Γιατί μας ωφελεί να κάνουμε τη διατροφή μας πιο παραδοσιακή – Μια διαιτολόγος εξηγεί
Γιατί μας ωφελεί να κάνουμε τη διατροφή μας πιο παραδοσιακή – Μια διαιτολόγος εξηγεί
Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής έχουν αλλάξει άρδην και τον τρόπο που τρεφόμαστε. Θα μπορούσαμε άραγε να επιστρέψουμε στις συνήθειες του παρελθόντος; Υπάρχει μια διατροφή, η NiMe, που μπορεί να βοηθήσει. Ας τη γνωρίσουμε
*Για το θέμα μιλά η Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος
Λιγότερο από έναν αιώνα πριν, η διατροφή μας ήταν λιτή, αλλά παράλληλα θρεπτική. Πρωταγωνιστές στο μεσημεριανό πιάτο ήταν κυρίως τα όσπρια και τα λαχανικά. Το δισάκι που έφεραν μαζί τους οι εργάτες στο χωράφι για το γεύμα τους περιείχε ντομάτες, ελιές, τυρί, ψωμί και αυγά κάποιες φορές. Ολα τα προϊόντα ήταν αγνά, τοπικής παραγωγής, παρασκευασμένα με τα φρεσκότερα υλικά. Τα συσκευασμένα είδη όπως τα γνωρίζουμε σήμερα δεν υπήρχαν, καθώς όλα όσα είχαν ανάγκη οι άνθρωποι βρίσκονταν στο κοτέτσι, στο μποστάνι και τη στάνη.
Με την πάροδο των χρόνων και τη μαζική μετανάστευση από την ύπαιθρο προς τις πόλεις, οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων άλλαξαν. Οι νοικοκυρές και εν συνεχεία οι εργαζόμενες γυναίκες στράφηκαν σε πιο γρήγορες λύσεις. Σταδιακά, αυξήθηκε η βιομηχανοποίηση του φαγητού και τα έτοιμα προϊόντα. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη κατέληξαν να αποτελούν βασικά συστατικά των τροφίμων, το ίδιο και το κρέας, με τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην υγεία. Σήμερα χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται και με τη δυτικού τύπου διατροφή, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις κοστίζουν εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Λιγότερο από έναν αιώνα πριν, η διατροφή μας ήταν λιτή, αλλά παράλληλα θρεπτική. Πρωταγωνιστές στο μεσημεριανό πιάτο ήταν κυρίως τα όσπρια και τα λαχανικά. Το δισάκι που έφεραν μαζί τους οι εργάτες στο χωράφι για το γεύμα τους περιείχε ντομάτες, ελιές, τυρί, ψωμί και αυγά κάποιες φορές. Ολα τα προϊόντα ήταν αγνά, τοπικής παραγωγής, παρασκευασμένα με τα φρεσκότερα υλικά. Τα συσκευασμένα είδη όπως τα γνωρίζουμε σήμερα δεν υπήρχαν, καθώς όλα όσα είχαν ανάγκη οι άνθρωποι βρίσκονταν στο κοτέτσι, στο μποστάνι και τη στάνη.
Με την πάροδο των χρόνων και τη μαζική μετανάστευση από την ύπαιθρο προς τις πόλεις, οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων άλλαξαν. Οι νοικοκυρές και εν συνεχεία οι εργαζόμενες γυναίκες στράφηκαν σε πιο γρήγορες λύσεις. Σταδιακά, αυξήθηκε η βιομηχανοποίηση του φαγητού και τα έτοιμα προϊόντα. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη κατέληξαν να αποτελούν βασικά συστατικά των τροφίμων, το ίδιο και το κρέας, με τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην υγεία. Σήμερα χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται και με τη δυτικού τύπου διατροφή, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις κοστίζουν εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα