Τρομοκρατική(;) επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο: 1 νεκρή και 5 τραυματίες

Τρομοκρατική(;) επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο: 1 νεκρή και 5 τραυματίες

Δράστης ένας 19χρονος που έχει συλληφθεί - Κράδαινε το μαχαίρι και χτυπούσε τους ανθρώπους - Η τρομοκρατία δεν μπορεί να αποκλειστεί, λέει η Σκότλαντ Γιάρντ - Άγνωστο αν είχε συνεργούς - Ακούσαμε κραυγές και μετά είδαμε το αίμα, λένε αυτόπτες μάρτυρες

Τρομοκρατική(;) επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο: 1 νεκρή και 5 τραυματίες
Ακόμη μια επίθεση σε πολυσύχναστο χώρο σε μεγάλη πόλη της Ευρώπης μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες καταγράφηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Λονδίνο.

Ένας 19χρονος άντρας, ο οποίος έχει συλληφθεί,  επιτέθηκε με μαχαίρι σε ανυποψίαστους πολίτες στην πλατεία Ράσελ της πρωτεύουσας της Αγγλίας σκοτώνοντας μια γυναίκα ηλικίας 60 ετών και τραυματίζοντας ακόμη πέντε άτομα.

Όπως αναφέρει το Skynews, η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το κίνητρο της επίθεσης να είναι η τρομοκρατία. Όπως επισημαίνει η DailyMail η επίθεση έγινε στην ίδια περιοχή στην οποία το 2005 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βομβιστική επίθεση στο μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας.

Κλείσιμο




«Άκουσα μια κραυγή και όταν έφτασα στην πλατεία είδα ένα κορίτσι να βρίσκεται στο έδαφος με αίμα να τρέχει από την πλάτη της» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Άλλοι μάρτυρες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο δράστης να είχε και συνεργούς καθώς υποστηρίζουν ότι λίγο μετά την επίθεση είδαν ένα ή δύο άτομα να αποχωρούν από το σημείο «βιαστικά».

Σε νεώτερη ανακοίνωσή της η Σκότλαντ Γιάρντ σημειώνει ότι ένα από τα βασικά ενδεχόμενα που εξετάζονται, επίσης, είναι ο 19χρονος να είχε ψυχολογικά προβλήματα. Γι' αυτό και την υπόθεση ερευνούν από κοινού το τμήμα ανθρωποκτονιών αλλά και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση της ψυχικής υγείας του δράστη είναι σημαντικός παράγοντας στην υπόθεση αυτή και πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Φυσικά, στο στάδιο αυτό όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας ως κινήτρου, πρέπει επίσης να ερευνηθεί», δήλωσε ο Μαρκ Ρόλεϊ, αξιωματούχος της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου.

Μαχαίρωνε στην τύχη ανθρώπους

Όπως είπαν στην εφημερίδα London Evening Standard αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες ο 19χρονος μαχαίρωνε κόσμο τυχαία στη μέση του δρόμου.

«Στην αρχή οι άνθρωποι ήταν μπερδεμένοι και πίστευαν ότι ήταν κάποιο τροχαίο. Όταν όμως κατάλαβαν τι συμβαίνει άρχισαν να φωνάζουν και να τρέχουν μακριά από τον τύπο που κρατούσε ένα μαχαίρι» περιέγραψε τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν εργαζόμενος σε ξενοδοχείο. 

Ένας τρελός κυκλοφορούσε στους δρόμους κραδαίνοντας ενα μαχαίρι και έκανε επίθεση τυχαία σε όποιον έβρισκε μπροστά του, κατέθεσε στην αστυνομία άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των βρετανικών αρχών ότι στους δρόμους του Λονδίνου θα περιπολούν επιπλέον 600 ένοπλοι αστυνομικοί, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Ο Διοικητής της Αστυνομίας του Λονδίνου, δε, αν και αρνήθηκε να πει αν έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένες πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών για επικείμενη επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών, παραδέχτηκε ωστόσο ότι θα ήταν ανόητο να πιστεύει κάποιος ότι το Λονδίνο θα αποτελέσει την εξαίρεση.

«Ψυχραιμία και εγρήγορση» ζητά ο δήμαρχος Λονδίνου
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι η ασφάλεια των Λονδρέζων είναι το πρώτο μέλημά του.

Παράλληλα, συνέστησε στους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας να παραμείνουν ήρεμοι, αλλά και σε εγρήγορση, μετά την επίθεση με μαχαίρι που έγινε το βράδυ, σε κεντρική πλατεία της πόλης.

«Η ασφάλεια των Λονδρέζων είναι η άμεση προτεραιότητα μου»,  ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος για να συνεχίσει: «Σας παροτρύνω να είστε ψύχραιμοι και σε εγρήγορση. Σας παρακαλώ να αναφέρετε οτιδήποτε το ύποπτο στην αστυνομία. Πρέπει να είμαστε τα ''αυτιά και τα μάτια'' των αστυνομικών και των υπηρεσιών ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το Λονδίνο προστατεύεται», τόνισε ο Χαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης