Η απάντηση της Τουρκίας στο Στέιτ Ντιπάρμεντ για την κυπριακή ΑΟΖ

Η απάντηση της Τουρκίας στο Στέιτ Ντιπάρμεντ για την κυπριακή ΑΟΖ

«Μη ρεαλιστική» χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι την αμερικανική ανακοίνωση - Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την προσπάθεια των ΗΠΑ «σχετικά με τον καθορισμό των θαλασσίων περιοχών» και επικρίνει τους Αμερικανούς ότι «τοποθετούν τον εαυτό τους στην θέση του διεθνούς δικαστηρίου» - «Οι ερευνητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες γεώτρησης των πλοίων-γεωτρυπάνων και των ερευνητικών πλοίων της Τουρκίας θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα» διαμηνύει η Άγκυρα

toyrkiko-ypex-ena
Με μία ανακοίνωση σε πολύ σκληρό ύφος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αγκυρα δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την αμερικανική ανακοίνωση ως «μη ρεαλιστική», ενώ αναφέρει, μεταξύ άλλων πως «δεν είναι αποδεκτό τρίτα μέρη να προσπαθούν να καθορίσουν τα θαλάσσια σύνορα, αντικαθιστώντας τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων».

Η Τουρκία στέλνει μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις, σημειώνοντας πως «τα γεωτρύπανα και τα σεισμικά σκάφη μας θα συνεχίσουν να ερευνούν στην ηπειρωτική υφαλοκρυπίδα μας» και η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων «θα προστατεύονται».

Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για «την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ την 5η Μαΐου 2019»:

«Η ανακοίνωση που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την  5η Μαΐου σχετικά με τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα δεν συνδέεται με την αλήθεια. Η Τουρκία επέδειξε ξεκάθαρα τη στάση της από το 2004 σχετικά με τη υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.  Έχει επισημανθεί εγκαίρως στις σχετικές χώρες και στη διεθνή κοινότητα ότι οι συμφωνίες της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου» που πραγματοποιήθηκαν μετά από την εν λόγω ημερομηνία με τις χώρες της περιοχής για τον καθορισμό της ΑΟΖ δεν είναι έγκυρες τόσο για εμάς όσο και για τους Τουρκοκύπριους και ότι μία από αυτές παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης η Τουρκία ανακοίνωσε την υφαλοκρηπίδα της στην περιοχή στη διεθνή κοινότητα και έχει καταχωρηθεί στον ΟΗΕ. Στην περιοχή  οι συμφωνίες καθορισμού μεταξύ των παράκτιων χωρών της περιοχής, με βάση τη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, είναι απαράδεκτες οι προσπάθειες των τρίτων πλευρών σχετικά με τον καθορισμό των θαλασσίων περιοχών με το να τοποθετούν τον εαυτό τους στην θέση του διεθνούς δικαστηρίου. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόσκληση των ΗΠΑ προς την Τουρκία σαν να υπάρχει μία έγκυρη συμφωνία καθορισμού για μία περιοχή, «όπως υποστηρίζουν οι Ελληνοκύπριοι ότι έχουν δικαίωμα», δεν είναι ούτε εποικοδομητική προσέγγιση και ούτε προσέγγιση που συνάδει  με το διεθνές δίκαιο.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες γεώτρησης των πλοίων-γεωτρυπάνων και των ερευνητικών πλοίων μας θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα στην υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές για τους οποίες η κυβέρνησή μας έδωσε άδεια στην TP το 2009 και το 2012.

Κλείσιμο
Επιπλέον όσο η ‘ελληνοκυπριακή πλευρά’ δεν συμπεριλαμβάνει τους ‘Τουρκοκύπριους’, οι οποίοι είναι ίσοι εταίροι της Νήσου, στο μηχανισμό απόφασης για το ζήτημα των πόρων υδρογονανθράκων ή όσο δεν σταματά τις μονομερείς δραστηριότητές της για τους υδρογονάνθρακες η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει και τα δικαιώματα των ‘Τουρκοκύπριων’ στην υφαλοκρηπίδα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης