Πρωτοφανής επίθεση Ζωής και ΣΥΡΙΖΑ σε Στουρνάρα

Πρωτοφανής επίθεση Ζωής και ΣΥΡΙΖΑ σε Στουρνάρα

Κατηγορεί τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ότι «παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους» - Χαρακτήρισε απαράδεκτη την έκθεση της ΤτΕ - Διαβάστε τι απαντά η Τράπεζα της Ελλάδος

Πρωτοφανής επίθεση Ζωής και ΣΥΡΙΖΑ σε Στουρνάρα
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική της χώρας η πρόεδρος της Βουλής, επιστρέφοντάς την ως «μηδέποτε παραληφθείσα» και με συνοδευτικό... βαρύτατες καταγγελίες για τον κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Η κίνηση αυτή της κυρίας Κωνσταντοπούλου έχει φυσικά ύψιστη πολιτική και συμβολική σημασία, ωστόσο δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα ως προς το περιεχόμενο και τον απόηχο της έκθεσης, η οποία έχει ήδη δημοσιοποιηθεί επισήμως.

Από το προεδρείο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η κυρία Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής καθώς, όπως υποστήριξε, «ο κ. Στουρνάρας έσπευσε στα κλεφτά με αντιθεσμική κίνηση να στείλει την έκθεση σήμερα στις 10:40 και την ώρα που η Επιτροπή Αλήθειας παρουσίαζε τα πρώτα της συμπεράσματα».

Κλείσιμο
Πρόσθεσε πως «ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική, έχει συμπράξει στη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους».

Η πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε ευθέως τον κ. Στουρνάρα πως παρεμβαίνει σε μια κρίσιμη στιγμή για το διαπραγματευτικό αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, καθώς σπεύδει να υποστηρίξει πως πρέπει να υπογραφεί άμεσα η συμφωνία.

«Προβαίνει σε μια σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις, οι οποίες αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται» ανέφερε  χαρακτηριστικά, για να διαβάσει απόσπασμα της έκθεσης Στουρνάρα που, σύμφωνα με την ίδια, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος διάβασε αποσπάσματα της έκθεσης του διοικητής της ΤτΕ, στα οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο επιστροφής σε «κύκλο ύφεσης» και προσθέτει πως «η ΤτΕ υποστηρίζει ακράδαντα ότι η σύναψη βιώσιμης και σταθερής συμφωνίας είναι ιστορική... η σύναψη βιώσιμης και ισχυρής συμφωνίας θα διαμορφώσει συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στις αγορές…».

Τι αναφέρει η έκθεση Στουρνάρα

Απαραίτητη χαρακτηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τη σύναψη µιας νέας συµφωνίας µε τους εταίρους, προκειμένου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση της νομισματικής πολιτικής για το 2014-2015, «να αποσοβηθούν οι άµεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήµερα για την οικονοµία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί µια διατηρήσιµη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα».

Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης σε αντίθετη περίπτωση «η αποτυχία στις διαπραγµατεύσεις θα είναι η αρχή µιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και -πιθανότατα- από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ελεγχόµενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόµαστε σήµερα µε τη βοήθεια των εταίρων, θα µετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, µε µεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστηµα και τη χρηµατοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προ σθέσει στο ήδη βεβαρηµένο περιβάλλον µια νέα οξύτατη συναλλαγµατική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό.

Περιγράφοντας δε την επόμενη ημέρα μετά μια τέτοια εξέλιξη αναφέρει ότι «όλα αυτά σηµαίνουν βαθιά ύφεση, δραµατική µείωση των εισοδηµάτων, πολλαπλασιασµό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονοµία στα χρόνια της ένταξης στην ΕΕ και κυρίως την περίοδο του ευρώ. Η Ελλάδα, από ισότιµο µέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, θα µετατραπεί σε µια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης».

Η Τράπεζα της Ελλάδος χαρακτηρίζει, μάλιστα, «ιστορική επιταγή» τη συμφωνία με τους εταίρους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τι απαντά η Τράπεζα της Ελλάδος

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ υπογραμμίζουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση της προέδρου της Βουλής.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο διοικητής της ΤτΕ  έστειλε την έκθεση όπως ορίζει το καταστατικό, πρώτα στην πρόεδρο της Βουλής και μετά τη δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ. Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται σήμερα στη Φρανκφούρτη, όπου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Επίθεση και σε Γιούνκερ
Οι... διαθέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχαν φανεί από νωρίς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος, όταν προχώρησε σε «κανονιοβολισμούς» κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ελληνική κυβέρνηση.

«Ο κ. Γιούνκερ αξιώνει την υποταγή του λαού» είπε η πρόεδρος της Βουλής, για να προσθέσει «παρασιωπά ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροδιαφυγής που προσφάτως αποκαλύφθηκε με τα Luxleaks και επέτρεψε σε εκατοντάδες επιχειρήσεις -πολλές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα- να φοροδιαφεύγουν. Αποτέλεσμα, η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων για το Ελληνικό Δημόσιο».

«Με ποιο ηθικό επιχείρημα και νομιμοποίηση επιχειρείται να κανοναρχηθεί ένας λαός, που δεν έφταιξε; Να υποταχθεί στο όνομα του χρέους που διόγκωσαν οι ίδιοι εκείνοι, που αναλαμβάνουν να υποδείξουν τους τρόπους αποπληρωμής τους;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος.

Επιπροσθέτως, η πρόεδρος της Βουλής τοποθετήθηκε υπέρ της μη πληρωμής των επόμενων δόσεων του δανείου, όχι τόσο με πολιτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά πολιτικονομικά!

«Η σημερινή κυβέρνηση, που δεν έχει συμπράξει ούτε στη δημιουργία ούτε στη διόγκωση, νομιμοποιείται να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία και επιχειρήματα για αμφισβήτηση του χρέους και τουλάχιστον για αναστολή κάθε ενέργειας αποπληρωμής του, όσο αυτή θέτει σε διακινδύνευση τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και τη δημοκρατία. Η επιταγή αποπληρωμής ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός, ήταν και είναι υποτέλεια» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης