Εφιάλτες: Ποια είναι η αγαπημένη σας στάση ύπνου και πώς επηρεάζει τα όνειρά σας

Εφιάλτες: Ποια είναι η αγαπημένη σας στάση ύπνου και πώς επηρεάζει τα όνειρά σας

Βλέπετε συχνά εφιάλτες; Η αιτία ενδεχομένως να κρύβεται στον τρόπο που κοιμάστε, σύμφωνα με νεότερη μελέτη 

efialtis_1066380731
Ο τρόπος που κοιμόμαστε -και συγκεκριμένα η στάση του ύπνου- ενέχει και ορισμένα οφέλη υγείας, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Αν και η στάση που παίρνει το σώμα αλλάζει με την ηλικία ή μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας, μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του ύπνου αλλά και το αν θα πονάμε την επόμενη μέρα. Το ίδιο, όμως, θα μπορούσε να επηρεάσει και την ποιότητα των ονείρων.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep and Hypnosis, ο ύπνος από την αριστερή πλευρά μας κάνει πιο επιρρεπείς στους εφιάλτες. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμόντουσαν από την αριστερή πλευρά, είχαν 41% πιθανότητα να δουν άσχημα όνειρα, ενώ μόλις το 15% όσων κοιμόντουσαν από τη δεξιά πλευρά έβλεπαν εφιάλτες.

Υπάρχει όμως εξήγηση: σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, οι ασθενείς που κοιμόντουσαν στην αριστερή τους πλευρά παρουσίασαν αλλαγές στην καρδιακή τους δραστηριότητα, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελεί ένδειξη στρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καρδιά είναι πιο πιθανό να μετατοπιστεί κατά ένα ελάχιστο ποσό προς τα αριστερά και προς τα δεξιά σε αυτή τη θέση σε σύγκριση με άλλες θέσεις ύπνου. Αντίθετα, όσοι επέλεγαν τη δεξιά πλευρά, δεν παρουσίασαν σχεδόν καμία αλλαγή στην καρδιακή δραστηριότητα


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης