Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο

- Ομπάμα: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο
- Ακυρώθηκαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο
- Ζήτησε να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κυβέρνηση ψάχνει 3 δισ. για τα επόμενα 3 χρόνια
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο
Νέα τροπή, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, λαμβάνουν τα έκτροπα της Αιγύπτου. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, λόγω της βίας.

Καθώς ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν περί εξομάλυνσης της έκρυθμης κατάστασης, σε νέα ταξιδιωτική του οδηγία, την οποία εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε έντονα τους πολίτες των ΗΠΑ να «αναβάλουν τυχόν προγραμματισμένα ταξίδια τους» στην Αίγυπτο, αλλά και «εκείνους οι οποίοι ζουν εκεί, να αποχωρήσουν προσωρινά» από το έδαφός της, επισημαίνοντας τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές.

Κλείσιμο
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και προειδοποίησε ότι μπορεί οι ίδιοι να αποτελέσουν στόχους επιθέσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, για να εκτιμήσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο και να συζητήσουν για την πιθανή δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον.

Οι διπλωμάτες θα συζητήσουν, ακόμη, για πιθανή σύγκληση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το πότε και αν αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητήσουν για την επιδείνωση της κατάστασης στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Διάγγελμα Ομπάμα

Την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ για το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο εξέφρασε χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε διάγγελμα που απηύθυνε πριν από λίγο από τη Μασαχουσέτη, ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν τη συνεργασία με την Αίγυπτο όταν σκοτώνονται πολίτες στους δρόμους.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η στρατιωτική άσκηση «Λαμπρό Αστέρι», που επρόκειτο να κάνουν από κοινού οι ΗΠΑ με την Αίγυπτο τον επόμενο μήνα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, με δική του απόφαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το λουτρό αίματος των τελευταίων ημερών, με τους 525 νεκρούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε ταυτόχρονα την κυβέρνηση της Αιγύπτου να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία κήρυξε τη χώρα για ένα μήνα, και να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της Αιγύπτου. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο λαός», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και κατέληξε «ο κύκλος της βίας πρέπει να τελειώσει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης