Αίγυπτος: Διχάζονται οι αρχαιολόγοι για τα ευρήματα στον τάφο του Τουταγχαμών

Αίγυπτος: Διχάζονται οι αρχαιολόγοι για τα ευρήματα στον τάφο του Τουταγχαμών

Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αμφισβήτησε την επιστημονική μέθοδο που ακολούθησαν αρχαιολόγοι και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι βρέθηκαν δύο μυστικοί θάλαμοι στον τάφο του Τουταγχαμών

Αίγυπτος: Διχάζονται οι αρχαιολόγοι για τα ευρήματα στον τάφο του Τουταγχαμών
Συγκρούστηκαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο την Κυριακή με θέμα την ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου τον περασμένο Μάρτιο για μεγάλη ανακάλυψη στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών.

Το παραπάνω υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι δύο κενοί χώροι, την ύπαρξη των οποίων δεν γνώριζε κανείς μέχρι σήμερα, εντοπίστηκαν στον τάφο του Βασιλιά Τουταγχαμών στο Λούξορ, έπειτα από σάρωση που έγινε με τη βοήθεια ραντάρ. Όμως, ο Zahi Hawass, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της χώρας αντέκρουσε την σχετική επιστημονική ανακάλυψη και δήλωσε ότι η μέθοδος σάρωσης με ραντάρ «δεν είναι αρκετά επιστημονική» και είναι απαραίτητη καλύτερη τεχνολογία.



Ο Hawass, που είναι και διακεκριμένος αιγυπτιολόγος, αμφισβήτησε την θεωρία ότι εντοπίστηκαν δύο χώροι στον βόρειο και ανατολικό θάλαμο του φαραωνικού μαυσωλείου και δήλωσε:
Κλείσιμο
«Σε όλη την καριέρα μου δεν έχω ποτέ συναντήσει ανακάλυψη στην Αίγυπτο που γίνεται με σαρώσεις με ραντάρ...».

Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Nicolas Reeves υποστήριξε και πάλι την θεωρία που ανέπτυξε και το περασμένο έτος, ότι δηλαδή ο ένας κρυφός θάλαμος στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών είναι εκείνος της βασίλισσας Νεφερτίτης, ηλικίας 3.300 και πλέον ετών. Τα πρώτα αποτελέσματα των διαδοχικών σαρώσεων με ραντάρ είχαν δείξει ότι ο τάφος περιείχε δύο ανοιχτούς χώρους με σημάδια μετάλλου και οργανικής ύλης που βρίσκονται πίσω από τα δυτικά και βόρεια τείχη του.

Ο Reeves δήλωσε: «Έψαξα για στοιχεία που θα αποδείξουν ότι η αρχική μου εκτίμηση ήταν λάθος. Δεν βρήκα κανένα παρόμοιο αποδεικτικό στοιχείο. Ανακάλυψα μόνο όλο και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάτι επιπλέον υπάρχει στον τάφο του Τουταγχαμών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης