dimitris-kairidis01

Η γενοκτονία των Χριστιανών της Μικράς Ασίας

Δημήτρης Καιρίδης

Το άρθρο που ακολουθεί πρωτοδημοσιεύθηκε στο newsit.gr της 10ης Ιανουαρίου του 2019 και επαναδημοσιεύεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γενοκτονία των Ποντίων.

Οι πανεπιστημιακές εκδόσεις του φημισμένου Χάρβαρντ, στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσαν την έκδοση μιας μελέτης σχετικά με την ιστορία της εξόντωσης των χριστιανικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας, από την ύστερη Οθωμανική περίοδο ως τις απαρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας κατά τον μεσοπόλεμο.

Το βιβλίο έχει τίτλο “Η 30ετής γενοκτονία-Η καταστροφή των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, 1894-1924” και το υπογράφουν οι ιστορικοί Μπένυ Μόρις και Ντρορ Ζεβί, αμφότεροι καθηγητές στο Τμήμα Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Νεγκέφ στο Ισραήλ.

Το βιβλίο είναι επιστημονικό και ως τέτοιο εκδίδεται από έναν από τους εγκυρότερους εκδοτικούς οίκους παγκοσμίως. Όμως, το μήνυμά του είναι καίρια πολιτικό. Την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νοσταλγεί τη δόξα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επιχειρεί να την αναβιώσει, μη διστάζοντας να έρθει σε σύγκρουση με πολλούς από τους γείτονες της σημερινής Τουρκίας, οι οποίοι έχουν διαφορετικές αναμνήσεις από την κυριαρχία του Σουλτάνου, δυο Ισραηλινοί ιστορικοί δεν διστάζουν να θίξουν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και να το φωτίσουν με μια νέα αιχμηρή ματιά.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, μεταξύ του 1894 και του 1924, τρία κύματα βίας σάρωσαν τη Μικρά Ασία, με στόχο τις χριστιανικές μειονότητες της περιοχής, που μέχρι τότε αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού. Μέχρι το 1924, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και οι Έλληνες είχαν συρρικνωθεί στο 2%. Οι περισσότεροι των ιστορικών έχουν αντιμετωπίσει τα τρία αυτά κύματα ως ξεχωριστά και αυτόνομα γεγονότα και διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις τα παρουσίασαν ως μια ατυχή σειρά ατυχημάτων. Το εν λόγω βιβλίο, για πρώτη φορά, παρουσιάζει συστηματικά και τεκμηριωμένα τα τρία κύματα ως μέρος μιας ενιαίας, επαναλαμβανόμενης και με πρόθεση προσπάθειας για την εξαφάνιση των Χριστιανών της Μικράς Ασίας.

Η υπό εξέταση περίοδος, η πιο βίαιη στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής, εκκινεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Οθωμανού Σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ του Β’, συνεχίζεται κατά την περίοδο των Νεοτούρκων και λήγει με τα πρώτα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Παρά τις διαφορές μεταξύ του ισλαμιστικού αυταρχισμού του Αμπντουλχαμίτ και του κοσμικού ρεπουμπλικανισμού του Ατατούρκ, η πολιτική της εξόντωσης των Χριστιανών, σύμφωνα με τους συγγραφείς, διατηρήθηκε με αξιοπρόσεχτη συνέπεια, με συνεχή προσφυγή σε μαζικές εκτελέσεις, δολοφονικές απελάσεις, καταναγκαστικούς εξισλαμισμούς, μαζικούς βιασμούς και βίαιες απαγωγές. Παρά το γεγονός ότι οι διδαχές του Ισλάμ δεν δικαιολογούν τέτοιου είδους βία, η εκτέλεση δυο εκατομμυρίων Χριστιανών πραγματοποιήθηκε στο όνομα της δημιουργίας από τους Τούρκους ενός καθαρού μουσουλμανικού έθνους.

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι η Μικρά Ασία να μην έχει πια παρά ελάχιστους Χριστιανούς σε αντίθεση με τα Βαλκάνια, όπου παρά τη μείωσή τους, διατηρούνται συμπαγείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί σε όλες τις χώρες της περιοχής και, πιο συγκεκριμένα, στη Βοσνία, το Σαντζάκ μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου, την ΠΓΔΜ, την ανατολική Βουλγαρία, τη Δυτική Θράκη στην Ελλάδα και, βέβαια, αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Το βιβλίο των δυο Ισραηλινών είναι βέβαιο ότι θα ταράξει τα νερά και θα προκαλέσει εκ νέου την οργή των τουρκικών αρχών γιατί ρίχνει φως σε μια σκοτεινή περίοδο της τουρκικής ιστορίας. Ο τούρκο-ισραηλινός ανταγωνισμός φαίνεται ότι επεκτείνεται και στο, πάντα ευαίσθητο, πεδίο της ιστορίας. Στο μεταξύ, αξιοσημείωτο είναι ότι η ιστορία της θλιβερής κατάληξης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας γίνεται γνωστή διεθνώς, μέσα από τα πανίσχυρα δίκτυα επιρροής του Χάρβαρντ και της αμερικανικής διανόησης, από δυο Ισραηλινούς ακαδημαϊκούς από ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο στην έρημο του Νεγκέφ, με ότι αυτό σημαίνει για την επιστημονική κοινότητα και τη διπλωματία της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, τον δρόμο της εξαφάνισης, στον οποίο πορεύτηκαν οι Χριστιανοί της Μικράς Ασίας, φαίνεται πως ακολουθούν σήμερα οι Χριστιανοί της Γόνιμης Ημισελήνου, στο Ιράκ, τη Συρία και στην ίδια την Παλαιστίνη.


*Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ΝΔ

ΣΧΟΛΙΑ (45)

policy4energy

Προσπαθείστε επιτέλους να μην κοματικοποιείται και να μην ποδοσφαιροποιείτε τα πάντα. Προσπαθήστε να μη γίνεστε αγέλη που κατευθύνεται από πολιτικάντηδες και fake news. Το άρθρο, το οποίο γράφτηκε τον Ιανουάριο 2019 και όχι τώρα, αναφέρεται σε διωγμούς χριστιανών στη Μικρά Ασία το 1894-1924. Και είναι το ΜΟΝΟ άρθρο που έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά ΜΜΕ που αναφέρεται σε διωγμούς χριστιανών ΣΗΜΕΡΑ (δείτε την τελευταία παράγραφο). Αυτή είναι η ουσία του και οι ΚΙΝΔΥΝΟΙ για τους χριστιανούς, Έλληνες και μη, που επισημαίνει. Και για να καταλάβετε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την ουσία και τη ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ του συγκεκριμένου θέματος σας ενημερώνω ότι ο Υπουργός των Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Jeremy Hunt έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα έκθεση σχετικά με τους διωγμούς χριστιανών στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ασία, στην οποία αναφέρεται ότι: • το 80% των ανθρώπων που διώκονται για τα θρησκευτικά πιστεύω τους είναι χριστιανοί • έναν αιώνα πριν το 20% του πληθυσμού της Μέσης Ανατολής ήταν χριστιανοί και τώρα είναι το 5% • σε χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία η Συρία, η Υεμένη, η Λιβύη, το Ιράν και το Ιράκ η κατάσταση για τους χριστιανούς έχει φθάσει στα όρια συναγερμού • το μέγεθος και η φύση των διωγμών των χριστιανών προσεγγίζει τα όρια της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ σύμφωνα με τον ορισμό των Ηνωμένων Εθνών Επίσης στην ετήσια έκθεση του διεθνούς οργανισμού Open Doors (2019 World Watch List), αναφέρεται ότι ένας στους τρεις χριστιανούς στην Ασία υπόκεινται σε υψηλού βαθμού διωγμούς και εκτιμά επί πλέον ότι το 2019, 245 εκατομμύρια χριστιανοί σε όλο τον κόσμο θα αντιμετωπίσουν υψηλού βαθμού διωγμούς (το 2018 ο αριθμός αυτός ανήρχετο σε 210 εκατομμύρια). Αυτά μήπως και καταλάβετε κάτι πέρα από τα κακομοιρίστικα μικροκοματικά οφέλη σας. Προσπαθήστε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να μην επιβεβαιώνετε συνεχώς το ότι κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν.

chris

Εξαιρετικός ο Καιρίδης, μόρφωση, αντίληψη και πάντα ετοιμόλογος. Μια ψήφο από εμένα σίγουρα.

kyriakos

Θα σας πνίξει ΟΛΟΥΣ ο Μέγας Αλέξανδρος. Είτε βουλγαροπαιδα είσαστε είτε άλλοι πονηροι κλέφτες, θα σας πατήσει στο λαιμό.

Darko

Έχω μια απορία ρε νούμερα που σχολιάζετε εδώ μέσα. Άλλη δουλειά δεν έχετε, για μήπως αυτή είναι η κανονική δουλειά σας και βγάζετε μεροκάματο βρίζοντας αλλήλους; Αηδία προκαλείτε. Και κανένας δεν σας διαβάζει. Και δεν αφήνετε περιθώριο σε κανέναν άλλον να ειπεί δυο λόγια της προκοπής. Και δεν έχετε δυό δράμια φιλότιμο να λέτε και τ΄ όνομά σας. Ανώνυμοι Φλώροι... Χαϊδοκώληδες Νότιοι. Ετοιμαστείτε για γερές γονυκλισίες γιατί έρχεται η τιμωρία των Πένθιμων Δικέφαλων Αετών του Βορά!!!

kyriakos

Μουρλο. Ανέβα στο δέντρο.

ouganos

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟ ΑΠΟΒΛΗΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΙΟΣ?????Ο ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΑΝΤΕ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΟΥ ΣΑΠΑΚΙ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΕΣΥ ΡΕ ΑΠΟΒΛΗΤΟ,ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΟΛΙΣ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΦΥΓΑ ΓΙΑ ΧΑ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΥΤΑ

ΟΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ ΑΣΥΜΑΖΕΥΤΑ .

napoleon

Μια οαση στο Αction24 εδω και 5 χρονια, καλη επιτυχια σας ευχομαι

kyriakos

Γλυκα είναι αυτή η κοπέλα. Είναι και καθηγήτρια. Με αντισυμβατικες αλλά επιστημονικές γνώσεις. Δεν πάει όμως στους Αμερικανούς να τους πει ότι είναι φονιάδες κι ότι πήραν την γη των ινδιάνων γιατί θα την βάλουν να την πηδηξει ρινόκερος, την κυρατσα την καθηγήτρια.

Μακεδονας

Χρησιμη η προβολή του εξαιρετου βιβλιου απο τον κυριο Καιριδη ασχέτως των λόγων που τον ώθησαν στην ενέργεια αυτή. Κρίμα που οι Έλληνες ιστορικοί δεν έχουν καταφέρει να δημοσιεύσουν παρομοίου εμβελείας πονήματα για μια σημαντική πηγή της ιστορίας μας. Μερικοί μάλιστα έχουν και το απύθμενο θράσος να υποστηρίζουν όπως η κυρία Ρεπούση ότι οι χριστιανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω συνωστισμού.

Που

Που το ξέρεις ρε Μακεδόνα; Επειδή δεν τα ξέρεις εσύ και ο Καιρίδης; Εκατοντάδες είναι τα σχετικά με το θέμα βιβλία, αλλά δεν αναφέρεται βεβαίως σε αυτά το Πρώτο Θέμα διότι δεν υπάρχει ένας Καιρίδης να τον παρουσιάσουμε; Αλήθεια αυτόβουλη ήταν η ενέργειά σας Κύριοι του Πρωτου Θέματος; Μια ερώτηση κάνω

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΑ...ΕΘΝΙΚΑ ....ΜΕ ΛΕΝΕ ΡΙΖΟ ΚΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ ΤΑ ΓΥΡΙΖΩ .ΠΛΑΚΑ ΕΙΧΕ ΠΩΣ ΜΟΛΙΣ ΕΤΕΘΗ Η...ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΟΒΑΡΕΨΑΝ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΙ ΕΠΕΣΕ ΣΚΟΥΡΑ ΒΑΦΗ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΛΙΑ ΓΚΡΙΖΑΣ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΖΑΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ .ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ....ΠΙΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία