Αυστραλία: Δεκάδες νεκρούς ήθελε ο τζιχαντιστής στη Μελβούρνη

Αυστραλία: Δεκάδες νεκρούς ήθελε ο τζιχαντιστής στη Μελβούρνη

Ο δράστης είχε γεμίσει το όχημά του με εύφλεκτες φιάλες αερίου και έπεσε σε εμπορικό κέντρο - Αστυνομικοί τον εξουδετέρωσαν αφότου τους επιτέθηκε με μαχαίρι

melbourni123
Δεκάδες νεκρούς φαίνεται ότι ήθελε ο δράστης της σημερινής επίθεσης που έγινε στην Μελβούρνη, την ευθύνη της οποίας διεκδικεί το Ισλαμικό Κράτος.

Ο δράστης, σομαλικής καταγωγής και γνώριμος των αρχών, φαίνεται ότι ήθελε να πάρει μαζί του όσες περισσότερες ζωές μπορούσε, μέχρι που οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον αφοπλίσουν.

Τις στιγμές τρόμου που εκτυλίχθηκαν στην οδό Μπερκ στη Μελβούρνη αποτυπώνουν και τα βίντεο που δημοσίευσαν στους λογαριασμούς τους χρήστες των social media, δείχνοντας τον πανικό που επικράτησε στο κέντρο της πόλης.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο που δείχνει τον δράστη να επιτίθεται με μαχαίρι στους αστυνομικούς, εμφανώς σε κατάσταση παροξυσμού. Μετά από σύντομη συμπλοκή, ένας εκ των αστυνομικών πυροβόλησε τον δράστη, που πρόβαλε έντονη αντίσταση. Οι αρχές τον μετέφεραν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου και απεβίωσε μισή ώρα αργότερα.

Κλείσιμο

Άλλα βίντεο αποτυπώνουν το φλεγόμενο όχημα του δράστη, που ήταν γεμάτο με εύφλεκτες φιάλες αερίου και το έριξε σε εμπορικό κέντρο.


Λίγο πριν εξουδετερωθεί, ο δράστης επιτέθηκε με μαχαίρι σε τρεις περαστικούς. Ο ένας σκοτώθηκε ακαριαία και δύο ακόμη μεταφέρθηκαν με τραύματα από μαχαίρι, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Τα βίντεο δείχνουν τις προσπάθειες των άλλων περαστικών να βοηθήσουν τα θύματα.



Τι λένε οι μάρτυρες

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και είδαν ένα αυτοκίνητο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες στην οδό Μπερκ, στις 4.20 μ.μ. πάνω σε ένα κατάστημα.

Σύμφωνα με αναφορές, ο δράστης φώναζε «Αλλάχ Άκμπαρ», ενώ αφότου το όχημα πήρε φωτιά, το εγκατέλειψε.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι μετά τη φωτιά, άρχισε να επιτίθεται σε περαστικούς. Η αστυνομικοί ήρθαν έγκαιρα και προσπάθησαν να τον περιορίσουν χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού. Ωστόσο, τελικά τον πυροβόλησαν θανάσιμα.

«Αυτός ο άνθρωπος δεν δείχνει να ήθελε να τρέξει. Ήθελε να μείνει και να δώσει μάχη» είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, εξηγώντας ότι εάν ήθελε, θα μπορούσε να απομακρυνθεί.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βικτόρια ανακοίνωσε ότι αν και όλα δείχνουν ότι ο δράστης ήταν ένας, οι αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως τρομοκρατική πράξη.

Ποιος είναι ο δράστης

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητά του για λόγους σεβασμού προς τους οικείους του, γνωστοποιήθηκε ότι είναι γνώριμος στην αστυνομία, καθώς διαθέτει ποινικό μητρώο με ναρκωτικά, κλοπές και παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο δράστης ζούσε στα βορειοδυτικά προάστια της Μελβούρνης και μετανάστευσε από τη Σομαλία τη δεκαετία του 1990.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης