Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς συμβάλλει στη διάγνωση προκαρκινικών βλαβών χωρίς βιοψία

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς συμβάλλει στη διάγνωση προκαρκινικών βλαβών χωρίς βιοψία

Τα κύρια οφέλη που αναμένονται από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή κλινική πρακτική για τις βλάβες γαστρεντερικού σωλήνα ανέφερε ο γαστρεντερολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, στο πλαίσιο του 43ου πανελλήνιου συνεδρίου Γαστρεντερολογίας

it1
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ενδοσκόπηση μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση χωρίς βιοψία των προκαρκινικών βλαβών του γαστρεντερικού σωλήνα. Αποτέλεσμα είναι να εντοπίζονται εγκαίρως οι βλάβες, ώστε να εφαρμόζεται η σωστή θεραπεία και να αποφεύγονται άσκοπες επεμβάσεις.

Τα παραπάνω ανέφερε ο γαστρεντερολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, στο πλαίσιο του 43ου πανελλήνιου συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου.

«Το κύριο όφελος που αναμένεται από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή κλινική πρακτική είναι η τυποποίηση της ανίχνευσης και της οπτικής διάγνωσης, δηλαδή χωρίς βιοψία, των προκαρκινικών βλαβών κατά την ενδοσκόπηση, ώστε να εφαρμόζεται η σωστή θεραπεία και να αποφεύγονται οι άσκοπες επεμβάσεις. Όσον αφορά τον εντοπισμό των προκαρκινικών καταστάσεων, πρωταρχικός στόχος της τεχνητής νοημοσύνης είναι να ανεβάσει το επίπεδο της απόδοσης των λιγότερο έμπειρων ενδοσκόπων», εξήγησε ο κ. Τριανταφύλλου και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από την οπτική διάγνωση χωρίς βιοψία για λήψη αποφάσεων παραπομπής ασθενών σε ενδοσκοπική ή χειρουργική επέμβαση με στόχο την αποφυγή κατάχρησης της χειρουργικής».




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης