Γάγγραινα μονής τροχιάς
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Γάγγραινα μονής τροχιάς

Το εξηγώ. Οσο πιο απλά μπορώ. Η κατάσταση των πραγμάτων σ’ αυτόν τον τόπο πάει κάπως έτσι

Ενα λοιπόν: Ποιο το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα εν Ελλάδι; Το καπιταλιστικό θα πείτε. Οχι ακριβώς. Είναι και δεν είναι. Η ακριβής ονομασία του είναι «κρατικοδίαιτος καπιταλισμός».

Δύο λοιπόν: Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία της οικονομικής ελίτ προέρχεται από εκείνους που αναλαμβάνουν έργα, τσεπώνουν προμήθειες και εξασφαλίζουν άφθονα κέρδη. Οι παραγωγικοί επιχειρηματίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές είναι η μειοψηφία.

Τρία λοιπόν: Εξαιτίας αυτής της διαχρονικής παθογένειας που συντηρήθηκε απ’ όλα τα «κυβερνητικά» κόμματα, προέκυψε η παθογένεια της διαπλοκής και της διαφθοράς. Δώσε να σου δώσω. Τόσο απλό.

Τέσσερα λοιπόν: Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο το σιδηροδρομικό δίκτυο η επιτομή όλων των παθογενειών. Γι’ αυτό η Σωρρακώσταινα διαθέτει το μικρότερο, το πιο ακριβό και το πιο προβληματικό σιδηροδρομικό δίκτυο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και μάλιστα με τα περισσότερα δυστυχήματα και θύματα.

Κλείσιμο
Πέντε λοιπόν: Τα τρένα μονής τροχιάς, ή διεθνώς monorail, θεωρείται σχεδόν παντού ότι αποτελούν το καλύτερο, το πιο αποτελεσματικό και σχετικά ασφαλές μέσο μεταφοράς επιβατών και προϊόντων. Λόγου χάριν στην Αγγλία οι περισσότεροι μετακινούνται με τα τρένα. Το ίδιο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και στις ανατολικές.

Εξι λοιπόν: Η απουσία ενός επαρκούς σιδηροδρομικού δικτύου η βασική αιτία τριών διαπιστωμένων «γεγονότων»: χιλιάδες οι νεκροί στους αυτοκινητόδρομους. Απίστευτος, ανατριχιαστικός φόρος αίματος. Ταυτόχρονα, ασφαλτόστρωση παντού. Και ασύλληπτα ποσά που πληρώνει ο κρατικός κορβανάς σε εργολάβους και κατασκευαστές. Κάπου εδώ το σπορ της διαφθοράς και της διαπλοκής εκτινάσσεται στον ουρανό. Κάθε παράταξη με τους εργολάβους της. Τελευταίως, ο Καλογρίτσας του Νίκου Παππά.

Εφτά λοιπόν: Ο θρίαμβος της ασφάλτου, των εργολάβων, των διοδίων και της εισαγόμενης πρώτης ύλης (πετρελαίου), το εφαλτήριο τριών παραγόντων. Δηλαδή το κράτος λαμβάνει άπειρα λεφτά από τις πωλήσεις αυτοκινήτων αλλά και από τα πρατήρια βενζίνης. Οι εργολάβοι στήνουν τρικούβερτο γλέντι. Και τα διυλιστήρια, μια από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού.

Οκτώ λοιπόν: Κάπως έτσι το σιδηροδρομικό δίκτυο απαξιώθηκε και ξεχαρβαλώθηκε. Τα συμφέροντα πολλά και ισχυρά. Φανταστείτε λοιπόν πως η κυβέρνηση του Αλέξη «ξεπούλησε» το δίκτυο σε μια ιταλική, κρατική, εταιρεία, επίσης προβληματική, έναντι 45 εκατομμυρίων. Τσάμπα πράγμα. Και ταυτόχρονα η ίδια κυβέρνηση αναγκάστηκε να διαγράψει χρέη 700 εκατ. του οργανισμού. Με απλά λόγια, ιδιωτικοποίηση-μαϊμού. Οπως τα περισσότερα εν Ελλάδι. Γιατί αυτό; Επειδή η Τρόικα «συμβούλευσε» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «δώστε κάτι και στους Ιταλούς» βρε αδερφέ!

Εννέα λοιπόν: Κάπως έτσι οι παθογένειες ροκανίζανε όλο τον οργανισμό. Από τα πάνω προς τα κάτω. Ως εκ τούτου, όλα μαϊμού. Και η ιδιωτικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού.

Δέκα και τελευταίο: Η συσσώρευση όλων αυτών των παθογενειών κατέληξε σε μια απίστευτη, ανατριχιαστική, εφιαλτική τραγωδία. Οπου οι παλιοσειρές για να πάρουν άδειες μέσα στο τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, εγκατέλειψαν τον σταθμό της Λάρισας σε έναν «νεοσύλλεκτο» με βλέμμα ακατοίκητο. Οπου ο επιθεωρητής με μαϊμού αναρρωτική άδεια εγκατέλειψε το πόστο του. Και όπου ο δεύτερος σταθμάρχης την κοπάνησε κι αυτός για να αγοράσει σουβλάκια για τον κανακάρη του. Επομένως, αν ήσουν πατέρας ενός παιδιού που εξαερώθηκε λόγω όλων αυτών των εφιαλτικών καταστάσεων, τι θα έκανες στη θέση του;

Η γάγγραινα συμβαίνει όταν εξασθενεί η παροχή αίματος σε οποιοδήποτε ιστό, και έτσι περιορίζεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Αν η ροή του αίματος δεν αποκατασταθεί, ο ιστός μπορεί σταδιακά να νεκρωθεί και η γάγγραινα παντού να μεταδοθεί, με αποτέλεσμα το σύστημα να καταστραφεί!

Αν το πολιτικό σύστημα εξακολουθήσει να πορεύεται με τον γνωστό φιλοτομαρισμό, τότε θα μας πάρει και θα μας σηκώσει. Είτε όλα αλλάζουν εδώ και τώρα, είτε «όμορφες ελληνικές εικόνες όμορφα καίγονται». Το σύστημα θα χορεύει όπως η μαϊμού στα πανηγύρια, πάνω σε εκατόμβες νεκρών!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ