Αγγλία: Ανθρώπινες πατημασιές αξίας... 800.000 χρόνων

Αγγλία: Ανθρώπινες πατημασιές αξίας... 800.000 χρόνων

Οι μοναδικές προγενέστερες πατημασιές που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής είναι ηλικίας 3,5 εκατ. και 1,5 εκατ. ετών

Αγγλία: Ανθρώπινες πατημασιές αξίας... 800.000 χρόνων
Ανθρώπινα πατήματα που χρονολογούνται πριν από 800.000 χρόνια εντόπισαν επιστήμονες στο Χάπισμπεργκ του Νόρφολκ, στην ανατολική Αγγλία, τα πρώτα ίχνη τέτοιου είδους εκτός Αφρικής που ανακαλύπτουν παλαιοντολόγοι.

Οι μοναδικές προγενέστερες πατημασιές που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής είναι ηλικίας 3,5 εκατ. και 1,5 εκατ. ετών και εντοπίστηκαν στην Τανζανία και την Κένυα αντίστοιχα. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο εύρημα», δήλωσε ο Νικ Αστον του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, που περιελάμβανε επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου.

Τα ίχνη ανήκουν σε ενήλικες και παιδιά. Υπολογίζοντας την αναλογία ποδιών και ύψους, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πατημασιές αντιστοιχούν σε ανθρώπους 0,9-1,7 μέτρα. Μυστήριο, πάντως, παραμένει σε ποιο ανθρώπινο είδος ανήκαν.

Η πιθανότερη εικασία είναι ότι επρόκειτο για Homo antecessor, που εξαφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από 600.000 χρόνια και «αντικαταστάθηκε» από τα είδη Homo heidelbergensis και Neanderthal πριν από 400.000 χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης