Αναστασιάδης προς ΓΓ ΟΗΕ: Να ληφθούν μέτρα για τις τουρκικές προκλήσεις

Αναστασιάδης προς ΓΓ ΟΗΕ: Να ληφθούν μέτρα για τις τουρκικές προκλήσεις

Σε επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Kύπριος Πρόεδρος χαρακτηρίζει τις τουρκικές ενέργειες «απειλή κατά της ειρήνης και διεθνούς ασφάλειας» - «Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις» λέει ο ΟΗΕ

nikos
Τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η Τουρκία από του να προχωρήσει σε παράνομες δραστηριότητες και γεωτρήσεις ζητά από τον ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Kύπριος Πρόεδρος χαρακτηρίζει τις τουρκικές ενέργειες «απειλή κατά της ειρήνης και διεθνούς ασφάλειας» οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με την χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτούσια η επιστολή:

Επικοινωνώ μαζί σας για να σας μεταφέρω τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες μας δημιουργούν επείγουσα ανησυχία.

Σε συνέχεια των τουρκικών παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έντονη στρατικοποίηση των εν λόγω περιοχών, έχουμε λάβει πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει σε διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείται ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοια πρωτόγνωρη παράνομη ενέργεια, θα αποτελούσε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δίκαιου και τάξης, περιλαμβανομένης της σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, οι πρόνοιες του οποίου έχουν προ πολλού καταστεί εθιμικό δίκαιο. Θα αποτελούσε παράλληλα απειλή κατά της ειρήνης και διεθνή ασφάλεια, σε πλήρη αντίθεση με την χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, αν η Τουρκία υλοποιήσει τα πιο πάνω, θα αποτελέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στις εν εξελίξει προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης, για τις οποίες είμαστε έντονα δεσμευμένοι.

Ολοκληρώνοντας, επιθυμώ να τονίσω ότι αναμένουμε την άμεση δράση και λήψη των απαραίτητων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη ως θεματοφύλακες της διεθνούς ειρήνης, ούτως ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειες της.

Αυτό δεν είναι μόνο απαραίτητο για το σεβασμό των δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, αλλά επίσης για τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου, των αρχών και αξιών που εδράζονται τα Ηνωμένα Έθνη, ως επίσης και διατήρησης της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου.

Ανησυχία και στον ΟΗΕ

Κατά τη σημερινή (6.5.19) τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα, κ. StéphaneDujarric, προέβη στην πιο κάτω δήλωση αναφορικά με το Κυπριακό.

Κλείσιμο
«Όσον αφορά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλοία για να ξεκινήσουν υπεράκτιες γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, ο Γενικός-Γραμματέας παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις.

Η θέση μας σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων δεν έχει αλλάξει. Οι υπεράκτιοι υδρογονάνθρακες μπορούν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

Ο Γενικός-Γραμματέας υπενθυμίζει ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, συμφώνησαν προηγουμένως στις διαπραγματεύσεις ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενωμένη Κύπρο θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Γενικός-Γραμματέας προτρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την μείωση των εντάσεων.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης