Malaysian Airlines: Έκρηξη στον αέρα και όχι πρόσκρουση «δείχνουν» τα ευρήματα

Malaysian Airlines: Έκρηξη στον αέρα και όχι πρόσκρουση «δείχνουν» τα ευρήματα

Αναλυτές εξετάζουν τα σημεία στα οποία υπάρχει φθορά στο πτερύγιο που βρέθηκε στο νησί Ρεϊνιόν - Αναμένονται οι επίσημες απαντήσεις από Γάλλους ειδικούς - Και η Μαλαισία θα στείλει ομάδα ειδικών

Malaysian Airlines: Έκρηξη στον αέρα και όχι πρόσκρουση «δείχνουν» τα ευρήματα
Με την ελπίδα ότι έστω και μετά από 16 μήνες και περισσότερα από 180 εκατ. δολάρια που δαπανήθηκαν για τις έρευνες εντοπισμού του Boeing 777 της Malaysian Airlines, θα βρεθεί η άκρη του νήματος για το τι απέγιναν οι 239 επιβαίνοντες, τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στο νησί Ρεϊνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό αναμένεται να μεταφερθούν στη Γαλλία.

Το κομμάτι που ξεβράστηκε στο νησί εικάζεται πως ανήκει στη μοιραία πτήση του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 8 Μαρτίου 2014. Σύμφωνα με γαλλικές δικαστικές πηγές, η μεταφορά των συντριμμιών θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας προκειμένου να γίνουν αναλύσεις».

Τι έδειξαν οι πρώτες έρευνες

Κλείσιμο
Εμπειρογνώμονες που μελέτησαν τις τελευταίες φωτογραφίες υποστηρίζουν ότι το κομμάτι μοιάζει με πτερύγιο κλίσης ενός Boeing 777, δηλαδή με κινητό μέρος της επιφάνειας των φτερών του. 

Το εύρημα αναμένεται να μεταφερθεί στην Τουλούζη, όπου θα εξεταστεί από ειδικούς της ΒΕΑ (Εθνική Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων για θέματα Ασφαλείας της Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας).

Οι προσπάθειες αναζήτησης της πτήσης MH370, με επικεφαλής την Αυστραλία, είχαν επικεντρωθεί σε μεγάλο εύρος του νότιου Ινδικού Ωκεανού, περίπου 4.000 χιλιόμετρα ανατολικά του γαλλικού νησιού. Το Ρεϊνιόν -η πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι ανήκει στη Γαλλία- βρίσκεται κοντά στα 600 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδαγασκάρης. 
 
Ο Αυστραλός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Warren Truss είπε ότι υπάρχει ένα χαρακτηριστικό σημάδι στο κομμάτι που βρέθηκε την Τετάρτη. Αναγράφει «BB670», το οποίο μπορεί να είναι αριθμός συντήρησης ή επισκευής αλλά δεν αποτελεί σειριακό νούμερο, από αυτά που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι Αυστραλοί επιστήμονες «κοιτούσαν τις φωτογραφίες για να δουν αν η επικάλυψη στο απομεινάρι αντιστοιχεί στην περίοδο που θα έχει παραμείνει (το Boeing) στο νερό».

«Σαφώς αν πρόκειται για απομεινάρι της πτήσης MH370 είναι σημαντική εξέλιξη, ιδίως για τις οικογένειες (των θυμάτων)» είπε ακόμη ο W. Truss.

Τα σενάρια από την κατάσταση του ευρήματος

Και ενόσω αναμένονται οι επίσημες απαντήσεις απο τα γαλλικά εργαστήρια ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα σενάρια για το τι προκάλεσε την εξαφάνιση του αεροπλάνου βασιζόμενα στην κατάσταση του ευρήματος στο νησί Ρεϊνιόν όπως προκύπτει από τις πρώτες φωτογραφίες.

Οι εικόνες δείχνουν ότι υπάρχει μικρή ζημιά στο μπροστινό κομμάτι του πτερύγιου κλίσης και αυτό κάνει μια ομάδα ανεξάρτητων παρατηρητών, σύμφωνα με το CNN, να υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένδειξη πως το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους αποκολλήθηκε ενώ το αεροπλάνο ήταν ήδη στον αέρα.

Αντίθετα αν το Boeing είχε πέσει στον ωκεανό, λένε οι αναλυτές αυτοί, θα είχε προκληθεί ζημιά στο πίσω μέρος του πτερυγίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους η απουσία ζημιά στο μπροστινό τμήμα κάνει πιο πιθανό το σενάριο το αεροπλάνο να προχώρησε σε μια βίαιη, υψηλής ταχύτητας, σπειροειδή κάθοδο με αποτέλεσμα το πτερύγιο να αποκοπεί.

Ωστόσο άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί παραπέμποντας στα «μαύρα κουτιά» ενώ άλλοι όπως ο Tom Ballantyne του περιοδικού Orient Aviation επιμένουν ότι η κατάσταση των συντριμιών θα δείξει αν το αεροπλανο είχε καταστροφικό τέλος επισημαίνοντας, για παράδειγμα, ότι τυχόν ενδείξεις καψίματος θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδια έκρηξης.

Συγκρατημένοι οι Γάλλοι

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν πρόκειται για την πτήση MH370» τόνισε μέλος γαλλικής ερευνητικής ομάδας. «Οι τοπικές αρχές εξετάζουν τα συντρίμμια, τα οποία ταιριάζουν με αυτά της πτήσης MH370. Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά υπάρχουν αρκετές πιθανότητες» ανέφερε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Η δε Μαλαισία βρίσκεται σε επαφή με Γάλλους ερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων και στέλνει ομάδα ειδικών στη Ρεϊνιόν.

Άμεση ήταν η αντίδραση και της κίνας, καθώς περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες ήταν Κινέζοι πολίτες. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δήλωσε: «Λάβαμε υπόψη τις αναφορές και δεν χρονοτριβούμε στην απόκτηση και στον ελέγχο των πληροφοριών». Ομάδα συγγενών επισήμανε ότι θέλουν «100%» βεβαιότητα για την προέλευση του χθεσινού ευρήματος και ότι η έρευνα για το χαμένο αεροσκάφος πρέπει να συνεχιστεί.

Θέση για το θέμα πήρε και το BBC μέσω του ειδικού αναλυτή του δικτύου, Richard Westcott. 

Ο Westcott που είχε παρακολουθήσει εκτενώς την υπόθεση από την πρώτη ημέρα τόνισε ότι «οι ειδικοί θα έπρεπε να είναι σε θέση να πουν αρκετά γρήγορα αν πρόκειται για κομμάτι του MH370. Tα τμήματα των αεροσκαφών φέρουν μοναδικούς σειριακούς αριθμούς και οι αερομεταφορείς θα έπρεπε να κρατούν αρχεία όλων αυτών των αριθμών. Θεωρητικά λοιπόν, οι ερευνητές θα μπορούσαν να τους ελέγξουν και να αποφανθούν θετικά ή αρνητικά για την ταυτότητα. Αν το εύρημα είναι μέρος του αεροσκάφους, εκβράστηκε χιλιάδες μίλια μακριά από εκεί όπου οι ομάδες αναζήτησης εξακολουθούν να αναζητούν συντρίμμια στον βυθό της θάλασσας».


Το είχαν προβλέψει οι ωκεανογράφοι

Την εμφάνιση συντριμμιών στην περιοχή φαίνεται ότι είχαν προβλέψει αρκετά νωρίς ωκεανογράφοι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail, ειδικοί είχαν προβλέψει πριν από ένα χρόνο ότι τα συντρίμμια θα έφταναν στη Μαδαγασκάρη. Το γράφημα που υλοποίησαν πριν από 12 μήνες Αυστραλοί ωκεανογράφοι δείχνουν μέχρι πού μπορεί να έχουν φτάσει τα συντρίμμια του μοιραίου Boeing, εξηγώντας ότι όντως είναι πολύ πιθανό να έχουν οδηγηθεί στο νησί Ρεϊνιόν, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης