπο άκρως αποτελεσματικό. Διασφάλισε τα σύνορά της με όλες τις δυνάμεις(Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα) και εκνεύρισε τον «σουλτάνο», καθώς είδε το καλοστημένο του σχέδιο να «κολλάει» πάνω στην αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και την ομοψυχία του Ελληνικού Λαού. Στη συνέχεια, εκνευρίστηκε ακόμη περισσότερο με τις αστραπιαίες πολιτικές κινήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού ,με αποκορύφωμα την έμπρακτη στήριξη σύσσωμης της ΕΕ μέσω των τεσσάρων θεσμικών της φορέων, με τη φυσική τους παρουσία και τις κοινές δηλώσεις στον Έβρο.

Η μέχρι τώρα στάση της ΕΕ δεν ήταν η κατάλληλη και άργησε πολύ να «ξυπνήσει», ελπίζω να μην είναι ήδη αργά. Και ακόμη, μέχρι και σήμερα ταλαντεύεται στο εάν θα πρέπει να κρατήσει μία ενιαία και αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα ή να την «χαϊδέψει» προκειμένου να την ξαναφέρει πιο κοντά της, όπως συχνά γράφεται από πολλούς ειδικούς αναλυτές.

Κλείσιμο
Όσο όμως η ΕΕ αμφιταλαντεύεται , ο Ερντογάν προχωράει ακάθεκτος με σκοπό να υλοποιήσει το μεγάλο του όραμα που είναι να καταστήσει τη Τουρκία μία μεγάλη, παγκόσμια περιφερειακή δύναμη. Και προχωράει χρησιμοποιώντας κατά κανόνα αθέμιτα μέσα, όπως το κάνει τώρα με τις τεχνητές μεταναστευτικές ροές απέναντι στην Ελλάδα και κατ’επέκταση στην ΕΕ. Προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα χρησιμοποιώντας άμαχο πληθυσμό, στη πλειοψηφία τους άνθρωποι κατατρεγμένοι και ανήμποροι που αναζητούν απλώς ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και τις οικογένειές τους. Πρέπει, όμως, να καταλάβουν επιτέλους και οι εγχώριοι «επαγγελματίες ανθρωπιστές», που πολλές φορές λειτουργούν εις βάρος αυτών που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται, πως δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν αυτής που ακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή, με το κλείσιμο των συνόρων, απέναντι σε μία χώρα σαν την Τουρκία που καταπατά καθημερινά κάθε έννοια Κράτους Δικαίου και κάθε έννοια Ανθρωπίνου Δικαιώματος. Και στη προκειμένη περίπτωση, η Τουρκία καταπατά κατάφωρα όλα τα παραπάνω, συστηματικά και με σχέδιο. Η Ελλάδα απλώς αμύνεται και περιφρουρεί την εθνική της κυριαρχία. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Ας μην ξεχνάμε τον ανθρωπισμό και τη φιλοξενία που έχουμε επιδείξει ως χώρα, σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες όλα αυτά τα χρόνια. Κανείς μα κανείς, δεν έχει το δικαίωμα να βάλει κατά της χώρας μας στο θέμα αυτό, πολλώ δε μάλλον η Τουρκία. Μια χώρα που πραγματοποιεί πολέμους , φυλακίζει δημοσιογράφους και αντιφρονούντες και παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο. Αν μία χώρα λοιπόν δεν σέβεται όλα τα παραπάνω και καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα, αυτή είναι ξεκάθαρα η Τουρκία.

Η Ελλάδα, λοιπόν , πράττει πολύ σωστά που αντιστέκεται στις επιδιώξεις του «σουλτάνου». Με τη στάση μας αυτή στέλνουμε ένα διπλό και καθαρό μήνυμα. Αφ’ ενός πως δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν και δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία και αφ’ ετέρου πως δεν μπορούμε άλλο πια να σηκώνουμε μόνοι μας το τεράστιο φορτίο της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης, καθιστώντας την χώρα μας μια απέραντη «αποθήκη ψυχών». Δεν μας τιμά ως χώρα κάτι τέτοιο και δεν τιμά ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό για τον οποίο συχνά επαιρόμαστε.

Ζούμε ιστορικές στιγμές που μπορεί επί του παρόντος να μην γίνονται τόσο έντονα αντιληπτές επειδή συμμετέχουμε σε αυτές αλλά ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει σίγουρα πολλά να γράψει. Αν υποκύψουμε τώρα στον ωμό εκβιασμό του Ερντογάν η συνέχεια προβλέπεται δυσοίωνη ,γιατί πολύ απλά θα έχουμε «ανοίξει την όρεξη» στο θηρίο και τότε θα επανέλθει ζητώντας ακόμη περισσότερα και ίσως με ακόμη πιο «άσχημο» τρόπο. Απαιτείται εθνική ενότητα και ομοψυχία από όλες και όλους μας ,ώστε να εκπέμπουμε ένα μήνυμα δυνατό που δεν θα χωρά καμία απολύτως παρερμηνεία, καταρχήν προς την Τουρκία και μετέπειτα και προς την ΕΕ. Να στηρίξουμε την Ελληνική Κυβέρνηση γιατί αυτή οδηγεί το καράβι και δεν υπάρχουν περιθώρια τυχόν ναυαγίου. Να σταθούμε δίπλα στην Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα που όλες αυτές τις μέρες βρίσκονται στη πρώτη γραμμή κάνοντάς μας υπερήφανους. Το ευχαριστώ, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους.

Οι επόμενες μέρες θα είναι σίγουρα δύσκολες, καθώς ο Ερντογάν θα εκνευρίζεται όλο και περισσότερο με τη στάση της Ελλάδας που θα του «χαλάει τη σούπα» και θα αντιστέκεται στις απάνθρωπες πρακτικές του. Καλούμαστε για ακόμη μία φορά, να αναμετρηθούμε με την βαριά Ιστορία μας και να υπερασπιστούμε τη Πατρίδα μας και όλη την ΕΕ, με τις αρχές και τις αξίες που τη διέπουν. Η Ελλάδα πρέπει σε κάθε επίπεδο, να εκπέμπει μήνυμα εθνικής ενότητας. Είναι μονόδρομος για τη χώρα μας.


Θεοδόσης Η.Λέκκας
Δικηγόρος Αθηνών
τ.Τομεάρχης Εξωτερικών ΟΝΝΕΔ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ