Κακοκαιρία Daniel - Μητσοτάκης: Άμεση συμπαράσταση με πλατφόρμα που ανοίγει αύριο

Κακοκαιρία Daniel - Μητσοτάκης: Άμεση συμπαράσταση με πλατφόρμα που ανοίγει αύριο

Σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για την στήριξη των πληγέντων

Screenshot_9
Την Λάρισα επισκέφτηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου ανακοίνωσε μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.

Η αρωγή προς τους πληγέντες θα έλεθει το ταχύτερο χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επισήμανε ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να συμβάλει.


Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας


Κλείσιμο
Το κράτος θα είναι δίπλα και γρήγορα στους πολίτες που πλήγηκαν, τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, λέγοντας ότι αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα.

Θα καλυφθούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω του ΕΛΓΑ, θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα για τη διαδικασία, χωρίς πολλή γραφειοκρατία, επισήμανε.  Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται, είπε.

Την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αρωγή από την Ευρώπη. Η καταστροφή σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε και επισήμανε ότι η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σήμερα, στη σύσκεψη στη Λάρισα,  το ενδιαφέρον στράφηκε σε θέματα δημόσιας υγείας «για να είναι οι πολίτες ασφαλείς και υγιείς». Αυτό συμπεριλαμβάνει και το θέμα της καύσης των ζώων που χάθηκαν από την κακοκαιρία, είπε ακόμη. 

Τέλος, ανοίγοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους είναι στο πεδίο με αυταπάρνηση μέσα στο νερό και τις λάσπες για να επανέλθει η περιοχή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε κάπως κανονικούς ρυθμούς.

Οι δηλώσεις των υπουργών

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος επισήμανε ότι ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο στήριξης από την πρώτη στιγμή και άμεσα έχουν ξεκινήσει τα κλιμάκια τις αυτοψίες. Ως σήμερα έχουν 2.500 αυτοψίες σε όλη τη Θεσσαλία.

Τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.

Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων και τέλος την αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισήμανε από την πλευρά της ότι το σχέδιο του υπουργείου κινείται σε τρεις άξονες.

Πρώτον, τον έλεγχο του νερού με ελέγχους για την ποιότητα και για το πόσο ασφαλές είναι προς κατανάλωση από τους πολίτες. Δεύτερον οι οδηγίες των αρχών γηια τα λιμνάζοντα ύδατα και τους κινδύνους, όπως από τα νεκρά ζώα. Τέλος το υπουργείο προχωρά στην επιδημιολογική επιτήρηση για νοσήματα όπως οι γαστρεντερίτιδες ή ιού του Δυτικού Νείλου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε καταρχάς ότι έχει αρχίσει η διαδικασία καύσης και οργανωμένης ταφής των νεκρών ζώων εκτός Θεσσαλίας, αλλά σύντομα και στη Λάρισα. Τόνισε προς τους κτηνοτρόφους ότι πρέπει να συγκεντρωθούν τα νεκρά ζώα.

Ο ΕΛΓΑ έχει αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο. 

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές από αύριο-μεθαύριο με κινητά συνεργεία όπου και θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για τα αρδεύσιμα νερά-όχι για το πόσιμο νερό- αλλά και κυρίως για το θέμα των εδαφών. «Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε ό,τι απαιτείται», είπε σχετικά.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης για αυτό το θέμα έχουν ακουστεί πολλές ανεδαφικές απόψεις «και σύντομα θα έχουμε μια σχετική πρώτη ανακοίνωση, επίσημα, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τα εδάφη τα οποία έχουν υποστεί ένα σοκ, αλλά ωστόσο δεν ισχύει επ' ουδενί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που είχα, να παραμείνουν ανενεργά για περίοδο 3-5 ετών όπως έχει ακουστεί από διάφορα χείλη».

Την ίδια στιγμή όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο σε ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη επισήμανε ότι φιλοξενούνται οικογένειες με άτομα με αναπηρία στον Βόλο, ενώ παρατείνεται η καταβολή προνοιακών επιδομάτων.

Ένταση πριν από τη σύσκεψη

Κατά την είσοδό του στο κτίριο της περιφέρειας χαιρέτισε το προσωπικό και τους είπε ότι «θα τα φτιάξουμε όλα, να ξέρετε».

Εν τω μεταξύ, σημειώθηκε ένταση έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας λόγω της έλευσης του πρωθυπουργού.

Το onlarissa αναφέρει ότι κάποιοι επιχείρησαν να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα λεωφορείου της αστυνομίας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους απομακρύνουν κάνοντας χρήση καπνογόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Πρωθυπουργός στο συντονιστικό της Περιφέρειας

Posted by Eleftheria Newspaper - Εφημερίδα Ελευθερια (Official) on Sunday, September 10, 2023

Στη Λάρισα ο Κυριάκος Μητσοτάκης





Ειδήσεις σήμερα:

Ανοίγουν αύριο τα σχολεία: Πόσο έτοιμα είναι - Τι λέει η υφυπουργός Παιδείας στο protothema.gr

Κακοκαιρία Daniel: «Δεν κινδυνεύουν άνθρωποι στην Καρδίτσα» - Παραμένει ο συναγερμός για τον Πηνειό

Μουντομπάσκετ, Σερβία-Γερμανία 77-83: Τα «πάντσερ» στην κορυφή του κόσμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης