Γενετική – Ευγονική: Ευλογία ή κατάρα οι νόμοι του Μέντελ

Γενετική – Ευγονική: Ευλογία ή κατάρα οι νόμοι του Μέντελ

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Γκρέγκορ Γιόχαν Μέντελ (20 Ιουλίου 1822), του «πατέρα» της σύγχρονης Γενετικής. Οι νόμοι του Μέντελ πάνω στην κληρονομικότητα αποτελούν αδιαμφισβήτητα τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν οι μελλοντικοί ερευνητές για να διαμορφωθεί τελικά το σημερινό πλαίσιο της γενετικής και της γονιδιακής-γονιδιωματικής έρευνας

200820160533_children
Ο μήνας που διανύουμε αποτελεί ορόσημο για την επιστήμη της Γενετικής καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Γκρέγκορ Γιόχαν Μέντελ (20 Ιουλίου 1822), του «πατέρα» της σύγχρονης Γενετικής. Οι νόμοι του Μέντελ πάνω στην κληρονομικότητα αποτελούν αδιαμφισβήτητα τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν οι μελλοντικοί ερευνητές για να διαμορφωθεί τελικά το σημερινό πλαίσιο της γενετικής και της γονιδιακής-γονιδιωματικής έρευνας. Ωστόσο, το έργο του Μέντελ, πέρα από επιστημονική κληρονομιά, αποτελεί ένα διαχρονικό παράδειγμα κατάχρησης της επιστημονικής γνώσης για την εξυπηρέτηση «αλλότριων» -πολιτικών κυρίως- σκοπών.

Ο Μέντελ αναφέρεται συχνά ως το πρότυπο του αμφιλεγόμενου νεωτεριστή επιστήμονα, καθώς οι ιδέες του δεν έγιναν ευρέως αποδεκτές ως την απαρχή του 20ου αιώνα, 30 περίπου χρόνια μετά τη δημοσίευση της ερευνητικής δουλειάς του πάνω στα μπιζέλια. Η επάνοδος στο προσκήνιο της Μεντελιανής κληρονομικότητας στις αρχές του 1900 συνέπεσε με την άνοδο του κινήματος της Ευγονικής, το οποίο «χρησιμοποίησε» τη Μεντελιανή θεωρία γενετικής, ως επιστημονικό θεμέλιο για την εσφαλμένη εφαρμογή του κυρίαρχου έναντι του υπολειπόμενου τρόπου κληρονομικότητας, προκειμένου να ερμηνεύσει τα περίπλοκα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αλλά και τις ανθρώπινες συμπεριφορές και ικανότητες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης