Οι 9 μούσες που εμπνέουν το «ΘΕΜΑ»

Οι 9 μούσες που εμπνέουν το «ΘΕΜΑ»

Αποκαλύψεις, σκάνδαλα, ρεπορτάζ, ιστορίες επιτυχίας και πανωλεθρίας, απληστίες και απιστίες, πάρτι και προκλήσεις, τραγωδίες και χαρές, κρίση και προσφορές: θέματα-έμπνευση για τον δημοσιογράφο του «Πρώτου Θέματος», που 9 χρόνια τώρα έχει τις κεραίες όρθιες, τα μάτια ορθάνοιχτα, τα αφτιά τεντωμένα, τα χέρια στο πληκτρολόγιο, 
το τηλέφωνο σκουλαρίκι, το μυαλό στα κάγκελα, το σώμα στο γραφείο, το πνεύμα στις 9 Μούσες του. 

Οι 9 μούσες που εμπνέουν το «ΘΕΜΑ»
Σύγχρονες θεότητες που δεν βαφτίστηκαν Ευτέρπη, Τερψιχόρη και Ουρανία, 
αλλά Σκάρλετ, Ζιζέλ και Δούκισσα. Ητοι, ο δημιουργός και η Μούσα του, η κότα και το αβγό - και τούμπαλιν. 

Κλείσιμο
1. της Γυμνής Αλήθειας




Η Βρετανίδα «Πάρις Χίλτον», το κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο και κόρη του ιδιοκτήτη της Formula 1 Μπέρνι Εκλεστον γεννήθηκε μέσα στα εκατομμύρια. Τόσα πολλά που κανείς σε αυτή την οικογένεια δεν δουλεύει από ανάγκη, αλλά έτσι για την πλάκα του. Η ίδια βέβαια γίνεται τούρμπο όταν την αποκαλούν «κοσμικό κερασάκι στην τούρτα των πάρτι», αφού προτιμά τον τίτλο της businesswoman -α, ναι, έχει «δουλέψει» και ως δημοσιογράφος στο SKY ITALIA-, αλλά κι αυτό πάλι ως καπρίτσιο της το αποδίδουν. Στο μεταξύ, βέβαια, αγοράζει τη μία πιο τεράστια έπαυλη μετά την άλλη, φωτογραφίζεται γυμνή στο «Playboy» ως «Η κληρονόμος των διαμαντιών», ξοδεύει αβέρτα για λούσα και αρώματα, πετάγεται από τη Βραζιλία στην Ελβετία να δει αν είναι παχύ το χιόνι και γενικώς κάνει όλα όσα οι κοινοί θνητοί δεν θα κάνουν ποτέ ή, αν τα κάνουν, θα βρεθούν στις πτέρυγες του Κορυδαλλού. Η Ταμάρα Εκλεστον συμβολίζει τη ζωή που δεν ζήσαμε και ούτε πρόκειται, εκτοξεύοντας το lifestory της στη δημοσιογραφική σφαίρα του ονείρου - δίπλα σε ένα Αρλεκιν.

2. της Πάλλευκης Αγνότητας



Δύο μικρά κομμάτια ύφασμα υποκρίνονται το παραβάν σε δύο λόφους στήθος, με τη δική τους ιστορία και αμαρτία να καταγράφεται κατά μήκος/ύψος/πλάτος στο ματάκι του φωτογραφικού φακού. Μπορεί να κρυφτεί ο Ολυμπος και ο Κίσσαβος από δύο καλοκαιρινά συννεφάκια; Μπορεί η πληθωρική Κέιτ Απτον να διατηρήσει αθέατα από δύο λουρίδες ζώνης όσα έχει ο κόσμος τούμπανο κι αυτή κρυφό καμάρι; Ερωτήσεις ρητορικές, αφού ουδέν κρυπτόν υπό το άγρυπνο μάτι του μουτζαχεντίν ρεπόρτερ, που πέρα από το προφανές που βλέπουν όλοι στις ξέχειλες καμπύλες ενός αθώου φαινομενικά μοντέλου, θα τρυπώσει και στην ντουλάπα, αποφασισμένος να ξεθάψει τους κρυμμένους σκελετούς.

3. του Πύρινου Σκανδάλου



Δεν είναι εκτυφλωτικά όμορφη, δεν έκανε γυμνές φωτογραφήσεις, δεν είχε τον αβανταδόρικο ρόλο της μοιραίας. Μια νόστιμη μελαχρινή, φαινομενικά αθώα και με κανονικό ντύσιμο, έγινε διάσημη χάρη σε μια ταινία με βρικόλακες (το «Λυκόφως») και έγινε το κορίτσι του συμπρωταγωνιστή της, Ρόμπερτ Πάτινσον, του πιο ποθητού σταρ των 16χρονων. Μέχρι που βγήκε στη φόρα η παράλληλη σχέση της με τον σκηνοθέτη της Ρούπερτ Σάντερς, παντρεμένο άνθρωπο, που αντί να κοιτάζει το πλάνο χάζευε τις κρυφές χάρες της σιγανοπαπαδιάς. Το σκάνδαλο της απιστίας συντάραξε συθέμελα τα χρηστά ήθη του Χόλιγουντ και αναβάθμισε τη Κρίστεν Στιούαρτ από αθώα κορασίδα στη χειρότερη μοιχαλίδα. Θέμα-σκάνδαλο ανά τους αιώνες, κυρίως αν συνοδεύεται από ξύλο, αίμα και φαρμάκι ως είθισται στις ιστορίες πάθους, απιστίας και ζήλιας. Η Κρίστεν το πήγε ένα βήμα παρακάτω, σοκάροντας πάλι το σύμπαν: αντί να μαζέψει τα πράγματά της μετανιωμένη, βρέθηκε πάλι στην αγκαλιά του Πάτινσον, με τον οποίο πήγαν μαζί να αγοράσουν μπαλάκια του γκολφ - βάζοντας εκ νέου φωτιά στα δημοσιογραφικά εγκεφαλικά τσιπάκια.

4. της Ακραίας Πρόκλησης



Η μεταμόρφωση της αθώας τινέιτζερ Χάνα Μοντάνα σε λυσσασμένη μαινάδα της ποπ σκηνής, που τρομάζει το κοινό με τη γλώσσα-σπάτουλα και σκανδαλίζει τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων με τις ηδονικές πτήσεις της πάνω σε καλοθρεμμένα λουκάνικα, αποτελεί την πεμπτουσία του θέματος-«πρόκληση» για κάθε δημοσιογράφο που σέβεται το ψώνιο του. Σεξ, ναρκωτικά, γυμνά κορμιά, δηλώσεις-φωτιά, χωρισμοί και δράματα πίσω από μια πληγωμένη ψυχή συνθέτουν το ονειρικό σύμπαν του τέλειου κειμένου που διαβάζεται μαζί με ποπ κορν και μπίρες. Η Μάιλι Σάιρους είναι  αστείρευτη πηγή έμπνευσης προκλητικών τερτιπιών, μια δυνατή κλοτσιά στα πεσμένα οπίσθια της Μις Σοβαροφάνεια - τη δεσποινίδα που εδώ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έχουμε καταχωρίσει στη μαύρη λίστα των ανεπιθύμητων.

5. της Σκοτεινής Επιτυχίας



Οταν ήταν μικρή έμοιαζε με κουνούπι, δεν είχε να φάει και στα 13 της το έμπειρο μάτι ενός μάνατζερ την ξεχώρισε και την ώθησε να γίνει μοντέλο. Από τις βραζιλιάνικες φαβέλες η Ζιζέλ βρέθηκε να οργώνει τις πασαρέλες του κόσμου, να δεσπόζει στα περίπτερα, να φορτώνει με κοντέινερ τα δολάρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς της, να γίνεται το πρόσωπο διάσημων οίκων και το κορμί που χαίρεται ο κούκλος πλούσιος παίκτης του ράγκμπι, Τομ Μπράντι. Σήμερα είναι ήδη 33 χρόνων, έχει ένα παιδί, περιμένει το δεύτερο και κάθε δευτερόλεπτο που περνάει γίνεται και πιο πλούσια. Χαλβά πιάνει, χαβιάρι τον κάνει, με το «Forbes» να βαριέται κάθε χρόνο να τη βλέπει στην κορυφή της λίστας με τα πιο πλούσια μοντέλα - η δεύτερη την κοιτάει με κιάλια. «Ποτέ δεν θα ξεχάσω την ημέρα που κάποια γυναίκα μού είπε: “Οχι, ποτέ δεν θα γίνεις εξώφυλλο! Τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου δεν κάνουν. Τα μάτια σου είναι μικρά, έχεις μικρό πρόσωπο και μεγάλη μύτη”», αναφέρει η ίδια για τα σχόλια που εισέπραττε στην αρχή της καριέρας της. Φράση-κλειδί για τον γραφιά που βρήκε πώς να ξεκινήσει ωραία το success story των Ζιζέλ αυτού του πλανήτη - κι ας μην έχουν όλοι το δικό της κούνημα.

6. της Ψεύτικης Λάμψης



Το «δόγμα της Σάικ» είναι κάτι σαν το «δόγμα του σοκ» - αλλά με την καλή έννοια: η τελειότητα επιτίθεται ασυγκράτητη και ποιος θα μπορούσε να αναχαιτίσει τις ομοβροντίες κάλλους, πλούτου, επιτυχίας και γκλάμουρ; Αν ο ταπεινός εργάτης της δημοσιογραφίας έχει ανάγκη από την αίσθηση του απόλυτου, αν χρειάζεται το «άριστα 10» ως μέτρο σύγκρισης και πυξίδα για να προσανατολίζεται στην κατακερματισμένη καθημερινή ειδησεογραφία, η Ιρίνα Σάικ προσφέρει τον άψογο κανόνα. Ρεπόρτερ, ακόμη και η απλή γνώση ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει το τέλειο σε κάνει καλύτερο - έστω και αν το αγγίζει, το θωπεύει κ.λπ. κάποιος άλλος θεός της μπάλας. Και τώρα, γράφε. 

7. Οταν τα κάνουμε θάλασσα



Γιατί καυτηριάζουμε όλα αυτά που βασανίζουν τους Ελληνες, γιατί παλεύουμε με τους δαίμονες που καταστρέφουν ό,τι όμορφο και λαμπερό έχει απομείνει σ’ αυτή τη χώρα; Μα γιατί κατά βάθος πιστεύουμε ότι υπάρχει νόημα στην προσπάθεια, ότι δεν έχουν χαθεί όλα, ότι αξίζει να αγωνίζεται κάποιος για να μην ισοπεδωθεί η Ελλάδα καταπλακωμένη από κρίσεις και διεθνείς επικρίσεις. Οσο και αν δυσκολεύεσαι να το παραδεχτείς, ταπεινέ εργάτη του πληκτρολογίου και του κασετοφωνακίου, κάπου μέσα σου είσαι αισιόδοξος, κάπου στο βάθος βλέπεις φως - και γι’ αυτό δεν τα παρατάς. Η Δούκισσα Νομικού θα μπορούσε κάλλιστα να εικονογραφεί αυτή την επίμονη (ξανθιά, αγαλμάτινη, εκθαμβωτική κ.λπ.) ελπίδα. 

8. των Λύκων του Συστήματος



Τα φαινόμενα απατούν - και καλά κάνουν, διότι έτσι οι δημοσιογράφοι μπορούν 
και αναζητούν, ρωτούν και, ενίοτε, απαντούν. Η Μαργκό Ρόμπι είναι το πρόσωπο-αίνιγμα, πιο όμορφη απ’ όσο αντέχεις, πιο ανεξιχνίαστη απ’ όσο φαντάζεσαι, μια γυναίκα-πρόκληση. Η αποκαλυπτική δημοσιογραφία, αυτή που υπηρετεί το «Πρώτο Θέμα», μαγνητίζεται από το μυστήριο και την ίντριγκα, παθιάζεται με την αναζήτηση εκείνης της άκρης του νήματος που οδηγεί στην αλήθεια. Η Μαργκό καθυπέταξε με τον τρόπο της κοτζάμ «Λύκο της Γουόλ Στριτ», άρα ποιοι είμαστε εμείς που θα της αντισταθούμε; Υποκλινόμαστε - μόνο όμως για να κοιτάξουμε καλύτερα μέσα στην ψυχή της. 

9. της Κοινωνικής Προσφοράς



Πλούσια τα ελέη, ευλογημένη η δωρεά. Τα πληθωρικά κάλλη, η σάρκα που σφύζει και πυροδοτεί το σεξαπίλ της Σκάρλετ Γιόχανσον, με λίγη, μόνο λίγη, φαντασία συμβολίζουν για εμάς το πνεύμα της προσφοράς. Και, τελικά, κοιτάζοντας προς τα πίσω όλα όσα έχουμε συμπεριλάβει με το «Πρώτο Θέμα» ως δώρα προς τους αναγνώστες, το ιδιαίτερο πνεύμα όσων προσφέρουμε είναι αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Το ερώτημα που κάθε φορά θέτουμε στον εαυτό μας είναι «θα θέλαμε να έχουμε αυτά που δίνουμε την Κυριακή;». Η απάντηση πρέπει να είναι ομόφωνη και πανηγυρική: «Ναι!». Ακριβώς σαν να ρωτούσαν οποιονδήποτε άντρα αν θα ήθελε να περάσει μια νύχτα με τη Σκάρλετ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης