«Εξαφανίστηκε» ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στην Ιταλία

kim-yong-un

Εδω και λίγο καιρό υπήρχαν πληροφορίες για «κορυφαίο διπλωμάτη της Πιονγκγιάνγκ» που «εχει ζητήσει άσυλο σε δυτική χώρα»

«Εξαφανίστηκε» ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στην Ιταλία, όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο παρακολούθησης. Το γεγονός έρχεται μετά από τις φήμες πως «κορυφαίος διπλωμάτης της Πιονγκγιάνγκ εχει ζητήσει άσυλο σε δυτική χώρα».

Ο Γιο Σονγκ-γκιλ, που υπηρετεί ως πρέσβης της Βόρειας Κορέας στην Ρώμη πιστευεται πως είναι γιος ή γαμπρός κορυφαίου κρατικού αξιωματούχου της χώρας.

Ο τελευταίος διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας που ζήτησε άσυλο ήταν ο αναπληρωτής πρέσβης στο Λονδίνο. Ο Τάε Γιονγκ-χο είχε εγκαταλείψει τη θέση του το 2016 και κατέφυγε στη Νότια Κορέα με την γυναίκα και τα παιδιά του.

Οι πληροφορίες από την Σεούλ αναφέρουν πως ο Γιο Σονγκ-γκιλ εγκατέλειψε την πρεσβεια της Βόρειας Κορέας στη Ρώμη εδώ και ένα μήνα περίπου, λίγο πριν λήξει επισήμως η θητεία του.

Νοτιοκορεατικές εφημερίδες μεταδίδουν πως ο πρώην πρέσβης βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία με την οικογένειά του. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας πάντως με δήλωσή του προς το BBC διευκρινίζει πως δεν έχει δεχθεί αίτηση ασύλου εκ μέρους του κυρίου Γιο.

Ο 48χρονος Γιο υπηρετούσε στη Ρώμη από τον Οκτώβριο του 2017, όταν η Ιταλία είχε απελάσει τον προηγούμενο πρεσβευτή της χώρας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πυρηνικές δοκιμές του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η συγκεκριμένη διπλωματική θέση είναι σημαντική για την Βόρεια Κορέα, καθώς στη χώρα εδρεύει ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ, τον οποίο έχει ανάγκη λόγω της επισιτιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει.

Συνήθως, οι διπλωματικοί υπάλληλοι της Βόρειας Κορέας που υπηρετούν στο εξωτερικό είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν πίσω αρκετά μέλη των οικογενειών τους, ώστε να μην μπαίνουν στον πειρασμό να δραπετεύσουν. Εν τούτοις, φαίνεται πως ο Γιο είχε μαζί του την γυναίκα και τα παιδιά του, κάτι που υποδεικνύει προνομιακή μεταχείριση, προφανώς λόγω της καταγωγής του.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ζ

Eιναι να μην το χει η μοίρα σου να γεννηθείς σε κράτος με σφυροδρέπανα..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης