Αντιστρέφοντας την κρίση μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση: το παράδειγμα των Χανίων
vamvoukas_blog

Τάσος Βάμβουκας

Αντιστρέφοντας την κρίση μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση: το παράδειγμα των Χανίων

Η τελευταία δεκαετία αναμφίβολα στιγματίστηκε από την οικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα για τη λειτουργία του κράτους και των μηχανισμών του.

Ειδικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας μόλις αναλάβει διευρυμένες αρμοδιότητες (σχέδιο «Καλλικράτης»), έπρεπε αίφνης να ανταποκριθεί στον νέο της ρόλο εντός ενός ασφυκτικά περιοριστικού οικονομικού περιβάλλοντος: με περικοπές άνω του 60% στην κρατική χρηματοδότηση, σε ακραίες συνθήκες με capital controls και φυσικά χωρίς σκέψη επιβάρυνσης των ήδη δοκιμαζόμενων δημοτών.

Τίποτα όμως δεν γίνεται χωρίς τους απαραίτητους πόρους και επομένως η εξεύρεσή τους έγινε η βασική προτεραιότητα της δημοτικής θητείας μας. Ήταν πλέον απαραίτητο να σκεφτούμε διαφορετικά, έξω από τα δεδομένα, χωρίς τη δεδομένη υποστήριξη του κεντρικού κράτους. Δεν έφτανε απλώς να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας αλλά χρειαζόταν και να διευρύνουμε τον ορίζοντα των επιλογών μας, αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης έξω από τις καθιερωμένες. Μέσα σε λίγα χρόνια οι προσπάθειές μας καρποφόρησαν.

Τα Χανιά έγιναν ο πρώτος Δήμος στη χώρα που αξιοποίησε τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα, διασφαλίζοντας 42 εκατ. ευρώ για την ανέγερση οκτώ νέων σχολικών μονάδων και την ανάπλαση του κεντρικού πάρκου της πόλης.

Πρόκειται για μια επιτυχία που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί καλή πρακτική: οργανώνοντας και κινητοποιώντας το μηχανισμό του Δήμου σε μια πρωτοεφαρμοζόμενη γι’ αυτόν διαδικασία καταφέραμε εν μέσω δημοσιονομικής ανυδρίας να εγκριθεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα υποδομών για τα Χανιά, το οποίο και θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Καταρτίσαμε ένα συνολικό σχέδιο για την αναζωογόνηση του ευρύτερου κέντρου της πόλης με σοβαρές επεμβάσεις στις υποδομές για το οποίο αποσπάσαμε Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Διασφαλίσαμε μέσω ΠΔΕ περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ για το έργο ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς και από ΕΣΠΑ 2,5 εκ. για τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη, 1,6 εκ. για νέο βρεφονηπιακό σταθμό κλπ.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης (ΔΕΥΑΧ) πέτυχε τη χρηματοδότηση ύψους 38 εκατ. Ευρώ για το έργο της στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία μαζί με τα 3,5 εκατ. που διασφαλίσαμε ως Δήμος για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας θωρακίζουν τις υποδομές του Δήμου μας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Την ίδια στιγμή η ΔΕΔΙΣΑ, μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, επεκτείνει τις υποδομές της με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που ξεπερνάει τα 12 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
Για κάθε έργο που είχαμε κατά νου στρέψαμε την προσοχή μας σε κάθε διαθέσιμο εργαλείο χρηματοδότησης, ακόμη και ειδικών σκοπών. Χάρη στην αξιοποίηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου χρηματοδοτήσαμε με 500.000 ευρώ μια ενέργεια με δύο οφέλη: τη διάσωση ενός σημαντικού νεοκλασικού κτηρίου της πόλης και τη νέα στέγη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Χρηματοδοτηθήκαμε με 550.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τη διαμόρφωση πεζοδρομίων στο κέντρο τη πόλης, ενώ αξιοποιούμε 1,3 εκατ. από το πρόγραμμα Φιλόδημος για τη βελτίωση υποδομών σε σχολεία και παιδικές χαρές.

Η κρίση απαιτεί ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Ο Δήμος Χανίων κατάφερε να ανταποκριθεί, αξιοποιώντας την κατάρτιση των στελεχών του και την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής και όχι απλώς να σταθεί όρθιος όταν όλα κατέρρεαν, αλλά να βρίσκεται πλέον σε ευνοϊκή θέση στην κούρσα της ανάπτυξης που απαιτείται για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος αυτής της δεκαετίας.

Το συνολικό ύψος των χρηματοδοτήσεων που κατευθύνονται πλέον στα Χανιά για την επόμενη τετραετία αντιστοιχεί σε τέσσερις επιπλέον προϋπολογισμούς δαπανών του Δήμου. Με άλλα λόγια η επόμενη δημοτική αρχή θα έχει τη δυνατότητα σε τέσσερα χρόνια θητείας να χειριστεί έως και οκτώ προϋπολογισμούς δαπανών με μηδενική επιβάρυνση των δημοτών.

Με αναπτυξιακή, λοιπόν, «προίκα» 120 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ ως Χανιώτες μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και συνάμα απαιτητικοί για τα άμεσα οφέλη από αυτή την προσπάθεια που καταβάλαμε στη θητεία μας.

Την ίδια στιγμή, η ιστορία επιτυχίας του Δήμου Χανίων απέδειξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι απλώς το ανάχωμα που συγκράτησε την κατάρρευση του κεντρικού κράτους, αλλά κάτι πολύ περισσότερο: ο βασικός μοχλός που διαθέτουμε ως χώρα και ως πολίτες για την πολυπόθητη ανάπτυξη και επιστροφή στην ευημερία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ