Κατατέθηκαν μηνύσεις για το Plan B του Βαρουφάκη

Κατατέθηκαν μηνύσεις για το Plan B του Βαρουφάκη

Η πρώτη αφορά τον ίδιο τον τέως υπουργό - Αναμένεται να διαβιβαστεί άμεσα στη Βουλή - Το αδίκημα για το οποίο εγκαλείται επισείει ποινή  κάθειρξης 20 ετών - Η δεύτερη αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται - Πέντε δικηγόροι ζητούν να ερευνηθεί αν η ομάδα Βαρουφάκη συνιστά εγκληματική οργάνωση

Κατατέθηκαν μηνύσεις για το Plan B του Βαρουφάκη
Συνολικά έξι δικηγόροι κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτηρίες αναφορές για το Plan B του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και των μη πολιτικών πρόσωπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ειδικότερα ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος κατέθεσε μηνυτηρία αναφορά κατά του κ. Βαρουφάκη αλλά και κάθε άλλου προσώπου σε βάρος του οποίου θα προκύψουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής.

Ο κ. Γιαννόπουλος αποδίδει στον τέως ΥΠΟΙΚ το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών. Πρόκειτα για αδίκημα για το οποίο προβλέπεται κάθειρξη έως 20 ετή.
Κλείσιμο




Παράλληλα πέντε δικηγόροι μεταξύ των οποίων τρεις είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλογου Αθηνών κατέθεσαν δεύτερη μηνυτήρια αναφορά για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην εν λόγω υπόθεση.

Η μήνυση του Παναγιώτη Γιαννόπουλου αναμένεται να διαβιβαστεί άμεσα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη για τα περαιτέρω ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα αναμένεται η κυρία Κουτζαμάνη να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Διαβάστε την μήνυση κατά του κυρίου Βαρουφάκη 


Την μηνυτήρια αναφορά κατά των μη πολιτικών προσώπων υπογράφουν τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, Θωμάς Καμενόπουλος, Μιχαήλ Καλατζόπουλος, ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας και η προεδρος της ένωσης νέων δικηγόρων Κυριακή Σταμαδιανού.

Με τη δεύτερη μηνυτήρια αναφορά οι πέντε δικηγόροι υποστηρίζουν ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα ότι παρέβησαν το νόμο περί προσωπικών δεδομένων κάτι που επισείει κίνδυνο στη λειτουργία του πολιτεύματος καθώς η παραβίαση αφορά το νόμισμα της χώρας κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος.





Ακόμα υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκαν κρατικά μυστικά σύμφωνα με το άρθρο 370Β του Ποινικού Κώδικα με τις επιβαρυντικές διατάξεις επειδή το αδίκημα αφορά νόμισμα.

Το τρίτο αδίκημα που τους αποδίδεται είναι αυτό της παράβασης καθήκοντος καθώς τα πέντε άτομα που συνεργάστηκαν για το Plan B δεν είχαν καμία έγγραφη εξουσιοδότηση από τον πρωθυπουργό ή υπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε ενέργεια που αφορά το νόμισμα πρέπει να υπάρχει ή νόμος ή υπουργική απόφαση.

Οι πέντε μυνητές υποστηρίζουν, επίσης, ότι πρέπει να ερευνηθεί εάν η ομάδα αυτή των συνεργατών του κυρίου Βαρουφάκη συνιστά εγκληματική οργάνωση ή συμμορία καθώς έχει αρχηγό που ήταν ο ΓΓ του ΥΠΟΙΚ, συνεργούς, δομή και σχέδιο σε βάθος χρόνου έξι μηνών.

Τέλος οι πεντε δικηγόροι ζητούν να ερευνηθεί εάν έχουν παραβιαστεί τα άρθρα 207 και 211 του Ποινικού Κώδικα που αφορούν προπαρασκευαστικές διεργασίες για παραχάραξη νομίσματος και πολύ περισσότερο όταν χρησιμοποίησαν το λογισμικό του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης