Παράταση στη νέα Επιτροπή της Φον ντερ Λάιεν μετά την απόρριψη τριών προτεινόμενων Επιτρόπων

Παράταση στη νέα Επιτροπή της Φον ντερ Λάιεν μετά την απόρριψη τριών προτεινόμενων Επιτρόπων

Το πότε ακριβώς θα αναλάβει καθήκοντα η Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξαρτάται από το Παρίσι, το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα κληθεί να αποφασίσει για τους νέους υποψηφίους Επιτρόπους

21365425
Παράταση τουλάχιστον ενός μήνα ενδέχεται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες μετά την απόρριψη τριών προτεινόμενων Επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η «κατάρρευση» της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης στη Ρουμανία, επηρεάζουν τη διάδοχη κατάσταση στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Σύνοδος των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΕΚ και οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων) θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες για να επιβεβαιώσει ότι η νέα Κομισιόν δεν θα προλάβει να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, όπως ήταν καθορισμένο.

Η απόρριψη από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ευρωσκεπτικιστή Λάζλο Τροσάνι από την Ουγγαρία που θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο της «Γειτονίας και Διεύρυνσης» και της Ρουμάνα Ροβάνα Πλουμπ από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών που θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο των «Μεταφορών», καθώς και το «θρίλερ» με την προταθείσα Επίτροπο από τη Γαλλία Σιλβί Γκουλάρ που δεν κατάφερε να πείσει τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπής του ΕΚ, καθιστούν απαραίτητη την παραμονή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα. Πόσω μάλλον όταν η κυβέρνηση της Ρουμανίας που επρόκειτο να προτείνει νέον ή νέα Επίτροπο στη θέση της κυρίας Πλουμπ έχασε την πλειονοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας και μόλις σή,ερα ανακοινώθηκε η πρόταση του προέδρου της χώρας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το πότε ακριβώς θα αναλάβει καθήκοντα η Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξαρτάται από το Παρίσι, το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα κληθεί να αποφασίσει για τους νέους υποψηφίους Επιτρόπους.

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει καθήκοντα στην παράταση. Το 2004 η Κομισιόν το Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναγκάστηκε να περιμένει επί τρεις εβδομάδες καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε απορρίψει το προτεινόμενο Ιταλό Επίτροπο Ρόκο Μπουτιλιόνε.

Η δεύτερη Επιτροπή του προέδρου Μπαρόζο είχε χρειαστεί να περιμένει ακόμα περισσότερο καιρό πριν αναλάβει καθήκοντα, καθώς υπήρξαν ενστάσεις για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που προτάθηκε να αντικαταστήσει την απορριφθείσα Επίτροπο από τη Βουλγαρία Ρουμιάνα Ζελέβα .
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης