Ο Τραμπ βάζει τέλος στη βίζα για τους ομόφυλους συντρόφους εργαζομένων στον ΟΗΕ

Ο Τραμπ βάζει τέλος στη βίζα για τους ομόφυλους συντρόφους εργαζομένων στον ΟΗΕ

Η νέα οδηγία της διακυβέρνησης Τραμπ προβλέπει ότι θα χορηγείται βίζα μόνον εφόσον τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παντρευτεί στη χώρα τους – Μόλις 25 χώρες έχουν αναγνωρίσει τους γάμους ομοφύλων ενώ η ομοφυλοφιλία θεωρείται παράνομη σε 71 χώρες

un
Τέλος στη βίζα που έπαιρναν οι ομόφυλοι σύντροφοι διπλωματών ή εργαζομένων στα Ηνωμένα Έθνη βάζει η αμερικανική κυβέρνηση, ένα μέτρο που ετέθη σε εφαρμογή από χθες.

Με βάση το νέο κανονισμό, οι ομόφυλοι σύντροφοι θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου είτε να φύγουν από τις ΗΠΑ, είτε να παντρευτούν, είτε να αλλάξουν το καθεστώς βίζα στο οποίο έχουν υπαχθεί.

Το μέτρο εφαρμόζεται για τα ετερόφυλα ζευγάρια από το 2009. Όμως, για τα ομόφυλα ζευγάρια, η διαδικασία δεν αναμένεται ότι θα είναι τόσο εύκολη, καθώς μόλις 25 χώρες που εκπροσωπούνται στον ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ η ομοφυλοφιλία παραμένει παράνομη σε 71 χώρες. Μάλιστα, σε μια σειρά χωρών, όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, το Σουδάν, η Σομαλία και η Νιγηρία, οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις μπορούν να τιμωρηθούν ακόμη και με θανατική ποινή.


Το μέτρο ίσχυσε από χθες

Ο νέος κανονισμός της διακυβέρνησης Τραμπ κυκλοφόρησε σε σημείωμα στα Ηνωμένα Έθνη. «Από την πρώτη Οκτωβρίου 2018, οι ομοεθνείς σύντροφοι του ίδιου φύλου που συνοδεύουν ή πρόκειται να συνοδεύσουν αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει είτε να χορηγήσουν πιστοποιητικό γάμου για να τους χορηγηθεί καθεστώς θεώρησης G-4 ή να ζητήσουν αλλαγή στο καθεστώς τους», λέει το σημείωμα.

Οι θεωρήσεις G-4 χορηγούνται σε υπαλλήλους διεθνών οργανισμών και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι μόνο μία σχέση που θεωρείται νομικά ως γάμος στο μέρος που πραγματοποιήθηκε δίνει τη δυνατότητα χορήγησης διπλωματικής βίζας στους συντρόφους.

Κλείσιμο
Τον Ιούλιο, η αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ εξέφρασε ικανοποίηση για την αλλαγή, θεωρώντας ότι με αυτή γίνεται ένα βήμα προς την ισότητα, καθώς υπάρχει εξίσωση των δικαιωμάτων ανάμεσα στα ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια διπλωματών.

Επικρίσεις για το νέο μέτρο


Ωστόσο, οι επικριτές του μέτρου επισημαίνουν ότι ο νέος κανονισμός είναι άδικος προς τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου δεν αναγνωρίζεται σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών. Η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ υποστήριξε ότι η πολιτική είναι «αχρείαστα σκληρή και προκατειλημμένη».

Αντιδράσεις εκφράστηκαν και από ακτιβιστικές οργανώσεις με την UN-GLOBAL, που προωθεί την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ στον ΟΗΕ να επισημαίνει ότι η νέα πολιτική της διακυβέρνησης Τραμπ είναι ατυχής αλλαγή στους κανόνες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης