Ψέματα: Πότε τα λέμε και πότε τα αποδεχόμαστε ευκολότερα

Ψέματα: Πότε τα λέμε και πότε τα αποδεχόμαστε ευκολότερα

Τη συνθήκη που θα κάνει το «ψέμα» ελαφρύτερο για τη συνείδησή μας αναδεικνύει μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος μηχανισμός θα μας κάνει να το αποδεχθούμε σχεδόν αδιαμαρτύρητα

220414210844_man_lie_liar_nose
Την εντολή «οὐ ψευδομαρτυρήσεις» θα καταπατήσουμε ευκολότερα και ανερυθρίαστα, αρκεί το ψέμα που σκαρφιζόμαστε ή είμαστε έτοιμοι να αναπαραγάγουμε να έχει προοπτική επαλήθευσης στο μέλλον και το ευρύτερο μύνημά του, η ουσία του, να είναι αληθοφανές. Αντίστοιχα, η απέκδυση των ψεμάτων από το ηθικό τους βάρος λόγω της δυναμικής τους να επαληθευτούν μελλοντικά, θα μας επιτρέψει να τα συγχωρήσουμε ευκολότερα.

Στα παραπάνω κατέληξε μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Personality and Social Psychology της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, η οποία αποκαλύπτει έναν μόνο από τους μηχανισμούς που ευθύνονται για το επικίνδυνο φαινόμενο της παραπληροφόρησης και των fake news, ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα που πολώνει τους πολίτες και διαβρώνει την εμπιστοσύνη τους απέναντι σε θεσμούς και πρόσωπα της πολιτικής και της οικονομίας, όπως σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια Beth Anne Helgason, υποψήφια διδάκτωρ στο London Business School.

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, το πόσο προσφέρεται το ψέμα για φανταστικά σενάρια πραγμάτωσής του στο μέλλον είναι το ένα στοιχείο που θα μας ωθήσει στην αβασάνιστη διακίνησή του σε μέσα ευρείας επιδραστικότητας όπως τα social media. Το άλλο, προσθέτει η επικεφαλής της μελέτης, είναι το πόσο ευθυγραμμίζεται το ψέμα με τις πολιτικές, οικονομικές κ.ο.κ. απόψεις μας.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης