Επεισόδια με αγρότες σε Καβάλα και Μεσολόγγι - Νέες καταλήψεις σε τράπεζες και εφορίες

Επεισόδια με αγρότες σε Καβάλα και Μεσολόγγι - Νέες καταλήψεις σε τράπεζες και εφορίες

Απέκλεισαν με τρακτέρ το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας - Στο Μεσολόγγι εισέβαλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και «ξήλωσαν» την επιγραφή του κόμματος - Κλειστά τα Τέμπη, ο Ισθμός και τα Μάλγαρα

Επεισόδια με αγρότες σε Καβάλα και Μεσολόγγι - Νέες καταλήψεις σε τράπεζες και εφορίες
Με μπλόκα, αποκλεισμούς και καταλήψεις συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες
 οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο που προωθεί για το ασφαλιστικό.

Ενώ τα Τέμπη, ο Ισθμός και τα Μάλγαρα είναι κλειστά επ' αόριστον, οι αγρότες προχώρησαν σήμερα σε νέες καταλήψεις σε τράπεζες και εφορίες και την ίδια ώρα σημειώθηκαν επεισόδια σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Πιο αναλυτικά, το μεσημέρι της Τετάρτης υπήρξε ένταση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι όταν αγρότες μπήκαν μέσα στο κτίριο και ξήλωσαν την επιγραφή του κόμματος.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι τοπικές αρχές δεν επέπτρεψαν στους αγρότες να μπουν στο κτίριο που στεγάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. 

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα aixmi-news.gr
, έπειτα από λίγη από ώρα εμφανίστηκε ένας συνεργάτης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Τριανταφύλλου ο οποίος γνωστοποίησε στους διαδηλωτές ότι έχει εντολή να μην επιτραπεί η είσοδός τους στα γραφεία, κάτι που εκνεύρισε τους αγρότες που απειλούν να επιστρέψουν με τρακτέρ. 

«Εμείς ήρθαμε εδώ ειρηνικά να μεταφέρουμε τα αιτήματά μας. Αν δεν μας ανοίξουν όμως θα σπάσουμε την πόρτα», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Τελικά, αποχώρησαν και επέστρεψαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στο κτίριο και να φθάσουν στο μπαλκόνι των γραφείων.

Εκεί, «ξήλωσαν» την πινακίδα του κόμματος την οποία πήραν μαζί τους δηλώνοντας όχι μόνο αμετακίνητοι στις θέσεις τους, αλλά διαβεβαιώνοντας ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα, αφού η συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντί τους είναι ανεπίτρεπτη. 

«Δεν μπορεί να ζητάει διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ με κλειστές πόρτες και δεν δεχόμαστε να μας χαρακτηρίζει ακροδεξιά στοιχεία. Είμαστε όλοι αγρότες που διεκδικούμε το δίκιο μας», δήλωσαν και αφού άδειασαν πορτοκάλια και ελιές στην είσοδο των γραφείων και αποχώρησαν.

Φωτογραφίες: Γιώργος Παυλάκης









Απέκλεισαν με τρακτέρ το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Την ίδια ώρα, στον αποκλεισμό του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπου στεγάζονται και οι υπηρεσίες της ΔΟΥ, προχώρησαν, το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και του Νέστου.

Με τρακτέρ, αλλά και δεμάτια από άχυρα απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του κτηρίου όπου και παρέμειναν μέχρι το απόγευμα.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ Σωτήρης Παπαδόπουλος, τόνισε σε δηλώσεις του στην είσοδο του Διοικητηρίου ότι οι παραγωγοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, καθώς η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης παραμένει.

«Η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «πρέπει να συζητήσει με τους αγρότες πάνω σε μια νέα βάση. Τόσο το φορολογικό, όσο και το ασφαλιστικό δεν έχει τεθεί σε σωστή βάση. Και οι δυο πλευρές πιστεύω ότι θα προχωρήσουν σε έναν συμβιβασμό, για να επέλθει μια ισορροπία και να βρεθεί μια χρυσή τομή. Με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δημιουργείται μια μεγαλύτερη θηλιά στους παραγωγούς και πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξει μείωση του αγροτικού πληθυσμού, με μεγάλο κόστος για την αγροτική οικονομία, αλλά και για την ίδια την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εφαρμόζονται μέτρα, τα οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν στη μείωση του αγροτικού κόσμου. Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους δυο πυλώνες της οικονομίας μας, μαζί με τον τουρισμό και γι' αυτό αν περάσουν τα μέτρα τ' αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου Γιάννης Πασαλίδης σημείωσε ότι ύστερα από ομόφωνη απόφαση των μπλόκων όλης της περιφέρειας ΑΜΘ, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους.

«Το μήνυμα», πρόσθεσε, «είναι ξεκάθαρο και πρέπει να πάει στην κυβέρνηση. Δεν θα προσέλθουμε σε κανένα διάλογο αν δεν υπάρξει δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού πάνω στα αιτήματά μας που είναι απόσυρση φορολογικού - ασφαλιστικού ή δημόσια δέσμευση στα αιτήματα που έχουμε στείλει. Καλούμε τους συναδέλφους μας να μη μετέχουν σε κανένα διάλογο αν δεν διασφαλιστούν τα παραπάνω. Ξεκάθαρες κουβέντες από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μετά από τριάντα ημέρες συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά. Το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και η εφορία θα παραμείνουν αποκλεισμένα, όπως και τα τελωνεία της περιφέρειας μας, ενώ οι αποκλεισμοί των παραδρόμων θα γίνονται από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ. Το πόσο θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας στο διοικητήριο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις».


Νέες καταλήψεις σε τράπεζες και εφορίες σε όλη την χώρα 
Σήμερα οι αγρότες προχώρησαν επίσης σε καταλήψεις σε τράπεζες και εφορίες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Τετάρτης αγρότες της Χαλκιδικής «έκλεισαν» με τα τρακτέρ τους τις εισόδους δυο τραπεζών στα Νέα Μουδανιά. Τα υποκαταστήματα που δεν άφησαν να ανοίξουν είναι της τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας.

«Έχουμε κλείσει τις εισόδους με τρακτέρ και πανό, ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν περισσότεροι από 100 αγρότες και κτηνοτρόφοι», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

«Μπλόκο» σε τράπεζες στην Χαλκιδική



Υπό κατάληψη βρέθηκε από το πρωί και η ΔΟΥ Πύργου από αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ από το μπλόκο Αγίου. Γεωργίου, ενώ την Τετάρτη αγρότες απέκλεισαν και την Α' ΔΟΥ Λάρισας στη Φιλιππούπολη.

Επίσης, μετά τις 6 το απόγευμα, οπότε λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός, οι αγρότες του κόμβου Αντιγόνου οργανώνουν μουσική εκδήλωση στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών κινητοποιήσεων, που εγκαινιάζουν από σήμερα οι διαμαρτυρόμενοι του πρωτογενούς τομέα.

«Η αποψινή μας εκδήλωση, όχι μόνο δεν υποδηλώνει κούραση, αλλά στοχεύουμε να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι θα παραμείνουμε στον δρόμο, για όσο καιρό χρειαστεί», υπογράμμισε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού. Όπως εξήγησε, από τις 16:30 θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται αγρότες που είναι και μουσικοί, προκειμένου να ξεσηκώσουν τον κόσμο και με τα τραγούδια τους να «υπενθυμίσουν τη σημασία τού "αγωνίζεσθαι"». Φορείς και συνεταιρισμοί της ευρύτερης περιοχής έχουν φροντίσει για μεζέδες (μανιτάρια, κρέας, σαλιγκάρια, πίτες, λουκουμάδες, ακτινίδια κ.α) που θα μοιράζονται τόσο στους διερχομένους, όσο και στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Για την πορεία τού αγώνα τους οι αγρότες στο μπλόκο θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.


Αποκλείουν το δρόμο για το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Σε πολύωρο αποκλεισμό του κρατικού αερολιμένα «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη προχωρούν το μεσημέρι οι συμμετέχοντες στα μπλόκα αεροδρομίου και αερογέφυρας Θέρμης. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσαρτσαφλής, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του αεροδρομίου, σημείωσε: «Στις 2 το μεσημέρι περιμένουμε περισσότερα από 25 τρακτέρ από την αερογέφυρα Θέρμης και από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις 9 το βράδυ, θα αποκλείσουμε το "Μακεδονία", στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν κουραστήκαμε, αλλά προτιθέμεθα να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις μας».

Ωστόσο, ο ίδιος έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους θέλουν να ταξιδέψουν, αφού οι παρακαμπτήριοι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Εξάλλου, την αποχώρηση από το μπλόκο στα πράσινα φανάρια, μεγάλης δύναμης τρακτέρ, γνωστοποίησε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, καταγγέλλοντας «συμφέροντα και ένταξη του μπλόκου σε δυνάμεις που δεν συνάδουν με την απόφαση της πλειοψηφίας». «Η πλειοψηφία αυτών που απαρτίζουν το μπλόκο, πέραν του πού μας έχουν κατατάξει διάφορες δυνάμεις, συντασσόμαστε με τη Νίκαια, και αυτό είναι οριστικό» επισήμανε. Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι. Ειδικότερα: Στο διάστημα από 11:00 έως 15:00 θα είναι κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, σύμφωνα με τον συντονιστή, Αναστάση Σοϊλεμέζη.

Ο ίδιος δήλωσε: «Εδώ που φτάσαμε, εμείς από το μπλόκο Δερβενίου στέλνουμε μήνυμα ενότητας. Ας γίνει επιτέλους ο διάλογος και να δούμε από εκεί και πέρα τι θα κάνουμε. Δεν υπάρχει διάσπαση μεταξύ μας, αντίθετα όλοι μας επιθυμούμε μια γόνιμη κουβέντα με τον πρωθυπουργό και καλό θα ήταν να την κάνουν όλες οι δυνάμεις μαζί». Ακόμη, οι αποκλεισμοί με βάση το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο, θα έχουν ως εξής: - Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11:00, σε συνέχεια αντίστοιχης χθεσινής κινητοποίησης). - Γρεβενά, στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και σε παρακαμπτήριες οδούς. - Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-19:00. - Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 και τις ίδιες ώρες σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. - Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης 12:00-13:00.


Ουρές χιλιομέτρων στα ελληνοβουλγαρικά λόγω του μπλόκου στον Προμαχώνα και του αντι-μπλόκου των Βουλγάρων
Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, εξαιτίας του αγροτικού μπλόκου, από τη μία, στον Προμαχώνα στο ελληνικό έδαφος, και του αντι-μπλόκου, από την άλλη, που έχουν στήσει Βούλγαροι οδηγοί στα Κούλατα.

Οι Βούλγαροι οδηγοί αποφάσισαν από χθες το μεσημέρι να κλείσουν το οδόστρωμα που οδηγεί από και προς την Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό τους, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, επί ελληνικού εδάφους παραμένουν εγκλωβισμένα 800 φορτηγά και 160 Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ στη βουλγαρική πλευρά βρίσκονται ακινητοποιημένα γύρω στα 1.000 φορτηγά και 500 Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ζήτησε εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να βοηθήσει στην άρση του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαμαρτύρεται, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπατά το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στο πλαίσιο της ΕΕ, δήλωσε, χθες, από τις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Μεγκλένα Κούνεβα. Οι βουλγαρικές μεταφορικές εταιρείες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από τον αποκλεισμό των διαβάσεων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είπε η κ. Κούνεβα, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. 

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, να λάβει μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μεταξύ των δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης