Τι θα συζητήσουν Ομπάμα - Σαμαράς

Τι θα συζητήσουν Ομπάμα - Σαμαράς

- Στις 18:45 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε το ραντεβού με τον Τζον Κέρι
- DJ: Να μπει σε βιώσιμο μονοπάτι το ελληνικό χρέος, το μήνυμα Ομπάμα
- Η επίσκεψη υπογραμμίζει την ισχύ των διμερών σχέσεων, λέει το αμερικανικό ΥΠΕΞ
- Washington Post: Ο Σαμαράς προωθεί την Ελλάδα ως προπύργιο σταθερότητας
- Handelsblatt: «Με περηφάνια» στις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς

Έκρηξη στο σπίτι του δημάρχου Χειμάρρας
Τι θα συζητήσουν Ομπάμα - Σαμαράς
Λίγες ώρες έχουν απομείνει για το κρίσιμο ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 10μμ (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να έχει ένα κρίσιμο «τετ-α-τετ» με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα διαρκέσει 55 λεπτά, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν κυρίως τα γεωστρατηγικά θέματα με αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας, καθώς και την περιφερειακή σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή  της Ανατολικής Μεσογείου και  της Μέσης Ανατολής.

Θα προηγηθεί συνάντηση και γεύμα εργασίας του κ. Σαμαρά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι, δήλωσε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζει την ισχύ των διμερών σχέσεων.

Όπως είπε η κ. Ψάκι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα καθώς η κυβέρνησή της εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες «αποτελούν κλειδί για ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία για το λαό της».

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ακόμη σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων της συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας, των προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο και της περιφερειακής συνεργασίας.

Πάντως, εκτός από τον Τζον Κέρι, ιδιαιτέρως υψηλή και πολυπληθής θα είναι η αμερικανική αντιπροσωπεία που θα παρίσταται στη συνάντηση τον πρόεδρο Ομπάμα.

Τον Πρόεδρο των ΗΠΑ θα πλαισιώνουν  τα πιο σημαντικά στελέχη του  επιτελείου του, όπως ο επιτελάρχης  κ. Ντένις ΜακΝτόναφ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κυρία Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας κυρία Καρολάιν Άτκινσον, η οποία, κατά το παρελθόν έχει εργαστεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει βαθιά γνώση των διαδικασιών υπό τις οποίες συμφωνήθηκε το 2010 το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, καθώς επίσης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τζακ Λιου, ο οποίος πριν από είκοσι ημέρες είχε επισκεφθεί εκτάκτως την Αθήνα και είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για στροφή της οικονομικής πολιτικής προς την ξκατεύθυνση της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης.

Η ελληνική αποστολή προσδοκά σε ένα  δυνατό μήνυμα πολιτικής στήριξης από  τον Πρόεδρο Ομπάμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης που να λειτουργήσει ως ισχυρό σήμα αφενός προς την Ευρώπη για την αλλαγή της πολιτικής  της μονόπλευρης λιτότητας και  αφετέρου για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από διεθνή κεφάλαια.

Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα των εφημερίδων Handelsblatt και Washington Post, σύμφωνα με τα οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας στην Ανατολή Μεσόγειο.

Bloomberg: Δήλωση στήριξης από Ομπάμα
Πάντως, όπως έγραψε την Πέμπτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Ομπάμα πρόκειται να κάνει δήλωση στήριξης των Ελληνικών προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας,  ενώ θα συμβάλει στις προσπάθειες της χώρας κατά τις συνομιλίες που θα έχει για ελάφρυνση του χρέους.

Washington Post: Ο Σαμαράς προωθεί την Ελλάδα ως προπύργιο σταθερότητας
O Αντώνης Σαμαράς προωθεί την Ελλάδα ως προπύργιο σταθερότητας, γράφει σήμερα η αμερικανική Washington Post με τους επιτελείς της οποίας συναντήθηκε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να προωθήσει την πληγείσα από την κρίση χώρα του σε παράγοντα σταθερότητας σε μια προβληματική περιοχή.

Δεδομένων των ενεργειακών ευρημάτων στην περιοχή και τη συμφωνία για τον αγωγό TAP ο κ. Σαμαράς οραματίζεται την Ελλάδα ως πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, τονίζει το άρθρο.

«Αν είχα έρθει ένα χρόνο νωρίτερα θα βλέπατε την Ελλάδα ως μια ασταθή χώρα εν μέσω μιας σταθερής περιοχής. Τώρα δείχνουμε καλά σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε αστειευόμενος ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με τους επιτελείς της εφημερίδας.

Η Washington Post γράφει ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς ζητά μια «ψήφο εμπιστοσύνης» από τον Ομπάμα και στήριξη στην προσπάθεια που καταβάλει να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να περιγράψει την σκληρή οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η Ελλάδα καθώς διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, «ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά την Μεγάλη Ύφεση», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος. Η ανεργία ξεπερνά το 27% και μεταξύ των νέων το ποσοστό της εκτοξεύεται πάνω το 64%.

«Βαδίζουμε σε μια λεπτή γραμμή. Χρειάζεται να έχουμε χειροπιαστά στοιχεία ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο ίδιος περιέγραψε ένα σημαντικό πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα: Την άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων τόσο από αριστερά όσο και από τα δεξιά λόγω της υψηλής ανεργίας.

Σύμφωνα με την Washington Post η Ελλάδα στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών και funds που θα διοχετεύσουν φθηνό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μια οικονομία που στενάζει για ρευστότητα.

Handelsblatt: «Με περηφάνια» στις ΗΠΑ ο Σαμαράς
Σε ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα ελπίζει ο Αντώνης Σαμαράς από την επίσκεψή του στην Αμερική και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Υπό τον τίτλο «με περηφάνια», η οικονομική εφημερίδα υποστηρίζει πως σκοπός του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει την υποτιμημένη γεωστρατηγική σημασία της χώρας του στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός δεν προσωποποιεί σήμερα τη σταθερότητα που απορρέει από τις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

«Ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι σίγουρος για τη στήριξη του αμερικανού προέδρου», γράφει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ καλούν την Ευρώπη να είναι πιο «χαλαρή» με την Ελλάδα.

Εξάλλου, όπως γράφει η  γερμανική εφημερίδα, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα καθώς η εκλογή του θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά και την συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Αυτός είναι, σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο λόγος που η Αμερική στηρίζει Σαμαρά και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δει την κυβένησή του να πέφτει.

Τέλος, η Handelsblatt αποκαλεί την Ελλάδα «νήσο σταθερότητας στην Ευρώπη», σε αντίθεση -όπως σημειώνει- με την Τουρκία η οποία πλήττεται από τις το μαζικό κύμα διαδηλώσεων κατά του Ερντογάν.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης