«Κεντρικό Συμβούλιο Μακεδόνων» ίδρυσαν οι Σκοπιανοί στη Γερμανία

«Κεντρικό Συμβούλιο Μακεδόνων» ίδρυσαν οι Σκοπιανοί στη Γερμανία

Στ’ απόνερα των Πρεσπών

vorias
Ιδρύθηκε και επίσημα στη Γερμανία το «Κεντρικό Συμβούλιο Μακεδόνων», που επιχειρεί να συσπειρώσει και να εκπροσωπήσει τους Σκοπιανούς που ζουν μόνιμα στη χώρα, αποτελώντας ουσιαστικά την πρωτοβάθμια εκπροσώπηση συλλόγων που δραστηριοποιούνται σήμερα εκεί.

Τα μέλη του νεοσύστατου φορέα είναι τυπικά ορθοί αφού αναφέρονται στον εθνικό προσδιορισμό τους, που τους αναγνώρισαν οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποφεύγωντας να κάνουν χρήση της νέας ονομασίας της χώρας απ’ όπου κατάγονται.

Ο σύλλογος έλαβε πρόσφατα την έγκριση δικαστηρίου του Βερολίνου, και στους καταστατικούς του στόχους περιλαμβάνει τη διατήρηση και εξάπλωση του τον «μακεδονικού» πολιτισμού, την υποστήριξη «μακεδονικών» συλλόγων για εκπλήρωση των στόχων τους, την προώθηση του πολιτισμού των Σκοπίων στη χώρα, αλλά και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Σκοπιανών και άλλων πολιτών που ζουν στη Γερμανία.

Τόσο στον τίτλο, όσο και μέσα στα άρθρα του καταστατικού που εγκρίθηκε, αποφεύγεται κάθε αναφορά σε «Βόρεια Μακεδονία» ή σε πολίτες προερχόμενους από εκεί, επιλέγοντας ευρεία χρήση των όρων «Μακεδόνων», «μακεδονικός» κ.α. που συνάδει με το πνεύμα της Συμφωνίας τω Πρεσπών, που ουσιαστικά αναγνώρισε το δικαίωμα στους γείτονες να χρησιμοποιούν τον όρο για εθνικό προσδιορισμό.

Ωστόσο, καταπατώντας τα όσα ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο φορέας επέλεξε σύμβολο, που παραπέμπει ευθέως στον Ήλιο της Βεργίνας.

Με βάση τα κείμενα και τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα του νεοσύστατου φορέα στο facebook, γίνεται αντιληπτό πως τα μέλη του ταυτίζονται με τη σκληρή γραμμή του εθνικιστικού VMRO-DPNE για κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και επιστροφή στην παλαιά συνταγματική ονομασία.

Κλείσιμο
Στην αναμνηστική φωτογραφία των μελών του πρώτου Δ.Σ, δεσπόζει προκλητικά η σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης