Λευκωσία: Υπό παρακολούθηση η δραστηριότητα του «Πορθητή»

Λευκωσία: Υπό παρακολούθηση η δραστηριότητα του «Πορθητή»

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις δραστηριότητες του «Πορθητή» σε συνεργασία με άλλα κράτη - Η «ξεκάθαρη» θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας

fatih12
Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σήμερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις δραστηριότητες του «Πορθητή» σε συνεργασία με άλλα κράτη, ενώ ενημέρωσε ότι το Σάββατο συγκαλείται από τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το Σάββατο 4 Μαΐου κατατέθηκαν στον Γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας. Οπως είπε, θα γίνει και η σχετική δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επίσης σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη, σε συνέχεια των συσκέψεων που γίνονται όλο αυτό τον καιρό στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Άμυνας του Υπουργού Ενέργειας, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Υφυπουργού Ναυτιλίας.

Την «ξεκάθαρη» θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε εκπρόσωπος της Επιτροπής

Την "ξεκάθαρη" θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν. "Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το Σαββατοκυριάκο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποίησει γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ", είπε η Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Τουρκία να "δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια".

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η "κατάλληλη απαντήση" της ΕΕ με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε "εικασίες" καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες ενώ σημείωσε ότι οι "διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης