Στη Διεθνή έκθεση Φρανκφούρτης η «τελευταία στροφή» της Ρένας Μαραζιώτη

Στη Διεθνή έκθεση Φρανκφούρτης η «τελευταία στροφή» της Ρένας Μαραζιώτη

Το μυθιστόρημα αφορά στα παιγνίδια της μοίρας που περιπλέκει την καρδιά ανάμεσα στον πόνο και στη χαρά, στην προσμονή και στην αδιαφορία, στο πάθος και στην απόρριψη, στη συντριβή και στην υπέρτατη ευτυχία

Στη Διεθνή έκθεση Φρανκφούρτης η «τελευταία στροφή» της Ρένας Μαραζιώτη
Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η κυκλοφορία του μυθιστορήματος της Ρένας Μαραζιώτη με τίτλο «Στην τελευταία στροφή» εκδόσεις Ωκεανός. Το βιβλίο βρίσκεται στην πρώτη θέση των βιβλιοπωλείων της Επικράτειας. Τελευταία το είδαμε στη Διεθνή έκθεση της Φρανκφούρτης όπου έλαβαν μέρος οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι της Ευρώπης.  

Το μυθιστόρημα  κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση χωρίς να μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του. Είναι μια συγκλονιστική ιστορία για τα παιγνίδια της μοίρας που περιπλέκει την καρδιά ανάμεσα στον πόνο και στη χαρά, στην προσμονή και στην αδιαφορία, στο πάθος και στην απόρριψη, στη συντριβή και στην υπέρτατη ευτυχία.

Το βιβλίο «Στην τελευταία στροφή» μας ταξιδεύει στην Ελλάδα, σε  γειτονιές του Λονδίνου στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη και μέσα από ένα γλαφυρό ύφος μας φέρνει μπροστά στις συνέπειες που έχουν οι επιλογές μας αλλά και οι ανατροπές που προκαλεί κάποιες φορές η μοίρα.

Κλείσιμο
Tι ζητάει όμως ένας αναγνώστης από ένα μυθιστόρημα; Όπως ανέφερε η κ. Ελένη Κεκροπούλου συγγραφέας και εκδότρια, ο αναγνώστης θέλει μια ιστορία ελκυστική που θα τον κάνει να περάσει μερικές ώρες ευχάριστα αλλά και δημιουργικά, αφού η ανάγνωση εκπαιδεύει και γυμνάζει το νου κατευνάζοντας συνάμα την ψυχή.



Ζητάει να τον ενσωματώσει στην ιστορία του, να τον ταυτίσει με κάποιους από τους ήρωές του, να τον κάνει να αισθάνεται και να βιώνει συναισθηματικά την αναδίπλωση της ζωής των βασικών ηρώων, τους αγώνες ,τις ανατάσεις, τον πόνο, τα πάθη, τα μίση, τους έρωτες. Ζητάει να ζήσει μια ζωή διαφορετική από τη ζωή του, να γίνει για μια φορά ήρωας και πρωταγωνιστής μιας άλλης ιστορίας διαφορετικής από τη δική του.

Οι ήρωες της Ρένας Μαραζιώτη αισθαντικοί, μελαγχολικοί, ρομαντικοί και μοιραίοι με έναν εντυπωσιακό υποδόριο τρόπο, διακριτικοί ή ηχηροί στα αισθηματικά τους.

Πάντα γοητευτικοί, με μια γοητεία που την υπογραμμίζει η σφραγίδα της άμεσης και ρέουσας γραφής της συγγραφέως. Μιας γραφής ευγενικής, εκλεπτυσμένης, φιλολογικά άρτιας. 

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί, οι παρομοιώσεις, ο τρόπος σύνταξης, είναι όλα ταυτισμένα με τον αισθητικό και αισθησιακά ήρεμο τρόπο με τον οποίο προβάλλει η ίδια ως προσωπικότητα.

Όλοι οι ήρωές της είναι καλοχτισμένοι εξωτερικά, άνθρωποι εντελώς φυσιολογικοί και απλοί , μα κουβαλούν μέσα τους ψυχικά κενά, ελλείψεις, ανάγκες ακάλυπτες…

Όλοι είναι δεμένοι με την αόρατη κλωστή της Μοίρας , της Ειμαρμένης. Την ακολουθούν πειθήνια.

Άνθρωποι και αντικείμενα αποκτούν ψυχική οντότητα στο μυθιστόρημα της Ρένας Μαραζιώτη κι αυτή η οντική τους υπόσταση επηρεάζεται από τον εσώτερο κόσμο, είτε των ανθρώπων είτε των πραγμάτων δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα βαμμένη με τα χρώματα της νοσταλγικής μελαγχολίας, χρώματα παλ, ήπια που σηματοδοτούν το κυνήγι μιας χαράς που εκ των προτέρων φαίνεται άπιαστη.

 Τη χαρά την ευτυχία οι ήρωες του μυθιστορήματος την τραβούν από την άκρη του ιματίου για λίγο, άτονα και χωρίς σιγουριά, έχουν οι ίδιοι κενά και αδυναμίες που τους βάζουν φρένο στη διεκδίκηση της ζωής. Γνωρίζουν ενδόμυχα ότι η Ευτυχία δε δίνεται απόλυτα, ψυχία μόνο δίνει στους ανθρώπους και μ αυτά πρέπει να πορεύονται και να μένουν ικανοποιημένοι.

Σε κανένα από τα πρόσωπα της ιστορίας δεν κατάφερα να αναγνωρίσω στοιχεία της προσωπικότητας της συγγραφέως αφού λένε πως ο συγγραφέας αφήνει σε κάθε βιβλίο του ένα κομμάτι από τον εαυτό του.  Ή ίσως να είδα κάτι από την  ψυχοαναδιφική της ικανότητα. Εδώ η Ρένα Μαραζιώτη έδειξε την κλάση της.

Επειδή βεβαίως, ο πραγματικός τεχνίτης του λόγου λειτουργεί χαμαιλεοντικά, μαθαίνει να ξεχνάει τον εσωτερικό του εαυτό και να πλάθεται ξανά καινούργιος, αναβαπτισμένος μέσα από τις εικόνες των ίδιων του των ηρώων. Ο έμπειρος συγγραφέας απλώς γεννά τους ήρωές του κι ύστερα τους ακολουθεί, τους αφήνει να τον πάρουν από το χέρι και τους αφήνει να  του ξετυλίξουν εκείνοι οι ίδιοι τους χαρακτήρες τους. Δεν ενσωματώνει στοιχεία του δικού του χαρακτήρα στους ήρωες που πλάθει, ή τα ενσωματώνει με τέτοιο τρόπο που παύουν πια να είναι δικά του.

Ο συγγραφέας φτάνει στη μεστή ωριμότητά του, όταν παύει να κόβει πληγωμένα κομμάτια του εαυτού του και να τα βάζει στα βιβλία του σε μια προσπάθεια αυτοθεραπείας, ας μη λησμονούμε ότι η τέχνη, η λογοτεχνία ,η δημιουργία εν γένει είναι όπως μας εδίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες, η θεραπευτική οδός προς την ίαση.

Ο συγγραφέας όμως που έχει ιαθεί είναι αυτός που μυεί μέσω της ιστορίας του, δίνει αυτό που ευχαριστεί πραγματικά στο τέλος και προσφέρει ανάταση ψυχής κι απόλαυση. Κλείνεις το βιβλίο  και ανασαίνεις βαθιά. Έχεις ζήσει τα ανθρώπινα πάθη και έχεις και τη λύση στα ανθρώπινα προβλήματα. Είναι εκεί, είναι εύκολη και έχει να κάνει με την Αγάπη και την υποχωρητικότητα. Και αυτό είναι κάτι  που το πετυχαίνει απόλυτα η Ρένα Μαραζιώτη.

Οι ήρωές της πλάθονται μόνοι τους, παίρνουν μορφή και ανάστημα και απαιτούν τη θέση τους στην ύφανση της πλοκής. Αυτή η απλή τόσο ρεαλιστική τεχνική που τη δουλεύει με τόση επιτυχία η συγγραφέας κάνει το βιβλίο της μια ενδιαφέρουσα ,συναρπαστική και απρόβλεπτη ιστορία.

Το βιβλίο ‘Στην τελευταία στροφή’ είναι ένα πλούσιο μυθιστόρημα  γεμάτο ανατρεπτική πλοκή, υφασμένο με όλων των ειδών τα συναισθήματα, ένα μυθιστόρημα ερωτικό, αναπόδραστα κοινωνικό, αφήνει πλούσια γεύση αντικρουόμενων συναισθημάτων στον αναγνώστη, γιατί βρίθει γήινων εμπειριών και περιτρανώνει αυτό που λέει ο Μαρκέζι στο περίφημο βιβλίο του ‘Η φυσική της Ψυχής’ ότι δηλαδή  Όλες οι εμπειρίες που βιώνει ο καθένας μας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αποτέλεσμα της βούλησης της ίδιας της Ψυχής να εκπληρώσει τους στόχους της με κάθε τίμημα. 



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ρένα Μαραζιώτη έχει γεννηθεί στο Τραγανό της Ηλείας από γονείς εκπαιδευτικούς και ακολούθησε στην αρχή το επάγγελμά τους. Τα υπέρβαρα παχύσαρκα παιδιά στο σχολείο που δίδαξε επί δεκατρία χρόνια αποτέλεσαν το κίνητρο για να σπουδάσει Ψυχολογία και Διαιτολογία.

Έχει ιδρύσει από το 1999 τα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας και ασχολήθηκε με τη διατροφική διαπαιδαγώγηση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 

Ήταν παραγωγός και παρουσιάστρια επί δεκαπέντε χρόνια της τηλεοπτικής εκπομπής ΕΥ ΖΗΝ.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις για τη διατροφή των Ελλήνων και είναι συγγραφέας βιβλίων διατροφής για παιδιά σχολικής ηλικίας.

Άλλα έργα της


-Χτίζω σωστά εμένα
-Έφηβος με σωστή διατροφή
-Junior’s food
-Χτίζω σωστά εμένα (δραστηριότητες)
-Μικρές Ανάσες ποιητική συλλογή 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης