Γρίπη: Τα «ναι» και τα «όχι» της πρόληψης

Γρίπη: Τα «ναι» και τα «όχι» της πρόληψης

Ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών για την αποφυγή όχι μόνο του ιού της γρίπης, άλλα και κάθε ίωσης όπως το κοινό κρυολόγημα

gripi
Ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί όλο το χρόνο, όμως η επιδημιολογική έξαρση του ιού -δηλαδή τα περισσότερα κρούσματα – παρατηρείται το χειμώνα επειδή τότε «πραγματικά ανασαίνουμε ο ένας την ανάσα του άλλου σε κλειστούς χώρους» επισημαίνουν οι ειδικοί. Επιπλέον εξηγούν ότι τον χειμώνα εάν βρεθεί έστω και ένας άρρωστος με γρίπη, σε ένα κλειστό χώρο για αρκετή ώρα, είναι αναμενόμενο να κολλήσει δεκάδες άλλους, μια και η γρίπη είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια του αέρα.

Πως θα καταλάβουμε ότι έχουμε γρίπη
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι: οξεία έναρξη υψηλού πυρετού, πονόλαιμος και ξερόβηχας, καταρροή, μυαλγίες, πονοκέφαλος και έντονη κόπωση. Συχνά τα συμπτώματα αυτά μπερδεύονται με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, κάτι που είναι λογικό γιατί μοιάζουν. Η διαφορά είναι ότι στο κοινό κρυολόγημα τα συμπτώματα είναι ηπιότερα (π.χ. ο πυρετός δεν υπερβαίνει τους 38C) και συνήθως περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (συνάχι, πονόλαιμος).

Για την αντιμετώπιση της γρίπης όπως και κάθε ίωσης, συνιστάται η ξεκούραση, η λήψη άφθονων υγρών, η αποφυγή του καπνίσματος, τα αντιπυρετικά και τα παυσίπονα. Προσοχή όμως, μη λάβετε αντιβίωση και αυτό επειδή τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς, όπως ο ιός της γρίπης, αλλά τα μικρόβια.

Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε
Διαβάστε τους τρόπους σωστής πρόληψης στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης