Παγκόσμιο σοκ για τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο

Παγκόσμιο σοκ για τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο

Ναυάγησε πλοιάριο με περισσότερους από 700 επιβαίνοντες ανοιχτά της Λαμπεντούζα - Φόβοι ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία στη Μεσόγειο - Κραυγή αγωνίας από τον Πάπα - Ευρωπαϊκή σύνοδο ζητά ο Ολάντ

Παγκόσμιο σοκ για τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο
Πλοιάριο που μετέφερε περισσότερους από 700 μετανάστες ανατράπηκε στα ανοιχτά της Λιβύης, παρασύροντας στο θάνατο εκατοντάδες άτομα.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 24 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως αυτό το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό "έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους".

Ο επικεφαλής του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter την παρακάτω συγκλονιστική φωτογραφία, που δείχνει καλυμμένα πτώματα μεταναστών, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει δράση.

Κλείσιμο


Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Λίγο αργότερα από την ιταλική Ακτιφυλακή δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω φωτογραφία.






Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή.

Αυτό συνέβη, όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος, έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του, μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από εκείνη την ώρα, μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή συνολικά 20 πλοίων, κυρίως πολεμικών, της Ιταλίας και της Μάλτας. Διασωθέντες και σοροί θα μεταφερθούν στην Κατάνια.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Μεσόγειο. «Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων» σχολίασε επιπλέον η Καρλότα Σάμι.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προγραμματισμένη προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία εν όψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη, την εξέλιξη της κατάστασης.

Ο περιφερειάρχης της Σικελίας, Ροζάριο Κροτσέτα, ζήτησε εξάλλου από την Ευρώπη «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, διότι ο απολογισμός των ναυτικών αυτών τραγωδιών μπορεί να παραλληλισθεί μόνον με τις τραγωδίες που σημειώνονται σε εμπόλεμες καταστάσεις».

Πάπας Φραγκίσκος: Οχι άλλα ναυάγια μεταναστών
Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας πριν από λίγο στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες» είπε, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Έκτακτη σύνοδο ζητά ο Ολάντ
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως μια ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο ενός πλοίου μεταναστών στη Μεσόγειο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 700 άνθρωποι.

Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, "θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο", δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

Πρέπει "να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων", "να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις" στην περιοχή "και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπόρων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες" δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η τελευταία, σοβαρότερη τραγωδία με μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν από τη θάλασσα στην Ευρώπη, είχε σημειωθεί στις 2 Οκτωβρίου του 2013 στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, με 300 νεκρούς.

Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης