Βιβλία αγαπημένα

Βιβλία αγαπημένα

Μερικά από τα πιο σπουδαία ποιήματα ενός από τους σημαντικότερους ποιητές/στιχουργούς σήμερα στην Ελλάδα

Βιβλία αγαπημένα
Βιβλία αγαπημένα Μιχάλης Γκανάς, Ποιήματα 1978-2012, Μελάνι

Μερικά από τα πιο σπουδαία ποιήματα ενός από τους σημαντικότερους ποιητές/στιχουργούς σήμερα στην Ελλάδα μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μελάνι. Όπως επισημαίνει ο ποιητής και κριτικός Κώστας Κουτσουρέλης: «Καμιά εκατοστή χρόνια πριν, ο Ούγκο Χόφμαννσταλ, έλεγε ότι ένας δημιουργός δύο πράγματα έχει ανάγκη.Το πρώτο είναι να πείσει τους ομότεχνούς του και τους κριτικούς.Το δεύτερο ν΄αγγίξει το ευρύ κοινό.Ο Μιχάλης Γκανάς από καιρό τα έχει πετύχει και τα δύο.Ενώ διαθέτει γλώσσα δική του απολύτως διακριτή, η τέχνη του δεν έχασε τη ζωτική της επαφή με την κοινή λαλιά, με την κοινή γλώσσα. Διατήρησε την αμεσότητα και την υψηλή συναισθηματική της θερμότητα, παρέμεινε γλώσσα οικεία.Αν ο Γκανάς σήμερα είναι από τους πιο πολυδιαβασμένους μας ποιητές, αν το έργο του είναι προσφιλές ακόμη και σε ανθρώπους που γενικά δεν διαβάζουν ποίηση ή και την αποφεύγουν συστηματικά, αυτό οφείλεται στους εκφραστικούς του τρόπους, στη στάση του ως πνευματικού ανθρώπου, στον καθολικό χαρακτήρα των θεμάτων του.Μας θυμίζει έτσι, ότι στις μεγάλες της στιγμές η ελληνική ποίηση ήταν ταυτόχρονα η τέχνη του Εγώ και του Εμείς, του ανθρώπου και του φυσικού κόσμου. Και μας υποδεικνύει έναν δρόμο ώστε αυτή πάλι σήμερα να αφήσει πίσω της την αυτάρεσκη ιδιώτευση των τελευταίων δεκαετιών και να επανέλθει εκεί όπου ανήκει: στη Πολιτεία και στην Αγορά»

Χαρούκι Μουρακάμι, Τις Μικρές Ώρες, Ψυχογιός

Λένε πως άδικα του στέρησαν το Νόμπελ που δικαιούται εδώ και χρόνια-καθώς και τόσα ακόμη βραβεία που θα έπρεπε να φέρει δικαιωματικά στο γραφείο του στο Τόκιο ο Ιάπωνας λογοτέχνης Χαρούκι Μουρακάμι. Όχι τυχαία ο Μουρακάμι αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρισμένους και αγαπητούς λογοτέχνες παγκοσμίως-ακόμη περισσότερο και στη χώρα μας με τους αναγνώστες του να πολλαπλασιάζονται σε κάθε του βιβλίο. Αυτή τη φορά με το μικρό-πολύτιμο και απέριττο σαν διαμάντι-βιβλίο του “Τις Μικρές Ώρες”-από τις εκδόσεις Ψυχογιός-ο Μουρακάμι αποκαλύπτει την αλήθεια της πένας του που κρύβεται στις περίτεχνες λεπτομέρειες, στον τρόπο που ξετυλίγονται σταδιακά η πλοκή και οι χαρακτήρες, στην ομορφιά της μινιμαλιστικής του φόρμας. Η πρωταγωνίστρια του Μάρι παρασύρεται από τη μεθυστική ατμόσφαιρα της νύχτας γνωρίζοντας αντιπροσωπευτικά της δείγματα-από έναν τρομπονίστα της τζαζ μέχρι τη μάνατζερ ροζ ξενοδοχείου. Από τα πιο όμορφα, ατμοσφαιρικά και αλληγορικά βιβλία του διάσημου Ιάπωνα συγγραφέα.

Κλείσιμο
Ντένις Τζόνσον, Δέντρο από Καπνό, Εκδόσεις Πατάκη

Εξαίρετος συγγραφέας ο Αμερικανός Ντένις Τζόνσον επανέρχεται στο γνώριμο σκηνικό του Βιετνάμ που προβάλλει ως ζωντανό, κατάμαυρο φόντο. Τίποτε εξωραϊστικό δεν υπάρχει σε αυτό το μυθιστόρημα πέρα από την παράνοια και τα ανεξάντλητα όρια της τρέλας. Πού αλήθεια μπορεί να οδηγήσει το παιχνίδι των ρόλων του οποίου ηγείται ο παράφορος συνταγματάρχης Σαντς; Για μια ακόμη φορά ο Ντένις Τζόνσον αποδεικνύει τη γοητευτική ισχύ της μεγάλης ανδρικής παράδοσης στην αμερικανική λογοτεχνία: η συγγραφική τεστοστερόνη που ανέδειξε έναν Χεμινγουει και έναν Ροθ και τώρα αποδεικνύει επάξια τη δύναμη της και στην περίπτωση του ξεχωριστού κυρίου Τζόνσον.

Liz Pinchon, Ο θαυμαστός κόσμος του Τομ Γκέιτς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Πώς θα σας φαινόταν το πιτσιρίκι σας να εκδίδει τα απωθημένα του και τις πρόχειρες σημειώσεις του; Να μπορούσατε να δείτε όλη την οργιώδη παιδική φαντασία του σχεδιασμένη στο χαρτί; Αυτή την υπέροχη ιδέα είχε η αγγλίδα Λιζ Πίντσον που έβαλε τον ενδεκάχρονο ήρωα της να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο-που κυκλοφορεί, εν προκειμένω σε μορφή γκράφικ νόβελ από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πρωτότυπη και απολαυστική ιδέα που απευθύνεται σε παιδιά 9-11 ετών (αλλά διαβάζεται ευχάριστα και από τους ενήλικες).

Τζορτζ Πελεκάνος, Η προμήθεια, Πατάκης

Είναι μάγκας, ωραίος τύπος και ξέρει να γράφει (εξαιρετικά): από αστυνομικά βιβλία μέχρι φευγάτα θρίλερ και τηλεοπτικά σενάρια. Ο λόγος για τον ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Πελεκάνος ο οποίος έχει σαρώσει την κορυφή των πωλήσεων στην Αμερική και έχει αποτελέσει το μήλο της έριδος για το ποιος θα τον πρωτοκαλέσει στα πάρτι του ως celebrity- σεναριογράφο (κορυφαία δουλειά του είναι το τηλεοπτικό “Wire”). Το χρυσό παιδί όμως προτιμάει να παραμένει κλεισμένο στο σπίτι του στην Ουάσινγκτον και να φαντάζεται αλλόκοτες ιστορίες βγαλμένες από τις σκοτεινές γωνιές της περιοχής του. Στην “προμήθεια” που μόλις εκδόθηκε από τον Πατάκη ο Πελεκάνος μας συστήνει τον 29χρονο ντεντέκτιβ του Σπύρο Λούκας ο οποίος επιστρέφοντας από τη θητεία στο Ιράκ αναλαμβάνει νέα δουλειά: ανάκτηση κλοπιμαίων. Μόνο που δεν έχει λογαριάσει ότι το “αφεντικό” που θα τον προσλάβει δεν έχει βγάλει τα χρήματά του με τον καθαρότερο τρόπο και έτσι μπλέκει σε ένα κύκλωμα που κάλλιστα συναγωνίζεται αυτό που μας είχε μάθει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Τζέιμς Ελρόι. Ακραία σαγηνευτικό και από τα πιο κυνικά της σειράς του Πελεκάνος η “Η προμήθεια” διαβάζεται απνευστί.

Ζέφη Κόλια, Λώρα, η τελευταία των Μαρξ

Άπαντες ξέρουν τον Καρλ Μαρξ, πόσοι, όμως, πραγματικά γνωρίζουν την ύπαρξη της κόρης του; Κι όμως η Λώρα Μαρξ δεν ήταν απλώς η θυγατέρα του γνωστού θεωρητικού και φιλόσοφου αλλά και μια από τις δεσπόζουσες προσωπικότητες του σοσιαλισμού, σύζυγος του Πωλ Λαφάργκ. Την παράλληλη βιογραφία του ζεύγους που έζησε την επανάσταση στο πετσί του και αυτοκτόνησε παρέα στην αριστοκρατική έπαυλη-δώρο του Ένγκελς ξεδιπλώνει η γνωστή συγγραφέας Ζέφη Κόλια με ένα τρόπο υποδειγματικό. Το μυθιστόρημα εξελίσσεται στη Βικτοριανή Αγγλία, την Πρωσία, την Ισπανία, την Κούβα, αλλά κυρίως στο Παρίσι: Το Παρίσι του Ναπολέοντα Γ΄, της ανάπλασης του βαρόνου Οσμάν, του γαλλοπρωσικού πολέμου, της Παρισινής Κομμούνας αλλά και της Μπελ Επόκ, των Παγκοσμίων Εκθέσεων, των καλλιτεχνικών σαλονιών, του Μονπαρνάς και της Μονμάρτρης των αρχών του 20ού αιώνα.

 Τζέιμς Τζόις, Γράμματα στη Νόρα, Πατάκης

Δύσκολο να φανταστείς ότι ο Τζόις μπορεί να γράφει τέτοια εξομολογητικά, de profundis ακόμη και αθυρόστομα ή γεμάτα ζήλια γράμματα στην αγαπημένη του Νόρα. Κι όμως ο κορυφαίος συγγραφέας του “Οδυσσέα” και θεμελιωτής του μοντερνισμού αποδεικνύει οτι τίποτα “ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο” και οτι ακόμη και ο πιο διαβόητος φορμαλιστής μπορεί να ικετεύει για λίγα ψίχουλα αγάπης.

Thomass Balthasar, Ο Σπινόζα και η τέχνη της ευτυχίας, Μελάνι

Ένας φιλόσοφος που θεμελίωσε την ελευθερία, την ανεξαρτησία του πνεύματος και τη θετική σκέψη δεν θα μπορούσε παρά να είναι πολύτιμος και στην καθημερινότητα. Συνταγές καταφατικής σκέψης παρέχονται αφειδώς στις θεωρίες του Σπινόζα και σίγουρα δεν χρειάζεται να αναζητά κανείς άλλο self help book όταν υπάρχει ο φιλόσοφος. Τίνα Μανδηλαρά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης