Ντε Νίρο για Χιλή: Γιατί δεν κάνουμε κάτι;

Ντε Νίρο για Χιλή: Γιατί δεν κάνουμε κάτι;

Ο βραβευμένος ηθοποιός μέσω twitter έστειλε το δικό του μήνυμα για τις διαδηλώσεις στη Χιλή

21816523
Το διεθνές ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει η Χιλή μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 20 ατόμων και την αύξηση των καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στο Σαντιάγκο της Χιλής, ενάντια στην κυβέρνηση Πινιέρα, τον νεοφιλελευθερισμό και την καταστολή. Γιατί δεν κάνουμε κάτι;» έγραψε στο twitter ο βραβευμένος με όσκαρ ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο.




Πάντως από τα μεσάνυχτα, έχει αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Χιλής, μετά τις ταραχές, όπως ανακοίνωσε η προεδρία.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα «υπέγραψε τα απαραίτητα διατάγματα ώστε τη Δευτέρα 28η Οκτωβρίου από τις 00:00 να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλες τις περιφέρειες και τις κοινότητες όπου είχε επιβληθεί», ανέφεραν οι υπηρεσίες του. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε στις 18 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο.

Ωστόσο, η κατάσταση στη Χιλή θυμίζει καζάνι που βράζει, λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών για την αύξηση άνω του 3% στην τιμή του εισιτηρίου του μετρό, αφορμή που κατέδειξε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τις ανισότητες.


Αυξάνονται οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας

Αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Χιλή, η οποία συγκλονίζεται από μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας, ενώ ερευνητές του ΟΗΕ αναμένονται σήμερα στη χώρα.

Βασανιστήρια, σεξουαλική βία, ξυλοδαρμοί και σοβαροί τραυματισμοί από σκάγια: οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο τις τελευταίες ημέρες για πολλές ωμότητες από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης στη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα και ήρθη τα μεσάνυκτα της Κυριακής.

21816525



Σεξουαλικές ταπεινώσεις

Από τους 20 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη των ταραχών στις 18 Οκτωβρίου, πέντε έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, της εισαγγελίας και του Ινστιτούτου.

Ο στρατός εμπλέκεται σε τέσσερις θανάτους, ενώ ένας άλλος άνθρωπος έχασε τη ζωή του αφού ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία. Δύο άλλα θύματα σκοτώθηκαν όταν μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω τους. Τα υπόλοιπα υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν σε πυρκαγιές ή λεηλασίες.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του INDH, 3.193 άνθρωποι συνελήφθησαν και 1.092 τραυματιστήκαν, εκ των οποίων οι 596 από πυρά (σφαίρες, σκάγια).

Ο οργανισμός διευκρίνισε ότι έχουν κατατεθεί 88 προσφυγές, ανάμεσά τους πέντε για ανθρωποκτονία και 17 για βασανιστήρια και σεξουαλική βία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης