Ύστερα από 9 περίπου μήνες – από τις 20 Μαρτίου που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας – άρχισαν να χορηγούνται σε όσους πρόσφυγες
το δικαιούνται, πολιτικό άσυλο.
Έτσι το τελευταίο διάστημα αρκετοί από αυτούς έφυγαν και φεύγουν καθημερινά με τα πλοία της γραμμής προς τον Πειραιά.
Την τελευταία εβδομάδα αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη περισσότεροι από 300 πρόσφυγες κυρίως άτομα με οικογένειες, γυναίκες, παιδιά και ευάλωτες ομάδες κυρίως προερχόμενοι από τη Συρία.
Μάλιστα σε ένα μόνο δρομολόγιο με το πλοίο «Νήσος Σάμος» έφυγαν προς τον Πειραιά περισσότερα από 180 πρόσφυγες.
Το ΥΓΕΙΑ θα αναλάβει δωρεάν την παρακολούθηση και φροντίδα ασθενών, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τον διαχρονικό κοινωνικό του ρόλο και τη δέσμευσή του στην ισότιμη πρόσβαση στην υγεία.