Τσίπρας από το Ηράκλειο: Η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα

Τσίπρας από το Ηράκλειο: Η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα

Επεξεργαζόμαστε και άλλα μέτρα αναδιανομής πλεονάσματος, είπε ο πρωθυπουργός- Απευθυνόμενους στους δανειστές τους κάλεσε να μη ζητούν από την Ελλάδα πράγματα που δεν γίνονται

Τσίπρας από το Ηράκλειο: Η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, αλλά μπροστά σε ένα βλοσυρό ακροατήριο, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
στο Ηράκλειο. Οι αντιδράσεις του ακροατηρίου δεν είχαν καμία σχέση με εκείνες όσων στην ίδια αίθουσα, προεκλογικά, άκουγαν τον κ.Τσίπρα να υπόσχεται ότι η κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ θα βαράει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν. Σήμερα, ελάχιστες φορές το ακροατήριο αντέδρασε με χειροκροτήματα στη διάρκεια της ομιλίας...
Κλείσιμο

Λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση του EuroWorking Group
ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, λέγοντας ότι θα κλείσει έγκαιρα, θετικά και χωρίς νέα μέτρα. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι  η κυβέρνηση επεξεργάζεται κι άλλα μέτρα αναδιανομής του πλεονάσματος. Στέλνοντας μήνυμα στους δανειστές είπε: «Τα χρήματα δεν μας τα χάρισε κανένας, είναι χρήματα του ελληνικού λαού γι΄αυτό τα επιστρέφουμε στους πιο αδύναμους» και τους κάλεσε  να μη ζητούν από την Ελλάδα πράγματα που δεν γίνονται.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιατερα στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της παραγωγής, σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά έργα στην Κρήτη εξήγγειλε την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης), μια εξαγγελία που οι κρητικοί ακούνε διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ έπλεξε το εγκώμιο στα «δύο κρητικόπουλα» που κρατούν στα χέρια τους τη δημόσια υγεία και «δεν κολλάνε πουθενά», τους κ.Ανδρέα Ξανθό και
Παύλο Πολάκη.

Ο πρωθυπουργός, όμως, όταν μιλούσε για τη διαπλοκή, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά, «φωτογράφισε» το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη για να μιλήσει γι' αυτούς που έπαιρνάν δάνεια «με αέρα» και να πει ότι σήμερα αποδεικνύεται ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια φούσκα που σκάει. Έσπευσε πάντως, να προσθέσει ότι «στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων»....

Με έμμεσες αναφορές στην αντιπολίτευση, σημείωσε ότι αυτοί που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, κατηγορούν την κυβέρνηση γιατί δεν έχει καταφέρει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που δημιουργήσαν τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ο κ.Τσίπρας, έκλεισε την ομιλία του υποσχόμενος ότι θα πηγαίνει συχνά στην Κρήτη...

Βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο:

Η ανεργία αργά αλλά σταθερά μειώνεται ανέφερε ο πρωθυπουργός και για την οικονομία υπογράμμισε πως με πλεόνασμα 1.1% αντί για τον «κόφτη» ενεργοποιείται ο «δότης» κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να χορηγήσουμε την 13η σύνταξη.

Εχω ένα καλό και ένα κακό νέο είπε ο πρωθυπουργός . Το καλό νέο είναι ότι η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου , το κακό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί.



- Για τον μποναμά: Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα αλλά είναι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις, δεν δέχεται υποδείξεις. Εμείς τηρούμε τη συμφωνία το ίδιο επιδιώκουμε και από τους εταίρους μας. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι συνρτηρητικές κυβερνήσεις. Είναι και οι δυνάμεις που στήριξαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, που συνειδητοποιούν ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και αν ανοίγουμε τρύπες, θα βουλιάξουμε όλοι. Είναι οι χώρες που πήραν μέρος στη Σύνοδο του Νότου.



Για τους δανειστές: Απευθυνόμενους στους δανειστές ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν πρέπει να ζητούν πράγματα που δεν γίνονται. «Είμαστε κοντά στη λύση και στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, και στη λύση που θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Ο κ.Τσίπρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα.

Για τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τα ΜΜΕ:  Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός που άνοιξε δρόμους αλληλεγγύης, κόντα στις φωνές του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη, δικαιούνται μια θετική λύση. Θα ήθελα να σταθώ και σε μια άλλη πλευρά της κατάστασης που η κυβέρνηση καλείται να διαχειρισθεί. Η κατάσταση που έπρεπε να διαχειρισθεί ήταν μια χώρα διαβρωμένη από τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Τώρα έχουμε εικόνα τί συμβαίνει. Από τη δημόσια διοίκηση, στα τραπεζικά θαλασσοδάνεια και τη διαχείριση κονδυλίων και επιδοτήσεων. Το κράτος δούλευε για χρόνια για την εξυπηρέτηση ρουσφετιών. Με μένος και μίσος χτυπήθηκε αυτή η κυβέρνηση από μια σειρά ΜΜΕ. «Σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με «αέρα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια. Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια «φούσκα» και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους, όμως, όλοι κατάλαβαν τί έγινε την περίοδο που ένας άρτιος διαγωνισμός για τον ραδιοτηλεοπτικό χώρο προσβλήθηκε από μια αμφίσημη απόφαση την οποία σεβόμαστε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Σ΄αυτούς που ονειρεύονται παρενθέσεις, θα ήθελα να το πω ανοιχτά: Το καθεστώς εξαιτίας του οποίου βρεθήκαμε στη δεινή θέση της χρεοκοπίας αποτελεί παρελθόν. Είμαστε αποφασισμένοι να εδραιώσουμε καθεστώς πλήρους διαφάνειας σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής αυτού του τόπου. Θα μπει τάξη σ' αυτό τον τόπο. Δεν θα συνεχισθεί το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.


Για την παραγωγική ανασυγκρότηση: Προϋπόθεση είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής. Απαιτείται συστηματική στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρόστιμα και καταλογισμούς όταν αναλάβαμε πάνω από 3 δισ. ευρώ. Δουλέψαμε σκληρά για να μπει τάξη σ' αυτό το τοπίο, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο συμψηφισμών με μελλοντικές ενισχύσεις. Πάμε φέτος για ρεκόρ καταβολής ενισχύσεων, έχοντας πληρώσει ακόμη και εκκρεμότητες από το 2008. Μέχρι το τέλος του μήνα και όλο το 16  θα έχουν πληρωθεί 3,5 δισ. ευρώ. Στην Κρήτη το 2016 καταβλήθηκαν άμεσες ενισχύσεις 250 εκατ., εξισωτική, περιβαλλοντικά προγράμματα κ.α. και έως το τέλος του χρόνου θα δοθούν άλλα 245 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζημείωση. Αξιοποιούμε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που έως το 2020 θα διαχειρισθεί κονδύλια ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Ποσοστό 37% θα το διαχειρισθούν οι περιφέρειες. Από τα 135 έργα της ανάπτυξης 2007 - 2013 έχουν ήδη πληρωθεί τα 125 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν όλα έως το 2017. Είναι σε εξέλιξη προκηρύξεις μέτρων 1,5 δισ. ευρώ. Πρόγραμμα εγκατάστασης 12.000 νέων αγροτών, ύψους 241 εκατ. ευρώ. Η στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του Leader έχει προϋπολογισμό 35 εκατ. για την περιφέρεια Κρήτης. Η βιολογική γεωργία, η μεταποίηση με σημαντικό ενδιαφέρον και για την Κρήτη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα η κρητική διατροφή. Το όραμά μας είναι να προωθήσουμε την κρητική διατροφή, πράγμα που σημαίνει την προώθηση των ντόπιων ποικιλιών και προϊόντων και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τη μικρή και μεσαία οικογενειακή επιχείρηση και άλλες δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός. Η Κρήτη θα μπορούσε αν οι τουριστικές μονάδες αντί για εισαγόμενα προσέφεραν τοπικά προϊόντα θα γινόταν η μεγάλη διαφορά. Υλοποιούμε πρόγραμμα προβολής αγροτικών προϊόντων ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Υλοποιήθηκαν προγράμματα ενίσχυσης ελαιουργείων της Κρήτης. Υπάρχουν άνθρωποι, σχέδιο και κάποιοι πόροι.Μπορούμε να προχωρήσουμε ξέροντας ότι οι αγρότες μπορούν να έχουν στήριξη. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ύπαιθρο στα πόδια της και την Κρήτη στην πρώτη θέση στο αγροτοδιατροφικό πρόγραμμα της χώρας.

Για τον τουρισμό: Αποτελεί βασικό πυλώνα για τη χώρα. Σπάσαμε άλλο ένα ρεκόρ. Στην Κρήτη είχαμε 10% αύξηση στις αφίξεις. Μα ενδιαφέρει η αειφορία στο τουριστικό προϊόν, η εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας. Θα το διασφαλίσουμε μέσω προγραμμάτων, όπως αυτό για την ίδρυση και τη λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για τα αναπτυξιακά έργα στην Κρήτη: Ο κ.Τσίπρας δεν παρέλειψε να εξαγγείλει την ολοκλήρωση του «στοιχειωμένου» έργου για το νησί, που είναι ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), που αποτελεί εξαγγελία όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία τριάντα χρόνια... Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως «κεντρικό αναπτυξιακό» για την Κρήτη.

Για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι: Παράλληλα μίλησε για την κατασκευή και λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, που επίσης επί χρόνια παραμένει στα χαρτιά. «Η δημοπράτηση έγινε κανονικά, έχει γίνει το πρώτο στάδιο, μένουν ακόμη δύο μέχρι το Μάρτιο, σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα», είπε ο κ.Τσίπρας.  Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του δήμου Ηρακλείου, λέγοντας ότι αξολογείται ήδη ώστε να ενταχθεί στα ΕΣΠΑ. Το έργο θα προχωρήσει.  Τέλος σε ό,τι αφορά τις υποδομές, ένα ακόμη σημαντικό έργο που αφορά τη ζωή, είναι η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο δήμο για να προχωρήσει η ανάπλασή του.

Για την Υγεία και την Παιδεία: Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε σε δύο «κομβικά για μας μέτωπα, της υγείας και της παιδείας». Να πω τι δουλειά γίνεται εκεί. Σε αντίθεση με τα παπαγαλάκια της διαπλοκής κάθε ελληνική οικογένεια ξέρει τη δουλειά που γίνεται στα δημόσια σχολεία, έχει παιδιά στα σχολεία εκτός από τις πολύ πλούσειες που πάνε στα ιδιωτικά. Θα πω για τα δύο νοσοκομεία στην Κρήτη. Καταγράφονται οι υγειονομικές ανάγκες ώστε να γίνεται αντίστοιχος προγραμματισμός. Πέντε μονάδες πρωτοβάθμιας περιθαλψης θα λειτουργήσουν στο νησί με στόχο η τόσο αναγκαία δομή να συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποσυμφόρηση των δύο νοσοκομείων. Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις προσλήψεις και τις προκηρύξεις για προσλήψεις στη δημόσια υγεία. Το πάρτι στην υγεία θα λάβει τέλος. Ορισμένοι που ήταν ευνοούμενοι αυτών που έβαζαν μουσική στο πάρτι, αρχίζουν και δυσαρεστούνται. Τώρα που αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να θεσμοθετήσει ότι κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, θα μπορεί να πηγαίνει στα δημόσια νοσοκομεία.


Για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας: Η κυβέρνηση προχωρά σε διορισμούς, 4.000 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και 1.000 γιατρών: Η προκήρυξη μέχρι το τέλος του χρόνου και μέχρι το Φεβρουάριο θα είναι στα δημόσια υγεία. Πρέπει να είστε περήφανοι που δυο κρητικόπουλα κρατούν στα χέρια τους το χώρο της υγείας, δεν κολλάνε πουθενά και θα αφήσουν έργο για κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα!

Για την Παιδεία: Ο πρωθυπουργός είπε ότι για πρώτη φορά άνοιξαν όλα τα σχολεία. Αυτά είναι δείγματα επιστροφής στην κανονικότητα. Και αφού ήταν τόσο απλό, γιατί δεν το είχαν καταφέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Φέτος άνοιξε και το πιο απομακρυσμένο σχολείο με δασκάλους, καθηγητές και δασκάλους. Φέτος όλα τα σχολεία από τετραθέσια και πάνω λειτουργούν το νέο τύπο ολοήμερου σχολείου. Το μεγάλο μας όραμα, είναι αυτή η μεταρρύθμιση που ετοιμάζει τώρα ο υπουργός, για το νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε το σχολείο να είναι κύτταρο και όχι εξεταστικό κέντρο. Το βάρος να πέφτει στο σχολείο και όχι στα φροντιστήρια. Τα παιδιά που θα πάνε την επόμενη χρονιά στο Λύκειο θα έχουν την εικόνα ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είναι κοινά αποδεκτό ότι οι υπηρεσίες θα έχουν αποκτήσει ένα αποδεκτό επίπεδο ποιότητας. Έχουμε επίγνωση πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Η Ελλάδα δυστυχώς για πολλές δεκαετίες ταλαιπωρήθηκε από πολιτικές που την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Αποτέλεσμα των πολιτιών αυτών ήταν τα μνημόνια που οδήγησαν στην εθνική λεηλασία. Πριν φτάσουμε εκεί, υπήρξαν πολιτικές ευθύνες που οδήγησαν εκεί.Διαπλοκή, κακοδιαχείριση, αλλά και κακή νοοτροπία από μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που δεν εναντιώθηκε σ' αυτή την πρακτική. Μιλάω για την εποχή που κυριαρχούσε το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», καθώς και η ανοχή ανάμεσα στο σύστημα της διαπλοκής. Αυτοί που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, πήραν και τις μοιραες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας από την υπερχρέωση και πήγαν το χρέος από το 120%  στο 187% του ΑΕΠ, μας λένε ότι δεν καταφέραμε εμείς να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα που δημιούργησαν αυτοί τα τελευταία σαράντα χρόνια. Όσο η πλειοψηφία αναγνωρίζει ότι τα χέρια μας είναι καθαρά, θα προχωράμε μπροστά για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί».
Ο κ.Τσίπρας «υποσχέθηκε» στους κρητικούς ότι θα τον βλέπουν πιο συχνά.




Ξεκινώντας την ομιλία του είχε πει:

Xθες ήταν μια δύσκολη νύχτα για όλη την Ευρώπη. Η 'Αγκυρα, το Βερολίνο, η Μόσχα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίστηκαν από τον τρόμο αποτρόπαιων πράξεων. Πράξεων που αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή. Μπορεί να μην το υπολογίζουμε καμιά φορά, αλλά είναι ανεκτίμητο το αγαθό
Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες.
- Ειδική αναφορά στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έκανε ο πρωθυπουργός.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης