Λίβανος: Απόστρατοι διαδήλωσαν στη Βηρυτό κατά της περικοπής των συντάξεών τους

a7aAfXjT

Ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι έχει προειδοποιήσει ότι θα καταρτίσει προϋπολογισμό λιτότητας, τον «πιο αυστηρό» στη σύγχρονη ιστορία της χώρας

Εκατοντάδες συνταξιούχοι στρατιωτικοί διαδήλωσαν σήμερα στη Βηρυτό και προσπάθησαν να καταλάβουν την έδρα της κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενοι για την πιθανή περικοπή των συντάξεών τους με βάση τον προϋπολογισμό για το 2019, που είναι ακόμη υπό συζήτηση.

Η νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου, μετά από οκτάμηνες διαπραγματεύσεις και για αυτό ο προϋπολογισμός της τρέχουσας χρονιάς άρχισε να συζητείται με καθυστέρηση, στα τέλη Απριλίου. Ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι έχει όμως προειδοποιήσει ότι θα πρόκειται για προϋπολογισμό λιτότητας, ο "πιο αυστηρός" στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν ή διέρρευσαν στα τοπικά μμε έχουν προκαλέσει αναταραχή κυρίως στους δημοσίους υπαλλήλους αφού οι μισθοί και οι συντάξεις τους κινδυνεύουν με μειώσεις. Το προσχέδιο προβλέπει την περικοπή κατά 3% στις συντάξεις όσων εργάστηκαν στις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται οι συντάξεις.

Σήμερα, ορισμένοι διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν δια της βίας από τα οδοφράγματα που τους χώρισαν από την έδρα του κυβέρνησης, την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε για 17η φορά με αντικείμενο τον προϋπολογισμό. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν νερό υπό πίεση για να διαλύσουν το πλήθος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος, όπως μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας απόστρατος προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί, όμως τον εμπόδισαν άλλοι διαδηλωτές. "Τα δικαιώματα των στρατιωτικών είναι κατοχυρωμένα και δεν είναι αποδεκτό να τα αγγίζουν. Απειλούν το ψωμί μας αφού υπηρετήσαμε επί τόσα χρόνια το έθνος μας", είπε ένας από αυτούς.

Ένας συνταξιούχος στρατηγός εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια, παρατηρώντας ότι είναι η πρώτη φορά που "στρατιώτες αντιπαρατίθενται με στρατιώτες".

Νωρίς το απόγευμα, μια αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον υπουργό άμυνας Ελίας Μπου Σάαμπ, ο οποίος τους έδωσε "εγγυήσεις". Ο υπουργός είπε αργότερα ότι ορισμένοι από τους φόβους που του μετέφεραν οι απόστρατοι ήταν μόνο φήμες. "Ορισμένα από αυτά τα θέματα ούτε καν τα συζητάμε", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

191021135221_Russian-gymkhana-tsiro-1000

Αυτό δεν είναι απλώς ένα ακόμη video με αυτοκίνητα που οδηγούνται στο όριο. Θέλει να προβάλλει παλιά ρώσικα αυτοκίνητα που ξαφνικά απέκτησαν ψυχή.

erdogan-syria-arthro

Αναφορικά με την έκκληση Μακρόν για παράταση της περιόδου εκεχειρίας, ο Ερντογάν είπε ότι δεν έχει λάβει ο ίδιος κάποιο αίτημα και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ, όχι με τη Γαλλία

1