Αναστασιάδης προς ΓΓ ΟΗΕ: Να ληφθούν μέτρα για τις τουρκικές προκλήσεις

nikos

Σε επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Kύπριος Πρόεδρος χαρακτηρίζει τις τουρκικές ενέργειες «απειλή κατά της ειρήνης και διεθνούς ασφάλειας» - «Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις» λέει ο ΟΗΕ

Τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η Τουρκία από του να προχωρήσει σε παράνομες δραστηριότητες και γεωτρήσεις ζητά από τον ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Kύπριος Πρόεδρος χαρακτηρίζει τις τουρκικές ενέργειες «απειλή κατά της ειρήνης και διεθνούς ασφάλειας» οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με την χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτούσια η επιστολή:

Επικοινωνώ μαζί σας για να σας μεταφέρω τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες μας δημιουργούν επείγουσα ανησυχία.

Σε συνέχεια των τουρκικών παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έντονη στρατικοποίηση των εν λόγω περιοχών, έχουμε λάβει πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει σε διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείται ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοια πρωτόγνωρη παράνομη ενέργεια, θα αποτελούσε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δίκαιου και τάξης, περιλαμβανομένης της σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, οι πρόνοιες του οποίου έχουν προ πολλού καταστεί εθιμικό δίκαιο. Θα αποτελούσε παράλληλα απειλή κατά της ειρήνης και διεθνή ασφάλεια, σε πλήρη αντίθεση με την χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, αν η Τουρκία υλοποιήσει τα πιο πάνω, θα αποτελέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στις εν εξελίξει προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης, για τις οποίες είμαστε έντονα δεσμευμένοι.

Ολοκληρώνοντας, επιθυμώ να τονίσω ότι αναμένουμε την άμεση δράση και λήψη των απαραίτητων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη ως θεματοφύλακες της διεθνούς ειρήνης, ούτως ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειες της.

Αυτό δεν είναι μόνο απαραίτητο για το σεβασμό των δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, αλλά επίσης για τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου, των αρχών και αξιών που εδράζονται τα Ηνωμένα Έθνη, ως επίσης και διατήρησης της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου.

Ανησυχία και στον ΟΗΕ

Κατά τη σημερινή (6.5.19) τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα, κ. StéphaneDujarric, προέβη στην πιο κάτω δήλωση αναφορικά με το Κυπριακό.

«Όσον αφορά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλοία για να ξεκινήσουν υπεράκτιες γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, ο Γενικός-Γραμματέας παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις.

Η θέση μας σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων δεν έχει αλλάξει. Οι υπεράκτιοι υδρογονάνθρακες μπορούν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

Ο Γενικός-Γραμματέας υπενθυμίζει ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, συμφώνησαν προηγουμένως στις διαπραγματεύσεις ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενωμένη Κύπρο θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Γενικός-Γραμματέας προτρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την μείωση των εντάσεων.»

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Last

Δηλώνει ανήσυχος ο προϊστάμενος της μκο ΟΗΕ . Αυτο το άθλιο κατασκεύασμα εξυπηρέτησης συμφερόντων δεν ήταν που έβγαλε κάμποσες ντουζίνες ψηφίσματα για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου ; Ε και . Από ότι δείχνουν τα πράγματα κανένας δεν είναι διατεθιμένος να βοηθήσει , εκτός αν κάνει το θαύμα του κανένας κιμ . Τα άλλα καφενεία ΕΕ και ΝΑΤΟ , ας δούμε αν θα κάνουν τίποτε περισσότερο από μια δήλωση συμπαράστασης και μια προτροπή ,, να τα βρούνε ,, οι δύο πλευρές . Από το υπερπλεόνασμα, τσίπρα, πάρε και καμιά φρεγάτα και άσε τις βόλτες με τα κότερα . Μη κάνεις το ένα λάθος μετά το άλλο . Συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο , συμβούλιο αρχηγών , επιτροπή εξωτερικών και άμυνας , συμβούλιο αρχηγών ΕΕ , κάνε τέλος πάντων κάτι και άσε τα μικροκομματικά παιγνίδια , είσαι πρωθυπουργός της χώρας , αν το ξέχασες , εκτός αν έχεις ξεπουλήσει και τα υπόλοιπα εθνικά θέματα και εμείς ελπίζουμε ,,εις μάτην ,, Έχει και Γουδή στο βάθος , σε ανώμαλες εποχές , έχετο κατά νου.

Βιάζεσαι

Η Κύπρος παίρνει συνεχώς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι η πυξίδα για την επίλυση του Κυπριακού, διεθνώς αναγνωρισμένα κείμενα. Ο ΟΗΕ έχει εδώ και δεκαετίες ειδικό αντιπρόσωπο και άνδρες στην ουδέτερη ζώνη. Έχει βοηθήσει ουσιαστικά σε διάφορα θέματα, όπως την ταυτοποίηση των αγνοούμενων, τη διάνοιξη των σημείων πρόσβασης στα Κατεχόμενα, το ζήτημα των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών. Ανοησίες γράφεις για τον ΟΗΕ και νομίζεις πως κάνεις κάτι σημαντικό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης