Τραμπ: Υπάρχουν πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας

Τραμπ: Υπάρχουν πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρει το CNN - Οι Αμερικανοί δείχνουν την πόρτα στον Τραμπ

000_1LH59Y
Το κοινό μυστικό ότι στη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας υπάρχουν αποθηκευμένες αμερικανικές πυρηνικές βόμβες παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δηλώσεις του με τις οποίες φέρεται να επιβεβαιώνει ότι αμερικανικά πυρηνικά όπλα φιλοξενούνται στην αεροπορική βάση Iντσιρλίκ, τον καθιστούν ως τον πρώτο Αμερικανό πρόεδρο που αναγνωρίζει δημοσίως κάτι που θεωρείται κοινό μυστικό εδώ και χρόνια, σχολιάζει το CNN.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν αποθηκεύσει στην Τουρκία 50 βόμβες, τύπου Β-61, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τα όπλα αυτά αποτελούν μέρος της αποτρεπτικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ και οι αποφάσεις σχετικά με αυτά πρέπει να γίνουν με ομόφωνη απόφαση από όλα τα 28 κράτη μέλη.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε χθες με τον Ιταλό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε αν ανησυχεί για την ασφάλεια των «50 πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση Iντσιρλίκ», δεδομένης της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής στη Συρία.

«Είμαστε ήσυχοι. Κι έχουμε μια μεγάλη αεροπορική βάση εκεί, μια πολύ ισχυρή αεροπορική βάση. Αυτή η αεροπορική βάση μπορεί να πάει οπουδήποτε. Είναι μια μεγάλη, ισχυρή αεροπορική βάση», απάντησε ο Trump, προφανώς αναγνωρίζοντας ότι τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα έχουν αποθηκευτεί στην Τουρκία.

«Και, ξέρετε, η Τουρκία ...είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Υποτίθεται ότι πρέπει να πορευτούμε μαζί με τα μέλη του ΝΑΤΟ και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Θέλουν οι άνθρωποι να αρχίσουμε να πυροβολούμε ένα μέλος του ΝΑΤΟ;» απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή του Τράμπε, αμφισβήτησε το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Και παρά τα σχόλια του Tραμπ για το αντίθετο, οι ενέργειες της Τουρκίας ώθησαν τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διενεργήσουν επείγουσα αναθεώρηση για να αξιολογήσουν την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από τη βάση Ιντσιρλίκ και με ποια ταχύτητα, όπως αναφέρει πηγή προκείμενη στην κυβέρνηση Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι οι The New York Times είχαν αποκαλύψει ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τη μεταφορά των πυρηνικών κεφαλών της από την βάση του Ιντσιρλίκ.

Κλείσιμο
Αν και παραμένει ασαφές για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μεταφορά των «περιουσιακών της στοιχείων», πηγές υποστηρίζουν στο CNN ότι μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο σώματα λένε «ναι» σε μία τέτοια πιθανότητα, καθώς αρκετοί νομοθέτες πιστεύουν ότι η κίνηση έχει ήδη καθυστερήσει.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η η δυσφορία των Αμερικανών για την διγλωσσία του προέδρου τους σε ό,τι αφορά το συριακό καθώς το 52% των ερωτηθέντων του δείχνει την... έξοδο από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν εγκρίνει την πολιτική του Τραμπ, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωσή του ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το συριακό έδαφος.

Κι ενώ ενισχύεται η δυσφορία στους κόλπους του κόμματος του, των Ρεπουμπλικανών, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να εξαπολύει πυρά κατά όλων όσοι έσπευσαν να επικρίνουν την ανακοίνωσή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το συριακό έδαφος δίνοντας το πράσινο φως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγοάν για να εισβάλει στην βόρεια Συρία.

Ο Λίντσει Γκράχαμ, ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του στο Καπιτώλιο, βρέθηκε στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου.

«Θα έπρεπε να μείνει στη Μέση Ανατολή για τα επόμενα χίλια χρόνια», ήταν η ειρωνική απάντηση του Τραμπ στον Ρεπουμπλικανό άλλοτε σύμμαχό του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης