Στις 10 το βράδυ το κρίσιμο τετ- α - τετ του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα

Στις 10 το βράδυ το κρίσιμο τετ- α - τετ του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα

-Πολιτική στήριξη για προσέλκυση  επενδύσεων και αναγνώριση του  αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού  ρόλου στην περιοχή, οι βασικές ελληνικές προσδοκίες
-Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην  Ελλάδα από εκπροσώπους 20 funds που  αντιπροσωπεύουν κεφάλαια 850 δισ.  δολαρίων 

13χρονη σε ψυχιατρείο ενηλίκων στην Κύπρο
Στις 10 το βράδυ το κρίσιμο τετ- α - τετ του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα
Το κατώφλι του Λευκού Οίκου περνά απόψε, στις 22.00 ώρα  Ελλάδας (13.00 ώρα Ουάσιγκτον), ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς για ένα  κρίσιμο «τετ-α-τετ» με τον Πρόεδρο  των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Στο τραπέζι των συνομιλιών με τον  Αμερικανό ηγέτη θα τεθούν κυρίως τα γεωστρατηγικά θέματα με αιχμή  τα ζητήματα της οικονομίας και της  ενέργειας, καθώς και την περιφερειακή σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή  της Ανατολικής Μεσογείου και  της Μέσης Ανατολής.

Κλείσιμο
Η ελληνική αποστολή προσδοκά σε ένα  δυνατό μήνυμα πολιτικής στήριξης από  τον Πρόεδρο Ομπάμα στις προσπάθειες  της κυβέρνησης που να λειτουργήσει ως ισχυρό σήμα αφενός προς την Ευρώπη για την αλλαγή της πολιτικής  της μονόπλευρης λιτότητας και  αφετέρου για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από διεθνή κεφάλαια.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού, διατηρεί, επίσης, βάσιμες προσδοκίες για την αναγνώριση από την  ηγεσία των ΗΠΑ του αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας  ως βασικού παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή μας, ένα ζήτημα που απασχόλησε τις πυκνές συναντήσεις που είχε χθες ο κ. Σαμαράς με διαμορφωτές της πολιτικής στη Ουάσιγκτον.

Πριν πάει στον Λευκό Οίκο,  ο  Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει χωριστή  συνάντηση με τον αρχηγό της αμερικανικής διπλωματίας κ. Τζον Κέρι, ενώ ιδιαιτέρως υψηλή και πολυπληθής θα είναι η αμερικανική αντιπροσωπεία που θα παρίσταται στη συνάντηση τον πρόεδρο Ομπάμα.

Τον Πρόεδρο των ΗΠΑ θα πλαισιώνουν  τα πιο σημαντικά στελέχη του  επιτελείου του, όπως ο επιτελάρχης  κ. Ντένις ΜακΝτόναφ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κυρία Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας κυρία Καρολάιν Άτκινσον, η οποία, κατά το παρελθόν έχει εργαστεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει βαθιά γνώση των διαδικασιών υπό τις οποίες συμφωνήθηκε το 2010 το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, καθώς επίσης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τζακ Λιου, ο οποίος πριν από είκοσι ημέρες είχε επισκεφθεί εκτάκτως την Αθήνα και είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για στροφή της οικονομικής πολιτικής προς την ξκατεύθυνση της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης.

 

Στην Ουάσιγκτον Ποστ και στο CSIS

Το πρόγραμμα των  επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ  ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (απόγευμα ώρα Ελλάδος) με κλειστή  συνάντηση (meeting) που είχε με το εκδοτικό επιτελείο της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ (η οποία, ως γνωστόν, άλλαξε αυτές τις μέρες ιδιοκτήτη, περνώντας στον έλεγχο του ιδρυτή του διαδικτυακού τόπου «Amazon.com» κ. Τζεφ Μπέζος). Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με στελέχη μιας από τις πιο γνωστές δεξαμενές σκέψης (think tank), το Center for Strategic and International Studies (CSIS) που θεωρούνται από τους πλέον σημαντικούς διαμορφωτές πολιτικής στις ΗΠΑ με ιδιαίτερη επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Και στις δύο συναντήσεις, η ελληνική αντιπροσωπεία βρήκε  ζωηρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις ερωτήσεις τους, ανέλυσε την κατάσταση  και παρουσίασε τις θέσεις της  χώρας, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή με πολλούς παράγοντες αστάθειας.

Επενδυτικά funds με ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και  στα αποτελέσματα που μπορούν  αν προκύψουν από τη συνάντηση  που είχε ο κ. Σαμαράς το απόγευμα στη Νέα Υόρκη με είκοσι (20) ανώτατα στελέχη από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως που αντιπροσωπεύουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. δολαρίων.

Αρκετές από τις εταιρείες  που προσκλήθηκαν στη συνάντηση  είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν τη πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας.  Στη συνάντηση, την οποία διοργάνωσαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με το Invest in Greece, συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διευθυντής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σχέσεων του πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Πτωχός, καθώς και ο κ. Στέφανος Ησαΐας, διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece.

Αναλυτικά, οι συμμετέχοντες  στη συνάντηση ήταν οι εξής:

 

 

Company

Surname

Name

Title

1.

Anchorage Capital Group

Weber

John

Managing Director - Head of portofolio Group

2.

Baupost

Fidalgo

Miguel

Principal

3.

Blackstone Group

Geiling

Greg

Senior Managing Director

4.

Calamos Investments

Calamos

John P.

Chairman, CEO/CIO

5.

Carlyle Group

Stewart

Michael

Senior Managing Director

6.

Dow Chemicals

Liveris

Andrew

Chairman & CEO

7.

Eaglevale Partners LP.

Mezvinsky

Marc

Co-Founder, PM

8.

Falcon Edge CapitalLP

Gerson

Rick

Founder, Chairman and CIO

9.

Fortress Investment Group

Dakolias

Dean

Co-Chief Investment Officer of the Credit Funds

10.

Kynikos Associates LP

Chanos

James

Founder and CEO

11.

MAEVA Group

Wilson

Harry

Chairman & CEO

12.

Monarch Capital

Weinstock

Michael

Managing Principal

13.

Oakhill Advisors

August

Glenn

Founder & CEO

14.

Paulson & Co.

Paulson

John

Founder & President

15.

Perry Capital

Perry

Richard

Founder & CEO

16.

Rhone group

Bolton

John

Senior Advisor

17.

Sciens Capital

Rigas

John

CEO

18.

Thomas H. Lee Partners

Mazarakis

Pericles G.

Managing Director

19.

WL Ross & Co.

Ross

Wilbur L. (Jr.)

Chairman & CEO

20.

York Capital

Vrattos

Bill

 



 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης