Νοσοκομείο Ζακύνθου: Σοβαρές επιπλοκές, μετά τον τοκετό, σε μητέρα και βρέφος

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Σοβαρές επιπλοκές, μετά τον τοκετό, σε μητέρα και βρέφος

Ψάχνουν αν και για αυτό το σοβαρό περιστατικό ευθύνεται ενδονοσοκομειακή λοίμωξη - Άρον-άρον το βρέφος μεταφέρθηκε από τη Ζάκυνθο στο Καραμανδάνειο της Πάτρας

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Σοβαρές επιπλοκές, μετά τον τοκετό, σε μητέρα και βρέφος
Ένα νεογνό που διακομίστηκε εσπευσμένα στη Μονάδα Νεογνών του Καραμανδάνειου νοσοκομείου Πάτρας όπου και παραμένει νοσηλευόμενο τις τελευταίες πέντε ημέρες, και μία γυναίκα που εμφάνισε σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά τον τοκετό: αυτός είναι ο δραματικός απολογισμός της ολιγοήμερης λειτουργίας των χειρουργείων του νοσοκομείου Ζακύνθου, που άνοιξαν την περασμένη Παρασκευή με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκαλεί σοκ: πως ο προγραμματισμένος τοκετός μιας γυναίκας μετατράπηκε σε έναν ζωντανό εφιάλτη, σε μια απειλητική κατάσταση για την ίδια και το νεογέννητο μωρό της, την ώρα που αρμοδίως δίδονταν οι διαβεβαιώσεις πως πλέον στα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου μπορούν να διενεργηθούν με ασφάλεια όλες οι ιατρικές πράξεις και επεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται πως η επαναλειτουργία των χειρουργείων καθώς και της αίθουσας μαίευσης του νοσοκομείου Ζακύνθου παρέμεναν κλειστά από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και καταγράφηκε ο θάνατος μιας 41χρονης, λόγω μετεγχειρητικών επιπλοκών, αλλά και σοβαρά μετεχγειρητικά προβλήματα σε άλλους τέσσερις ασθενείς. Ο έλεγχος των αιθουσών του χειρουργείου εξελίχθηκε όμως σε θέμα πολιτικό. Οι έλεγχοι που διατάχθηκαν αρμοδίως για τα ιατρικά αέρια των χειρουργείων και για τα ενδονοσοκομειακά μικρόβια δεν έδιναν το «πράσινο φως» για τη λειτουργία τους, οπότε και οι εισηγήσεις των επιστημονικών οργάνων του νοσοκομείου ήταν αρνητικές μέχρις ότου διασφαλιστούν οι συνθήκες για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων. Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, έδωσε την περασμένη εβδομάδα εντολή να ανοίξουν τα χειρουργεία, σε πρώτη φάση η αίθουσα μαίευσης και στη συνέχεια οι χειρουργικές αίθουσες. Μάλιστα, σπεύδοντας να παρακάμψει τους γιατρούς του νοσοκομείου που είχαν εκφράσει με έγγραφό τους τις ενστάσεις τους, ο κ. Πολάκης με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ έδωσαν νέο «εντέλλεσθαι» να καλύπτουν το νοσοκομείο δύο χειρουργοί από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας Μεσσηνίας και ένας αναισθησιολόγος από το νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων.

Κλείσιμο
Οι επιπλοκές της μητέρας και του νεογέννητου

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «η αίθουσα Μαίευσης άνοιξε την περασμένη Παρασκευή, τελευταία ημέρα του Μαρτίου, και η διοίκηση ανακοίνωσε ότι έγινε η πρώτη καισαρική τομή εγκύου γυναίκας. Η καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Μαίευσης με υπεύθυνο Αναισθησιολόγο Ιατρό ο οποίος μετακινήθηκε επί τούτου από το Νοσοκομείο ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, με το περίφημο εντέλλεσθε Πολάκη».

Σημειώνεται ότι η αίθουσα Μαίευσης βρέθηκε γεμάτη Νοσοκομειακά μικρόβια που ευθύνονται για σοβαρές Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, με βάση το πόρισμα των Ιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ που πραγματοποίησαν τους σχετικούς ελέγχους.

Η μητέρα εμφάνισε μετεγχειρητικές επιπλοκές. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «η μητέρα εμφάνισε αυξημένα εργαστηριακά ευρήματα (19.000 λευκά, αυξημένη CRP και Ηπατικά Ένζυμα). Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές αντιμετωπίστηκαν από Παθολόγους και Καρδιολόγους. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα προήλθαν είτε από εισχώρηση τοξικών ιατρικών αερίων στον οργανισμό, είτε από νοσοκομειακά μικρόβια. Τα δύο δηλαδή μείζονα προβλήματα που εμφανίζουν τα χειρουργεία της Ζακύνθου και η αίθουσα Μαίευσης».

Σε κίνδυνο, όμως, τέθηκε και η υγεία του νεογέννητου. Από τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ προκύπτει ότι «το νεογνό εμφάνισε αυξημένη CRP, εξέταση αίματος που καθορίζει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Η αυξημένη CRP μπορεί να προήλθε από δύο αιτίες:   α) Από περιγεννητική ασφυξία που ευθύνεται τοξικός παράγοντας. Δηλαδή τοξικά αέρια εισχώρησαν στον οργανισμό του νεογνού από την μητρική κυκλοφορία. Εάν είναι αυτή η αιτία επιβεβαιώνεται η επικινδυνότητα λειτουργίας των χειρουργείων και της αίθουσας Μαίευσης λόγω διαρροής τοξικών ιατρικών αερίων. β) Από νεογνική λοίμωξη. Με βάση το πόρισμα των ιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν στην αίθουσα Μαίευσης είναι γεμάτη Νοσοκομειακά Μικρόβια που ευθύνονται για σοβαρές Νοσοκομειακές Λοιμώξεις».

Το νεογέννητο με εντολή των παιδιάτρων του Νοσοκομείου Ζακύνθου διακομίστηκε στο Καραμανδάνειο όπου και νοσηλεύεται στη Μονάδα Νεογνών.

Οι  καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ όμως δεν έχουν τέλος. «Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ζακύνθου και ο Διοικητής  6ης ΥΠΕ για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος, δεν επιθυμούσαν την διακομιδή του νεογνού από το Νοσοκομείο Ζακύνθου. Προσπάθησαν να την εμποδίσουν» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, προσθέτοντας πως «αποδείχθηκε πως παίζουν με τις ζωές των ασθενών και μάλιστα νεογνών. Πάνω από την υγεία του νεογνού έβαλαν την προπαγάνδα, την αποφυγή της κατακραυγής  και το πολιτικό κόστος».

Τι λέει το υπουργείο Υγείας

Για ατυχές περιστατικό κάνουν λόγο συνεργάτες του κ. Πολάκη και επισημαίνουν ότι κάθε τοκετός μπορεί να έχει επιπλοκές. Από το υπουργείο Υγείας υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι επιπλοκές στη γέννα της αλλοδαπής μητέρας δεν οφείλονται σε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης