Οι «αθώες» ετικέτες τροφίμων που μας ανοίγουν την όρεξη και μας παχαίνουν

Οι «αθώες» ετικέτες τροφίμων που μας ανοίγουν την όρεξη και μας παχαίνουν

Γεμίσατε το καλάθι του σούπερ μάρκετ με προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, αφού προνοήσατε να φέρουν επισημάνεις όπως "low fat", "diet" κ.ο.κ. Διαβάστε τώρα γιατί τέτοιες διατροφικές επιλογές είναι πιθανότερο να σας οδηγήσουν στο «κακό» τσιμπολόγημα

220316184418_couple_grocery_shopping
Αντίθετα αποτελέσματα από τα ανεμενόμενα θα πετύχουν ενδεχομένως όσοι αναζητούν στις ετικέτες των τροφίμων εκείνα που θα τους εξασφαλίσουν ικανοποιητική (ή και όχι) γεύση με χαμηλότερα λιπαρά . Το μόνο που θα επιτύχουν, ισχυρίζεται ο πολυβραβευμένος συντάκτης επιστημονικών θεμάτων και βιβλίων, David Robson, είναι να νιώθουν πιο πεινασμένοι κι απ’ ό,τι αν παρέμεναν νηστικοί!

Ο γνωστός συντάκτης υγείας επικαλείται έρευνες που αναδεικνύουν το αντίκτυπο που έχουν τα «υγιεινά» και «χαμηλά σε λιπαρά» σνακ στην ψυχολογία όσων παλεύουν να διατηρήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, αφού ετικέτες επιβεβαίωσης των ασφαλών για τη σιλουέτα τροφίμων θα πυροδοτήσουν αρνητικές σκέψεις όπως «μήπως τελικά στερήθηκα ένα χορταστικό και πλούσιο γεύμα;». Το μήνυμα της στέρησης μάλιστα θα εκτινάξει το αίσθημα πείνας περισσότερο από την αφαγία.

Τα παραπάνω ευρήματα, ισχυρίζεται ο κ. Robson, εξηγούν εν πολλοίς και γιατί οι δίαιτες αποδεικνύονται συχνά δύσκολο εγχείρημα, σαν ο ίδιος ο εγκέφαλός σου να σε πολεμά. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν κάποια δίαιτα θα βιώσουν το αίσθημα της εξαντλητικής πείνας αφού έχουν φάει κάτι που περιγράφεται ως υγιεινό. Η ετικέτα της υγιεινής επιλογής δημιουργεί την αίσθηση ότι στερείσαι για να μη φας πολύ», ανέφερε.

Και όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, το υγιεινό φαγητό είναι στην πραγματικότητα πιο χορταστικό αφού περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και έτσι επιτείνει το αίσθημα κορεσμού.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης