Οι 9 λέξεις που γεννήθηκαν μαζί μας

Οι 9 λέξεις που γεννήθηκαν μαζί μας

Κάθε χρόνο η συντακτική επιτροπή του Λεξικού της Οξφόρδης ανακοινώνει τη Λέξη της Χρονιάς. Οι νεολογισμοί που κερδίζουν την είσοδό τους στο πιο έγκυρο λεξικό του κόσμου αποτυπώνουν έμμεσα ό,τι απασχολεί την υφήλιο.

Οι 9 λέξεις που γεννήθηκαν μαζί μας
2005
Sudoku

Οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα κομμωτήρια γεμίζουν ξαφνικά πριν από 9 χρόνια σπαζοκεφαλιές Sudoku. Η αριθμολαγνεία έγινε μανία, υπό τις ευλογίες της Ιατρικής που ισχυριζόταν ότι το Sudoku είναι μια πρώτης τάξεως πνευματική προπόνηση.
Κλείσιμο

2006
Carbon Neutral


Η ανησυχία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αρχίζει να γίνεται διαδεδομένη φοβία. Αυτό πιστοποιεί η θεαματική αύξηση στη χρήση του όρου «carbon-neutral», ο οποίος παραπέμπει στην προσπάθεια εξουδετέρωσης των εκπομπών ρύπων. 

2007
Locavore

Η λέξη «locavore» δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το γνωστό «στήριξε τις επιχειρήσεις της περιοχής σου». Το 2007, όταν αναδείχθηκε Λέξη της χρονιάς, η οικονομική κρίση δεν είχε πλήξει ακόμα τις συνήθειες των καταναλωτών.

2008
Credit Crunch

Καλωσόρισες, κρίση! Η πιστωτική ασφυξία, η έλλειψη ρευστότητας και η διακοπή της αναχρηματοδότησης της αγοράς εκ μέρους των τραπεζών είναι το βασικό χαρακτηριστικό της οικονομικής κατάρρευσης που τόσο καλά γνωρίζουμε. 

2009
Unfriend


Το «unfriend», η επιλογή δηλαδή της διαγραφής των ανεπιθύμητων από τους υποτιθέμενους φίλους στο Facebook, σηματοδοτεί την επάνοδο από τον ενθουσιασμό στον ρεαλισμό.

2010
Refudiate


Το «refudiate» είναι σύνθεση του «refuse» (αρνούμαι) και του «repudiate» (διαψεύδω) και έως σήμερα κανείς δεν γνωρίζει αν η Αμερικανίδα επίδοξη πρόεδρος των ΗΠΑ Σάρα Πέιλιν την επινόησε ή απλώς της ξέφυγε.

2011
Squeezed Middle


Στη Βρετανία η «ξεζουμισμένη μεσαία τάξη» γίνεται λέξη της χρονιάς. Η οικονομική κρίση πλήττει παντοιοτρόπως τους μισθωτούς, οδηγώντας τους στη λουμπενοποίηση. Ετσι, για να μη νιώθουμε μόνοι στο σύμπαν.

2012
Omnishambles


«Ολαχάλια» θα μπορούσε να είναι μια κατά το δυνατόν ακριβής μεταφορά στα ελληνικά του καινοφανούς όρου. Δημιουργήθηκε από τους σεναριογράφους μιας σατιρικής εκπομπής του BBC και καθιερώθηκε αμέσως, καθώς απέδιδε με τη μέγιστη ευστοχία το κοινό αίσθημα. Σε μια καθ’ ημάς αναλογία, ο Τζίμης Πανούσης παρέφραζε Σάκη Ρουβά, τραγουδώντας το χιτ «Ολα Σκ@τά».



2013
Selfie


Το πανηγύρι της αδιακρισίας κορυφώνεται. Η λέξη «selfie» έχει το προνόμιο να εικονογραφείται ιδανικά η ίδια, εφόσον η πιο διάσημη αυτοφωτογράφηση είναι του Μπαράκ Ομπάμα μαζί με τη γοητευτική και καλλίγραμμη πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ. Βέβαια, όποιος επιδίδεται σε τέτοια selfie, θα πρέπει να ελέγχει προηγουμένως αν υπάρχει κάπου τριγύρω μια εξαγριωμένη Μισέλ Ομπάμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης