Βιβλία ενδοσκόπησης και αυτοαξιολόγησης για το 2014

Βιβλία ενδοσκόπησης και αυτοαξιολόγησης για το 2014

Είναι περισσότερο ξενικό έθιμο το να θέτεις νέους στόχους κάθε Πρωτοχρονιά, αλλά το «new year's resolutions» είναι κάτι που έστω και νοητά όλοι προσπαθούμε να κάνουμε

Βιβλία ενδοσκόπησης και αυτοαξιολόγησης για το 2014
Ένας προσωπικός απολογισμός, μια αναδρομή στον χρόνο, είναι πάντα μια ώθηση για να κάνουμε καινούργια πράγματα, για να φερθούμε διαφορετικά, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Διαλέξαμε μερικά κλασσικά αλλά και διαφορετικά βιβλία για να σας βοηθήσουν να αλλάξετε πράγματα που σας ενοχλούν, να σας παροτρύνουν να κάνετε πράγματα που θέλετε και να σας καθοδηγήσουν προς νέες διαδρομές. Αλλά πάνω από όλα να σας βοηθήσουν να «οπλιστείτε» με εργαλεία για μια πιο εύκολη και ευτυχισμένη ζωή.

1. Πώς να μεγαλώσετε σωστά τα παιδιά σας, Πολ Ταφ, εκδόσεις Ψυχογιός



Είναι σίγουρα το μεγαλύτερο άγχος όλων των νέων γονιών. Πώς να δώσουμε τα καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας μέσα από την αγωγή που τους δίνουμε; Είναι άραγε τόσο εύκολο να απαντήσει κανείς στο πως μεγαλώνει σωστά ένα παιδί; Το βιβλίο του Πολ Ταφ, μας δίνει απλές συμβουλές για το πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να είναι πιο επιτυχημένα στην ζωή τους. Και από ότι ξεκαθαρίζει δεν είναι η ευφυΐα ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο στην επιτυχία τους αλλά ο χαρακτήρας τους. Ο Ταφ που αρθρογραφεί τακτικά στο New York Times Magazine γράφει εμπεριστατωμένες ιστορίες που εξηγούν εκ των έσω πως “χτίζουμε” έναν χαρακτήρα με χαρακτηριστικά όπως: επιμονή, περιέργεια, αυτοέλεγχος, αισιοδοξία και ευσυνειδησία.
Κλείσιμο

2.Tο Μυστικό, Rhonda Byrne, Εκδόσεις Λιβάνη



Το απόλυτο μπεστ σέλερ με 3.750.000 αντίτυπα. Το βιβλίο ουσιαστικά αποτελεί επιτομή ανθρώπων που πίστεψαν στο Όνειρο και στο Σκοπό της ζωής τους. Τι είναι όμως το Μυστικό;
Το Μυστικό είναι ο νόμος της έλξης. Και βασικά είναι ένας αρκετά απλός τρόπος να μάθουμε στο μυαλό μας να λειτουργεί με θετική σκέψη. Η Δημιουργική Διαδικασία σάς βοηθά να δημιουργήσετε αυτό που θέλετε σε τρία απλά βήματα: ζητήστε, πιστέψτε, αποκτήστε.

3. Βρες ξανά τον εαυτό σου, Μάριο Αλόνσο Πουτζ, εκδόσεις Ψυχογιός



Ένα βιβλίο από έναν τεχνοκράτη της ιατρικής, έναν γενικό χειρούργο και γαστρεντερολόγο, καθηγητή του Χάρβαρντ που εξηγεί με απλό και πραγματικά διαφωτιστικό τρόπο πώς ακριβώς μπορούμε να αποφύγουμε τις παγίδες του άγχους που μας μπλοκάρουν από το να χαρούμε το παρόν, να επαναπροσδιορίσουμε αυτό που είμαστε και αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε.

4.Το Χειρόγραφο Της Άκρα, Paulo Coelho, Εκδόσεις Λιβάνη



Αν θέλετε να μάθετε μερικά πράγματα για τον εαυτό σας, να εμπνευστείτε αλλά και να ταξιδέψετε μέσα στην ιστορία ο γνωστός σε όλους μας Πάολο Κοέλο σας μεταφέρει στις14 Ιουλίου του 1099. Ενώ η Ιερουσαλήμ προετοιμάζεται για την εισβολή των σταυροφόρων, ένας Έλληνας, γνωστός ως Κόπτης, συγκαλεί σε συγκέντρωση τους νέους, τους γέρους, τους άντρες και τις γυναίκες της πόλης. Το πλήθος, που αποτελείται από χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους, φτάνει στην πλατεία πιστεύοντας πως θα ακούσει μια ομιλία για το πώς να προετοιμαστεί για τη μάχη, όμως ο Κόπτης δε θέλει να τους πει αυτό. Όλα δείχνουν πως επίκειται η ήττα, αλλά ο Έλληνας θέλει απλώς να παρακινήσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν τη σοφία που υπάρχει στην καθημερινότητά τους και έχει σφυρηλατηθεί από τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Πιστεύει πως η πραγματική γνώση βρίσκεται στις αγάπες που ζούμε, στις απώλειες που υφιστάμεθα, στις στιγμές της κρίσης και της δόξας και στην καθημερινή συνύπαρξη με το αναπόφευκτο του θανάτου. Το Χειρόγραφο της Άκρα αποτελεί ένα κάλεσμα για να συλλογιστούμε τις αρχές και την ανθρωπιά μας. Ο Πάουλο Κοέλο θεωρείται από τους συγγραφείς με τη μεγαλύτερη επίδραση στην εποχή μας. Tα βιβλία του έχουν πουλήσει περισσότερα από 145 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, έχουν κυκλοφορήσει σε 168 χώρες κι έχουν μεταφραστεί σε 74 γλώσσες.

5.«Ο μικρός πρίγκηπας φοράει γραβάτα», Μπόρχα Βιλασέκα, Εκδόσεις Κέδρος



Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, που μας δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα για τον εαυτό μας και το πως βλέπουμε την ζωή. Η εταιρία συμβούλων SAT δεν πάει καλά: οι εργαζόμενοι είναι δυσαρεστημένοι, ο διευθυντής συμπεριφέρεται άσχημα στους υπαλλήλους του, επικρατεί γενική δυσφορία και έλλειψη εμπιστοσύνης... Μέχρι που εμφανίζεται ο Πάμπλο Πρίνσιπε, ο νέος διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού και αξιών, ο οποίος φέρνει επαναστατικές αλλαγές στην εταιρία και στη ζωή των υπαλλήλων με τις πρωτοποριακές ιδέες του για την αυτογνωσία, την προσωπική ανάπτυξη και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Αυτός ο χαρακτήρας, βασισμένος στον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, αισιόδοξος και γεμάτος ενθουσιασμό, τους μαθαίνει να αναγνωρίζουν την αξία της βαθιάς αλλαγής που μπορούν να βιώσουν οι άνθρωποι και, κατ’ επέκταση, οι εταιρίες στις οποίες αυτοί εργάζονται, όταν αποκτήσουν συνείδηση του αληθινού δυναμικού τους και το εκμεταλλευτούν με τρόπο δημιουργικό. Το μυθιστόρημα του Μπόρχα Βιλασέκα θέτει υπό αμφισβήτηση την έλλειψη αξιών που επικρατεί στην κοινωνία μας, προτείνοντας την αυτογνωσία και την ατομική καλλιέργεια ως δρόμους υπέρβασης της προσωπικής και συλλογικής υπαρξιακής κρίσης.

6. Γεννημένοι να αγαπάμε, Λέο Μπουσκάλια, Εκδόσεις Λιβάνη



Υπάρχει κάτι με το οποίο συμφωνούν όλοι οι άνθρωποι της γης: ποτέ δεν είμαστε τόσο χαρούμενοι, δημιουργικοί και παραγωγικοί όσο όταν έχουμε αγάπη στη ζωή μας. Χωρίς αυτή, η ζωή μας είναι άδεια και δίχως νόημα. Αν και είμαστε γεννημένοι για αγάπη, πολλοί από εμάς δεν το συνειδητοποιούμε παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά. Το να έχουμε τη δυνατότητα για αγάπη είναι πολύ διαφορετικό από το να έχουμε την ικανότητα να αγαπάμε. Η αγάπη μαθαίνεται και πρέπει να σπουδάζεται και να ασκείται διαρκώς. Ένα βιβλίο αφιερωμένο σε όσους λαχταρούν να βιώσουν ό,τι καλύτερο προσφέρει η ζωή και είναι αποφασισμένοι να ζήσουν, να αναπτύξουν και να μοιραστούν τη δυνατότητα που έχουμε όλοι να αγαπάμε. Στο Γεννημένοι να Αγαπάμε ο Μπουσκάλια μάς εξηγεί ότι το να αγαπάμε είναι μια επιλογή που αποτελεί εναλλακτική λύση στην απογοήτευση, τη μοναξιά και το φόβο. Μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε, να νιώσουμε και να προχωρήσουμε σε πράξεις που θα κάνουν την αγάπη να ανθίσει. Η προσέγγισή του είναι ζωτικής σημασίας, είτε πρόκειται για ερωτική αγάπη είτε για αγάπη μεταξύ συγγενών, φίλων ή απλών γνωστών. Αυτό που μας προτείνει είναι κάτι περισσότερο από ένας τρόπος αγάπης – είναι ένας τρόπος ζωής. Το βιβλίο αυτό δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να προβληματιστεί πάνω σε μια σειρά από αυτοτελείς και σημαντικές σκέψεις γύρω από την αγάπη. Ως τέτοιο, μπορεί να διαβαστεί από την αρχή ως το τέλος ή η κάθε σκέψη να μελετηθεί ξεχωριστά.

7. Πως να σκεφτόμαστε περισσότερο το σεξ, Αλαίν Ντε Μποτόν, εκδόσεις Πατάκη



Ο νέος σύγχρονος, εύκολα κατανοητός και mainstream φιλόσοφος, ο Αλαιν Ντε Μποτόν, καταπιάνεται με το σεξ. Και ξεκαθαρίζει οτι δε σκεφτόµαστε υπερβολικά το σεξ, απλώς το σκεφτόµαστε µε λάθος τρόπο. Ένα ενδελεχές και εξαιρετικά ειλικρινές βιβλίο, γραµµένο για να µας καθοδηγήσει στην ενδόµυχη και συναρπαστική – αν και συχνά µπερδεµένη και δύσκολη – εµπειρία που ονοµάζεται σεξ. Ελάχιστοι από εµάς συνηθίζουµε να αισθανόµαστε απολύτως σίγουροι στο ζήτηµα του σεξ, ενώ όσα υποτίθεται ότι πρέπει να νιώθουµε σπάνια αντιστοιχούν µε την πραγµατικότητα. Καλύπτοντας θέµατα που περιλαµβάνουν τη λαγνεία, τον φετιχισµό, την απιστία και την πορνογραφία, ο Αλαίν ντε Μποττόν αρθρώνει τα διλήµµατα της σύγχρονης σεξουαλικότητας, προσφέροντας οξυδερκή και παρηγορητικά σχόλια για να µας βοηθήσει να σκεφτούµε βαθύτερα και συνετότερα για το σεξ που κάνουµε ή δεν κάνουµε. Η οξυδερκής ζεστασιά της γραφής του Ντε Μποττόν κάνει ακόµη και τα πιο ακανθώδη θέµατα προσιτά.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης