Παθήσεις πεπτικού συστήματος: Οι εξελίξεις στην ενδοσκοπική αντιμετώπισή τους

Παθήσεις πεπτικού συστήματος: Οι εξελίξεις στην ενδοσκοπική αντιμετώπισή τους

Ποιος είναι ο «τρίτος χώρος» του πεπτικού που επιτρέπει την καλύτερη ενδοσκοπική αντιμετώπιση των παθήσεων; Ο κ. Γεώργιος Κατσώρας Ειδικός Γαστρεντερολόγος & Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Επιμελητής Γαστρεντερολόγος στο Metropolitan Hospital εξηγεί ποιοι ειναι οι τρεις χώροι του πεπτικού και ποιες είναι οι νέου τύπου ελάχιστα επεμβατικές πράξεις

gastro
Αν και η λέξη «χώρος», αυτόματα παραπέμπει τη σκέψη μας ή σε ένα γεωμετρικά καθορισμένο τόπο ή σε κάποιο χώρο-όρο της φυσικής επιστήμης, εδώ θα ασχοληθούμε με χώρους οι οποίοι βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα του ανθρωπίνου σώματος, στο οποίο μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι υπάρχουν δύο τέτοιοι «χώροι», αλλά τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε και «τρίτος χώρος».

Ως «πρώτο χώρο» χαρακτηρίζουμε τον αυλό, την εσωτερική, δηλαδή, κοιλότητα του γαστρεντερικού ή πεπτικού σωλήνα -όπως αλλιώς λέγεται-, ο οποίος αποτελείται από τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο. Στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται οι συνήθεις ενδοσκοπήσεις. Ο «δεύτερος χώρος» εκπροσωπείται από την περιτοναϊκή κοιλότητα, που περιέχει ό,τι βρίσκεται έξω από τον πεπτικό σωλήνα και μέσα στο κοιλιακό περίβλημα. Ο «τρίτος χώρος» είναι ένας νοητός χώρος, ο οποίος ουσιαστικά «αποκαλύπτεται» τεχνητά στην πράξη, και βρίσκεται μέσα στο τοίχωμα του γαστρεντερικού σωλήνα, το οποίο αποτελείται από διάφορα επιμέρους στρώματα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης