Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα

Αναμένονται  νέες δηλώσεις - Ο Τσίπρας προσπάθησε  να πείσει τους ηγέτες για συμφωνία- Συνεχής η απειλή του Grexit πριν την σύνοδο- Πρόεδρος Λιθουανίας : Πώς θα διαπραγματευτούμε με κάποιον που λέει ψέματα; - Ολλανδός πρωθυπουργός: Το Grexit θα αποφασιστεί στην Αθήνα - Πρωθυπουργός Φινλανδίας: Είμαι αρκετά απαισιόδοξος για την κατάσταση - Μπετέλ: Ο Τσίπρας έχει πει πολλά αλλά δεν τα έχει τηρήσει


Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα
Ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η πιο κρίσιμη για την Ελλάδα Σύνοδος Κορυφής στην οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρώπης για τις προθέσεις και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Αθήνα καλείται να αποκαταστήσει την χαμένη αξιοπιστία της έναντι των Ευρωπαίων, ωστόσο, μέχρι στιγμής και με βάση τις δηλώσεις που οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν πριν από τη Σύνοδο, το κλίμα δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την ελληνική πλευρά.

Κλείσιμο


Πρόεδρος Λιθουανίας: Πώς θα διαπραγματευτούμε με κάποιον που λέει ψέματα;

Ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαϊσκάουτε η οποία ζήτησε ξεκάθαρες προτάσεις από την Αθήνα αλλά παράλληλα άφησε αιχμές για τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι είναι δύσκολο να γίνουν διαπραγματεύσεις με κάποιον που λέει ψέματα.

«Πώς θα διαπραγματευθούμε με κάποιον που λέει ψέματα; Η σημερινή κυβέρνηση ξέρει ή δεν ξέρει; Ή μήπως τζογάρει;», διερωτήθηκε η κυρία Γκριμπαϊσκάουτε, εκφράζοντας την άποψή της ότι είτε η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει, είτε πρόκειται για παιχνίδι πόκερ.

«Λένε σήμερα, μετά λένε αύριο. Η ελληνική κυβέρνηση λέει πάντα “mañana”, αλλά για εμάς δεν είναι “mañana”. Έχουμε δει μόνο εικόνες, όχι έγγραφα. Δεν χρειαζόμαστε εικόνες. Είτε η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει, είτε πρόκειται για παιχνίδι πόκερ», είπε χαρακτηριστικά.



Μαρκ Ρούτε: Το Grexit θα αποφασιστεί στην Αθήνα, όχι στις Βρυξέλλες

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, εμφανίστηκε σήμερα ακόμη πιο σκληρός απέναντι στην Ελλάδα.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Ρούτε υποστήριξε πως το Grexit «θα αποφασιστεί στην Αθήνα, όχι στις Βρυξέλλες».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως «η Ελλάδα παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, η μόνη λύση είναι να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα, τόνισε πως αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έρθει με προτάσεις σύντομα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης δε θα μπορούν να βοηθήσουν.

«Είμαι απαισιόδοξος για αυτή τη Σύνοδο. Είμαι επίσης, πολύ απαισιόδοξος σχετικά με το αν πραγματικά η Ελλάδα θέλει να έρθει με προτάσεις και λύσεις. Μοιάζει σαν να έβαλαν τις παλιές προτάσεις στο τραπέζι. Αν οι Έλληνες δεν έρθουν σήμερα ή πολύ γρήγορα με αισιόδοξες προτάσεις τότε δε μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Οι συνέπειες θα είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως εχθές είχε υποστηρίξει στην ολλανδική Βουλή ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί και να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει απόψε αν πραγματικά θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη.

«Πρέπει να δεχθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις αν θέλουν ένα νέο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει το βράδυ της Δευτέρας αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη».



Πρωθυπουργός Βελγίου: Ο Τσίπρας οπισθοχωρεί, όταν έρχεται η ώρα να αναλάβει την ευθύνη

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε πως καθήκον του Αλέξη Τσίπρα είναι να καταθέσει προτάσεις.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το πιστόλι στον κρόταφο, καθώς εάν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη πρέπει να καταθέσει προτάσεις», είπε ο κ. Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας παράλληλα ότι από την πλευρά της Ευρωζώνης, υπάρχει βούληση για συμφωνία. 

«Εύχομαι ο κ. Τσίπρας να τηρήσει τη δέσμευσή του σήμερα για την υποβολή νέων και αξιόπιστων προτάσεων», υπογράμμισε, τονίζοντας όμως ότι υπάρχει ένα είδος κούρασης, «καθώς η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως οπισθοχωρεί, όταν έρχεται η ώρα να αναλάβει την ευθύνη».

Φάιμαν: Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο

Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο, είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

«Ο χρόνος μας πιέζει αφάνταστα, δεν θα είχα λόγο αυτή τη στιγμή να πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, σημείωσε», τόνισε.



Μπετέλ: Ο Τσίπρας μας έχει πει πολλά αλλά δεν τα έχει τηρήσει

Επικριτικός απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μπετέλ είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πολλά αλλά δεν τα έχει τηρήσει γι΄αυτό και όπως εξήγησε, δεν μπορεί να πει  τι θα συμβεί στο μέλλον. Όπως τόνισε, η Αθήνα θα πρέπει να δεχθεί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις για να παραμείνει στο ευρώ.

«Ο χρόνος τελειώνει. Θα πρέπει αυτό να το καταλάβουν και οι Έλληνες αλλά δεν μπορεί να το βλέπουν μονομερώς», είπε και εξέφρασε την ελπίδα να ακούσει κάτι πολύ συγκεκριμένο από τον κ. Τσίπρα.



Ρέντσι: Εφικτή η συμφωνία, εάν υπάρχει καλή θέληση

Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή, εάν υπάρχει καλή θέληση, υπογράμμισε λίγη ώρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέντσι, η επίτευξη μίας συμφωνίας για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των επόμενων ημερών, ενώ πρόσθεσε  ότι είναι δυνατή η εξεύρεση μίας τεχνικής λύσης.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να βρούμε μία πολιτική λύση για την Ευρώπη» είπε, σημειώνοντας πως  η Ευρώπη ως έχει δεν λειτουργεί σωστά και πως γα να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ πρέπει να τηρούνται οι κανόνες» κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Στη νέα, κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την χώρα μας αναμένεται να ζητηθεί από τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει τόσο το πως πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα όσο βέβαια και να αναλύσει στους υπόλοιπους ηγέτες το πως «μεταφράζει» το «όχι» και τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη αλλά και το ευρώ.



Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η αυστηρή δήλωση της Καγκελαρίου Μέρκελ η οποία προσερχόμενη τόνισε πως «αλληλεγγύη και υπευθυνότητα πάνε μαζί. Μετά από το σαφές «όχι» στο δημοψήφισμα δεν υπάρχουν βάσεις για διαπραγματεύσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος του δήλωσε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να κάνει σοβαρές προτάσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις,  θα επιμείνει στο ότι έχει την στήριξη του ελληνικού λαού βασιζόμενος στο 61% του «όχι», αλλά και στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας (πλην ΚΚΕ) και με τα οποία γίνεται σαφές πως το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με του εταίρους, αλλά τη βούληση για μια καλύτερη και πιο βιώσιμη συμφωνία. 

Οι εταίροι, όπως μέχρι τώρα φαίνεται από τις δηλώσεις τους, θα ζητήσουν από τον κ. Τσίπρα να δεσμευτεί για τις προθέσεις τις ελληνικής κυβέρνησης να μείνει η χώρα στον στενό πυρήνα της Ευρώπης, την ώρα που είναι σαφές ότι η εμπιστοσύνη προς την Αθήνα έχει κλονιστεί μετά την πεντάμηνη ατέρμονη διαπραγμάτευση και την εξέλιξη με το δημοψήφισμα.



Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Γιούνκερ πως «περιμένουμε να δούμε πώς θα τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής», την ώρα που η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ που προηγήθηκε της συνόδου και όσα εκεί συζητούνται θα παίξει καθοριστικό ρόλο.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης